Обов’язок — дбати про продовольчу безпеку країни

Урожайна країна, ТОВ
23 февраля 2023 в 09:51
З початком повномасштабного вторгнення всі громадяни та представники бізнесу змушені були адаптуватися до нових умов, а разом із тим — допомагати протистояти ворогу. Компанія МХП із перших днів масштабної війни продовжує працювати задля забезпечення людей продукцією. Крім того, як відповідальний бізнес активно долучається до підтримки вразливих верств населення, армії, волонтерських ініціатив, допомоги переселенцям.

Про діяльність на Роменщині в надскладний 2022-й та плани на не менш складний 2023-й говорили з директором ТОВ "МХП — Урожайна країна" Андрієм РИБАЛКОМ.

— Андрію Володимировичу, як підприємство спрацювало у 2022 році? Як війна вплинула на діяльність та як упоралися з її викликами?

— Війна застала нас, як і всіх, зненацька. Рік повномасштабного вторгнення підтвердив, що головна цінність МХП — це люди, наша команда. Упевнилися, що ми дуже гарно вміємо кооперуватися, підтримувати один одного в критичній ситуації, а відтак — ефективно працювати в умовах нестабільності.

Найважливіше, що відразу треба було зробити — зберегти операційну діяльність компанії. МХП ні на день не зупиняла свою роботу. Ми мали зберегти робочі місця і стабільну зарплату команді в умовах тотальної невизначеності, нестабільності та непрогнозованості ситуації.

З першого дня повномасштабного вторгнення думка керівництва компанії була про команду. Кожному працівникові було запропоновано в разі небезпеки, а вона була скрізь по Сумському регіону, переїхати в безпечніше місце для роботи, наприклад, на захід України. Рік був важкий, але ніхто не виїхав, розуміючи, що тут — сім’я, робота. Наші люди віддані справі й виконують свій обов’язок — збереження продовольчої безпеки країни.

Загалом, команда МХП отримувала всебічну й системну допомогу. Для цього були розроблені та впроваджені певні кроки: підтримка мобілізованих колег, додаткова фінансова підтримка постраждалим та родинам загиблих, психологічна підтримка, гуртування команди й комунікаційна підтримка, організація дитячих центрів тощо.

У нових масштабах і підлаштовуючись під виклики війни, розвивали корпоративне волонтерство. Працівники компанії самостійно організувалися й почали спільну роботу над масштабними проєктами з підтримки Збройних сил України й тих, хто потребував допомоги.

Що стосується "Урожайної країни", то співробітники підприємства, попри небезпеку, в березні, в той час, коли Сумщиною їздили ворожі танки, роздавали курятину пайовикам, лікарням, військовим та незахищеним верствам населення. Відвозили й на окуповані території. Усього було роздано 130 тонн продукту.

Здавали кров у рамках проєкту "День донора в МХП", проводили толоки, пакували й розвозили подарунки військовослужбовцям і дітям.

Ми активно підтримуємо мобілізованих колег. За ними зберігаємо робоче місце та повну заробітну плату, а також допомагаємо з індивідуальним військовим спорядженням.

Гаряча фаза війни не зупинила процеси навчання в компанії. Продовжилося професійне та корпоративне навчання. Було започатковано проєкт "Наставництво в агро", де фахівці-наставники діляться своїми знаннями й професійними навичками. До речі, співпрацюємо з ДПТНЗ "Глинський професійний аграрний ліцей" щодо залучення студентів-випускників до стажування й подальшого працевлаштування на підприємстві.

— Які культури сіяли та які показники маєте за результатами збору врожаю?

— Як я вже зазначав, із повномасштабним вторгненням росії підприємство ні на день не припинило свою діяльність. Робота в полі, оновлення техніки та вдосконалення технологій обробітку — щоденні завдання аграріїв.

Основні висіяні культури — соняшник, соя та озима пшениця. Також експериментували з гірчицею. Повністю відмовилися від кукурудзи у зв’язку із ситуацією на ринку, спровокованою війною.

По озимій пшениці отримали абсолютний свій рекорд — зібрали понад 7 тонн з гектара з площі 4 тисячі гектарів. На врожай сої негативно вплинула погода. Та все ж нам удалося вийти на врожайність майже 2,6 тонни з гектара з площі понад 17 тисяч гектарів. Соняшнику зібрали 2,2 тонни з гектара з площі майже 6 тисяч гектарів. Результати могли би бути кращими, але, розуміючи, в яких обставинах ми опинилися, вважаю їх задовільними.

