Економіка ОТГ: як впливає на бюджети громад ТОВ "МХП-Урожайна країна", що входить до складу агрохолдингу МХП

Урожайна країна, ТОВ
09 июня 2021 в 11:29
Мета реформи децентралізації полягає у створенні умов для ефективного розвитку громад. У її результаті українці повинні отримати у своїх регіонах якісно новий рівень життя та комфорту – не залежно від того, чи це велике місто, чи маленьке село.

Все це в теорії. На практиці ж децентралізація передбачає акумуляцію значно більших коштів у місцевих бюджетах. Це досягається завдяки тому, що у громадах залишається значна частина податків. У першу чергу, мова йде про податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) та єдиний податок (4 група). Для прикладу, з кожної зарплати працівника або з плати за оренду паю в місцевий бюджет відраховується 60% ПДФО.

ПДФО та єдиний податок є основними наповнювачами скарбниці громади. Але від чого залежить сума цих податкових надходжень? Вона залежить від наявності в ТГ різних підприємств та, відповідно, робочих місць. Від розміру заробітних плат та плат за оренду паїв. Від прозорості та відповідальності бізнесу. В громаді може працювати чимало підприємств, фірм, різних ФОПів, але якщо зарплата сплачується в конвертах, тоді й бюджет буде незначним.

Приклад відповідального та чесного бізнесу в Сумській області – агрохолдинг МХП. Протягом 2017-2020 років МХП сплатив до бюджетів всіх рівнів 15,78 млрд гривень. Місцеві бюджети в регіонах присутності холдингу отримали майже 5,53 млрд грн. Підприємства МХП є бюджетоутворюючими для великої кількості громад. Не виняток і ТОВ "МХП-Урожайна країна", яке має потужності в 10 територіальних громадах Сумської області. Підприємство має великий вплив на ці ТГ, роблячи суттєві внески в їх бюджети.

За I квартал 2021 року ТОВ "МХП-Урожайна країна" сплатило до бюджетів різних рівнів близько 18 млн грн. В деяких громадах його внески є надзвичайно потужні. Зокрема:

* Роменська міська терито­ріальна громада – 2,6 млн грн;
* Річківська сільська терито­ріальна громада Сумського району – 2 млн грн;
* Андріяшівська сільська терито­ріальна громада Роменського району – 2 млн грн;
* Хмелівська сільська терито­ріальна громада Роменського району  - 1,1 млн грн.

Будучи рослинницьким підприєм­ством, головним для ТОВ "МХП-Урожайна країна" є період з кінця весни до осені. А отже, у ІІ-ІІІ кварталах його податкові надходження суттєво зростуть і матимуть ще більший вплив на бюджет громад.

– Велика перевага будь-якого підприємства МХП у прозорості, високих заробітних платах, конкурентних цінах в питаннях оренди паїв, відповідальності перед своїми працівниками та пайо­виками, соціальній роботі з громадами. Підрозділи МХП чесно сплачують всі податки – як в державні, так і в місцеві бюджети. Минулого року загальна кількість податків, сплачених ТОВ "МХП-Урожайна країна" спільно з МХП-Андріяшівський елеватор філія ТОВ "МХП-Урожайна країна" становила понад 75 млн грн, – розповідає Олександр Суходольський, директор підприємства. – Сьогодні ТГ мають великою мірою забезпечувати самі себе. Маючи на своїй території таке підприємство як наше, громади отримують нові робочі місця та серйозне наповнення місцевих бюджетів.

За словами Олександра Суходольського, директора ТОВ "МХП-Урожайна країна", велике значення для розвитку громад має також соціальна відповідальність підприємства, яке разом з Благодійним фондом "МХП-Громаді" реалізує в регіоні своєї присутності велику кількість різноманітних проєктів. Наприклад, такі як "Посій насіння з МХП", "Зелена планета з МХП", проєкти спрямовані на потреби освітніх, позашкільних та медичних закладів, покращення стану сільських доріг і шляхів районного значення, ремонти водопроводів, вирішення екологічних проблем та багато інших. Кошти на ці соціальні програми МХП виділяє окремо.

Таким чином, громади, де працює чесний і прозорий бізнес, отримують значно більше. Як в плані податкових надходжень, так і в плані інших ініціатив, які сприяють розвитку рідного села, селища чи містечка.

https://cutt.ly/bjBX472
https://www.facebook.com/urozhaynakrainaMHP

ІД

0
Комментариев
0
Просмотров
507
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.