В Сумах ЧП

Блоги, Віктор Бобиренко
12 сентября 2011 в 12:49
Справедливість - поняття відносне. Проте кожен має для себе зробити висновки

В Сумах ЧП. У ніч з 8 на 9 вересня чотирьох дівчат з філологічного факультету педуніверситету не пустили ночувати до гуртожитку.
Вони попередили вахтера, що йдуть на вечірку до подруги в нічний клуб і будуть о другій ночі. А прийшли о пів на третю. Цим вони розгнівили бабусю вахтерку і вона їх не впустила. Щоб і їм, і іншим «нєповадно било». Дівчата ночували на зупинці. А вночі зараз холодно. З розмов із студентами дізнався, що це не вперше. Такі ж випадки траплялися раніше і у цьому гуртожитку, і в гуртожитках СНАУ. Це факт.
Просто вперше попалися горді студентки, які вирішили поборотися за своє право бути людьми. А їх попередниці підгинали плечі і ковтали образу.
Справедливість – поняття відносне. Дівчата вважають, що з ними повелися не те що несправедливо. Об них витерли ноги. Вахтерка ж вважає, що вона вчинила справедливо, бо дівчата порушили правила внутрішнього розпорядку. Кожна людина з цього факту робить свої висновки і робить власні оцінки.
Студентки порушили правила внутрішнього розпорядку гуртожитку. А вахтерка – статтю 32 Конституції України, в якій говориться про право людей на житло і власну домівку, до якої їх не пустили.
Особисто для мене – це ЧП. Вахтерку слід обов’язково звільнити. Адже вона, за функціональними обов’язками має дбати про безпеку студентів. А вона навпаки – зробила усе, щоб піддати небезпеці життя і здоров’я молодих дівчат, батьки яких, як платники податків платять їй і пенсію, і зарплату.
Проте, готовий битися об заклад, що її не звільнять. Бо буде прецедент. Бо чомусь завжди в конфлікті вахтера чи коменданта із студентами адміністрації вузів у 90% випадків не на стороні студентів. Хіба можна дозволити, щоб на вимогу студентів звільняли працівників вузів? Вони ж на голову завтра сядуть.
Прикро, що це сталося в моєму рідному вузі. Коли я був студентом ми б уже не вийшли на пари. Десь у Польщі вже давно б студентська профспілка оголосила страйк. Десь у Лондоні чи Парижі студенти вже б будували барикади.
Тому ми і живемо погано, що нам боляче лише тоді, коли вчинили несправедливість по відношенню до нас. А коли зробили боляче іншим – нас не хвилює. Ми завжди проходимо мимо, коли когось б’ють. Адже б’ють не нас. Принцип більшості: моя хата з краю.
Особисто для себе я вже давно визначився: у конфлікті адміністрації і студентів я завжди на стороні студентів. Хоча поважаю багатьох людей серед керівництва сумських вузів. Просто такий у мене принцип.
Хотілося б, щоб оцінку цій ситуації дали і мер міста, і губернатор. І визначилися, за кого вони. І хто винуватий: студенти чи вахтер?
Власне треба щоб подумав кожний. Може ж поняття про справедливість у нас схожі?
Віктор Бобиренко
 

-2
Комментариев
50
Просмотров
20431
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

* * *
Возле города Пекина
Ходят-бродят хунвейбины,
И старинные картины
Ищут-рыщут хунвейбины,-
И не то чтоб хунвейбины
Любят статуи, картины:
Вместо статуй будут урны
"Революции культурной".

И ведь главное, знаю отлично я,
Как они произносятся,-
Но что-то весьма неприличное
На язык ко мне просится:
Хун-вей-бины...

Вот придумал им забаву
Ихний вождь товарищ Мао:
Не ходите, дети, в школу -
Приходите бить крамолу!
И не то чтоб эти детки
Были вовсе малолетки,-
Изрубили эти детки
Очень многих на котлетки!

И ведь главное, знаю отлично я,
Как они произносятся,-
Но что-то весьма неприличное
На язык ко мне просится:
Хун-вей-бины...

Вот немного посидели,
А теперь похулиганим -
Что-то тихо, в самом деле,-
Думал Мао с Ляо Бянем,-
Чем еще уконтрапупишь
Мировую атмосферу:
Вот еще покажем крупный кукиш
США и СССРу!

И ведь главное, знаю отлично я,
Как они произносятся,-
Но что-то весьма неприличное
На язык ко мне просится:
Хун-вей-бины...

1966

Я особисто підтримую тих товаришів, які проголосили розпуск нинішнього складу МОН за профнепридатність.
Ви вириваєте зручний для вас шматок контексту. Обговорювати треба ситуацію загалом, в комплексі. А ухопити один нюанс відрізавши все інше - не дуже коректно.