Гірчиця дала гарні прибутки. Було засіяно 222 гектари. Думаю, що обрати цю культуру у 2022 році стало правильним рішенням. Тож, у майбутньому розвиватимемо цей напрямок. Уже на 2023-й рік врожаю сіятимемо понад тисячу гектарів. Гірчиця зараз іде виключно на експорт, але думаємо про те, як збільшити її додаткову вартість і реалізовувати всередині країни як продукт.

— Скільки податків заплатило підприємство за 2022 рік?

— Нині, в період війни, економіка та державний бюджет України опинилися в дуже складному становищі. Попри те підприємства МХП продовжують працювати, забезпечувати робочими місцями людей і сплачувати податки та збори до бюджетів усіх рівнів.

У 2022 році підприємства компанії МХП перерахували до бюджетів всіх рівнів майже 4,6 млрд грн у вигляді податкових нарахувань, внесків і зборів. До загальнодержавного бюджету за рік перераховано 1,026 млрд грн, до місцевих бюджетів — 2,038 млрд грн. Сума єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування робітників компанії становила 1,534 млрд грн.

ТОВ "МХП – Урожайна країна" також залишається відповідальним роботодавцем. Вчасно сплачує всі передбачені законом податкові відрахування. За 12 надскладних місяців 2022 року загальна сума податків, сплачених до бюджетів різних рівнів від "Урожайної країни" спільно з філією підприємства — "МХП – Андріяшівський елеватор", склала близько 92 млн грн. Найбільш відчутні надходження отримали такі територіальні громади Сумської області, де провадить свою господарську діяльність товариство: Роменська міська територіальна громада — близько 17 млн грн, Андріяшівська сільська територіальна громада —  близько 11 млн грн, Хмелівська сільська територіальна громада — 6,7 млн грн, Річківська сільська територіальна громада Сумського району — 6,7 млн грн.

— Розкажіть про співпрацю з пайовиками. Чи вчасно виплачується орендна плата та які проєкти діють для них?

— Пріоритетом для ТОВ "МХП — Урожайна країна" є прозорі та довірливі партнерські відносини з орендодавцями, чесне виконання всіх зобов’язань перед пайовиками й турбота про їх добробут і громаду сіл та містечок, де підприємство провадить свою діяльність.

Орендна плата за минулий рік була виплачена повністю. Навіть за ті землі, які ми не засіяли, а це майже 5 тисяч гектарів. З боргами у 2023-й рік попри всі труднощі ми не зайшли.

Минулого року ми провели зустрічі з пайовиками, де обговорили питання співпраці. Чули їхні проблеми й нині намагаємося підтримати та допомогти тим, хто найбільше цього потребує.

Якщо орендодавець отримав пай у спадок і необхідно переоформити документи, підприємство надає кошти й допомагає у переоформленні спадщини. Чудова програма "Лелека" діє для молодих батьків — при народженні дитини пайовики МХП отримують подарунок у грошовому еквіваленті. Якщо орендодавець "Урожайної країни" помер, його сім’я також отримує матеріальну допомогу.

Для пайовиків у нас є безліч програм, соціальних проєктів та акцій. Підприємство реалізовує їх спільно з Фондом "МХП — Громаді". За сприяння Фонду у 2022 році відбулися щорічні проєкти "Посій насіння з МХП" та "Збережемо урожай разом з МХП", у ході яких пайовикам надавалося високоякісне насіння овочевих культур і кришки для консервації.

Щорічними стали такі акції, як привітання першокласників, подарунки учням навчальних закладів на новорічно-різдвяні свята, відзначення ветеранів. Завдяки акції "Листи Святому Миколаю", що вже кілька років існує в компанії, співробітники центрального офісу МХП та ТОВ "МХП — Урожайна країна" стали помічниками Миколая, втіливши в життя мрії дітлахів із малозабезпечених та багатодітних родин з-поміж пайовиків.

Досить успішний проєкт, який було заплановано ще у 2022 році й реалізовано вже в цьому, — "Лікар для села". Спеціально облаштований реактивами та медичним обладнанням медмобіль за 2 тижні об’їхав 10 населених пунктів Роменського району, ще з 16 сіл здійснювався підвіз. Усього було проведено 1068 оглядів. Понад 300 осіб невдовзі безплатно отримають окуляри. Люди дуже гарно відгукнулися про цю ініціативу, просять, щоб продовжили її реалізовувати. Завдяки проєкту ми, по-перше, змогли надати кваліфіковану медичну консультацію, по-друге, дещо розвантажити Роменську лікарню.

— Які соціальні проєкти реалізуються в громадах, де працює підприємство?

— "Урожайною країною" у 2022 році було реалізовано безліч цікавих та необхідних соціальних проєктів, спрямованих на покращення життя мешканців населених пунктів на Сумщині. Спільно з Фондом "МХП — Громаді" та за участі органів місцевого самоврядування на території Сумської області реалізовано проєктів для громад і бізнесу на загальну суму 3,4 млн грн.

Серед масштабних — конкурс грантів для мікробізнесу "Роби своє" та конкурс грантів для місцевих громад "Час діяти, Україно!". З допомогою них бажаючі мають змогу створювати нові робочі місця. Таким чином, крім того, що розвиваємося самі, ми розвиваємо громади й території, де працюємо.

Також на Роменщину завітала група KOZAK SYSTEM у межах благодійної акції "Співаймо заради Перемоги". За участі команди МХП та жителів громад проведено Всеукраїнську толоку під гаслом "Хай небо буде мирним, а Україна чистою!".

Триває допомога військовим, що є надзвичайно важливо та актуально в нинішній час. Загалом МХП продовжуватиме підтримувати наших мобілізованих співробітників — шитимемо форму жінкам-військовослужбовицям, допомагатимемо ветеранам починати свій бізнес, покращуватимемо освіту. Також будемо підтримувати й розвивати партнерство — як локального, великого бізнесів, так і з органами місцевого самоврядування задля відновлення громад.

— Як відомо, МХП, до складу якого входить ваше підприємство, трансформується в кулінарну компанію. Розкажіть про це детальніше.

— У 2022 році компанія МХП продовжила трансформацію в кулінарну компанію. Всі підприємства групи щодня працюють, щоб годувати людей і пропонувати їм якомога більше якісних та смачних страв, виготовлених із використанням найсучасніших харчових технологій.

До речі, один із напрямів трансформації МХП в кулінарну компанію — робота у сегментах HoReCa та ритейлу. Вже зараз МХП спільно з партнерами пропонує українцям смачну й безпечну шаурму та інший стритфуд у понад 100 точках мережі вуличної їжі Doner Маркет. А завдяки роботі понад 220 магазинів "М’ясомаркет" по всій Україні у споживачів є доступ до гарного асортименту м’яса, м’ясо-ковбасних виробів, кулінарії та інших харчових продуктів.

У Сумській області відкрито вже 28 магазинів "М’ясомаркет". У 2022 році перші "М’ясомаркети" з’явилися й у Ромнах, де працює наше підприємство.

— Які плани на 2023 рік?

— Насамперед це розвиток МХП, частиною якої є "Урожайна країна", як міжнародної кулінарної компанії, що дозволить підтримати продовольчу безпеку країни. МХП — великий відповідальний бізнес, тому продовжить розвивати й відновлювати регіони. Допомагатиме тим, хто цього потребує, зокрема, внутрішньо переміщеним особам, дітям, вразливим категоріям населення. Також підтримуватимемо проєкти, спрямовані на утвердження української ідентифікації.

Серед планів "Урожайної країни" — звичайно, засіяти всі землі, які ми обробляємо. Хоча розуміємо, що через війну в прикордонних зонах це буде зробити досить важко. Але з нашими людьми все можливо. Торік наша команда сказала: "Ми маємо сіяти". З цим девізом заходимо у 2023 рік – рік Перемоги.

Спілкувався Іван СУХАР



Загальна сума податків, сплачених до бюджетів різних рівнів у 2022 році від "МХП  – Урожайної країни" спільно з філією підприємства — "МХП – Андріяшівський елеватор", склала близько 92 млн грн.

Найбільш відчутні надходження отримали такі територіальні громади Сумщини:
- Роменська міська територіальна громада — близько 17 млн грн;
- Андріяшівська сільська територіальна громада —  близько 11 млн грн;
- Хмелівська сільська територіальна громада — 6,7 млн грн;
- Річківська сільська територіальна громада — 6,7 млн грн.



"МХП – Урожайна країна", вул. Сумська, 5Е, м. Ромни, Сумська обл.,
тел.+38 (0542) 702 220


Більше про діяльність "МХП – Урожайна країна" читайте на сторінці підприємства в соціальній мережі Фейсбук
https://www.facebook.com/urozhaynakrainaMHP

R


3
Комментариев
0
Просмотров
1193
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.