Цитата:
Особисто для себе я вже давно визначився: у конфлікті адміністрації і студентів я завжди на стороні студентів. Хоча поважаю багатьох людей серед керівництва сумських вузів. Просто такий у мене принцип.

На самом деле, если не размазывать разговор по темам гос.масштаба, весь пафос блога заключается в вышеприведённой цитате. И мне это не нравится, потому что сильно попахивает китайской культурной революцией.

1. Не студенти підтримують табачника, а табачник реагує на звернення студентів.
2. Знову будемо обговорювати поведінку дівчат? я був за інший предмет діалогу Smile

з.і. персону пана табачника, якого я вважаю великою падлюкою, також, тут обговорювати зайве. мова йде про документ МОН!

А що, тепер студентські організації вже підтримують ініціативи пана Табачника? Дивно...
А до того ж зауважте, що гуртожиток - це не приватна квартира, де ви живете один. В гуртожитку купа людей живе в одній кімнаті, ще більше в одному боксі. І коли хтось з один приперається посеред ночі і починає копирсатись по боксу - то це заважає відпочивати іншим мешканцям боксу та кімнати, права яких також треба захищати. Але про це ані ви, ані пан Табачник, не згадуєте. На мою думку права десятка-півтора мешканів боксу, яких даний товаріщ розбудить серед ночі - важливіші за його право шлятись гуртожитком коли всі сплять.
Аргументація ж того, що "заборона входу до гуртожитку після 23-ї години заважає займатись в бібліотеках" - виглядає вкрай абсурдною. Покажіть мені бібліотеку, що працює до 2-ї години ночі?

ну ось! гадаю, всім учасникам діалогу буде цікаво, бо абсолютно в тему новина від МОН:
http://www.mon.gov.ua/index.php/ua/5741-dmitro-tabachnik-zvernuvsya-do-k...

тобто, інцидент вичерпано на рівні міністерства. зверніть увагу, що вказано саме на НЕЗАКОННІСТЬ таких вимог, що і було для мене предметом діалогу.
цитую:
"У листі Міністра йдеться: «До Міністерства надходять звернення студентів та громадських організацій, зокрема Національного студентського союзу та Студентського захисту, щодо обмеження прав студентів та аспірантів, які проживають у гуртожитках.

В окремих вищих навчальних закладах необґрунтовано забороняється вхід мешканців до гуртожитку після 23-ї години, що ускладнює їм можливість займатися в навчально-наукових лабораторіях, бібліотеках тощо та працювати у вільний від навчання час. Таке обмеження порушує законні права осіб, які навчаються та проживають у гуртожитках, а також суперечить Конституції України, статті 9 Житлового кодексу Української РСР, якими не допускається встановлення будь-яких обмежень на користування житловими приміщеннями.

З метою реалізації прав студентів та аспірантів, які проживають у гуртожитках вищого навчального закладу, просимо привести у відповідність до законодавства та Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13.11.2007 N 1004, нормативні документи вищого навчального закладу, що регламентують перепускний режим у гуртожитках, для забезпечення цілодобового безперешкодного доступу до гуртожитків його мешканців».

ну і наостанок, для тих, хто вже зовсім хоче бути "в темі" - типове положення про гуртожиток: http://gazeta.univ.kiev.ua/?act=view&id=1151
зверніть увагу, що затверджено ще у 1993 році і жодних подібних обмежень не містить.

З Вашою думкою, Олександре, я згоден, мене дивує позиція автора.
Звільнить, казніть, не пущать....
А те, що майбутні інженери людських душ повертаються з клубів о 3 ранку, знаючи, що порущують встановлені правила, а потім шукають якоїсь "правди" це нормально?
Хоча це предмет для іншої розмови.
P.S. Якщо обидві сторони однаково розуміють предмет дискусії, то для дискусії і предмету немає.

дві основних умови дискусії або просто діалогу:
1. твій опонент - розумна людина
2. ви обидва однаково розумієте предмет дискусії (діалогу)
оскільки, принаймні одна з наведених умов не витримуються - закінчую діалог.
Приємно було поспілкуватись Smile

з.і. звісно, мав на увазі другу умову Smile

якраз, мову веду не про конкретні випадки, а про систему. Тобто, нормативні документи мають бути складені пофеншую. І тоді кожен має вимагати від посадових осіб діяти чітко в межах своїх повноважень.
тому я і навів абстрактний прклад з міліціонерами та маньяком.

Просто світ не такий безпечний, як хотілося б, тому вважаю, що вахтеру гуртожитку, взгалі не слід його відчиняти вночі.