Що відбувається з ліфтами в місті Суми, або як зять тещу на море возив

Блоги, Геннадий Минаев
26 февраля 2012 в 15:01
Доброго дня сумському інтернет-співтовариству і не лише :-)

Сьогодні в день прощеної неділі, я прошу у Вас всіх вибачення. Я розумію, що мене зрештою Бог пробачить, бо нічого проти вашої волі і волі Божої на своїй посаді я не робив, але все-таки прошу пробачити...

З приводу ліфтової проблеми в Сумах не говорив хіба що німий. Але як завжди – плітки, некомпетентні заяви, маніпуляція даними.

Спробую прояснити ситуацію з ліфтами в Сумах на прикладі діда – власника старої «копійки», який вирішив бабу на море відправити.

Заборонила державна автомобільна інспекція (ДАІ) діду експлуатувати його «копійку» ВАЗ-2101 1980 року випуску, бо довше 25 років без техогляду не можна на ній їздити, тим більше – їхати на море. Що робити? Треба пройти цей бісів технічний огляд (ТО) на сертифікованій державою станції технічного обслуговування (СТО).

Поїхав наш дід до цієї СТО. А там йому тамошні майже державні експерти пропонують три варіанти вирішення ситуації:

1. Роби заміну «копійки» на «Lanos» і можна їздити ще 25 років без ТО, але це коштує 300 тисяч гривен.

2. Роби модернізацію свого авто – міняй двигун, ходову частину, гальмівну систему, електросистему, кузов, салон та їзди без ТО 18 років. Ціна питання – 200 тисяч гривен.

3. Або роби капітальний ремонт – заміна двигуна, ходової частини та тормозної системи. Їздити безпечно можна, але за умови толкового водія, бо електросистема не працює, як треба. Хоча і їздити всього 4 роки, але і ціна 80 тис. грн.

Дід довго розмірковував: «З одного боку, найефективніше вкладення грошей є модернізація. З іншого боку, за 4 роки може статися будь що, і гроші треба економити – і хату треба підремонтувати, у дворі треба навести лад, і онукам на школу треба щось дати, і самим на ліки треба. Та і зять, який повезе мою дружину, до цього якось ж розбирався зі старою електрикою та експлуатував стару машину».

Тому, вирішивши робити капітальний ремонт, він бере на СТО у експертів, які до речі за гроші оглянули його «копійку», дефектний акт і їде на інше СТО, тому що на першому СТО тільки експерти. Вони нічого самі не ремонтують – папірець видають. Приїхав дід до автомобільної майстерні, до речі у зятя теж така є, але зять відмовився ремонтувати дідові його авто – мороки багато. Не все так гладко відбувалось з ремонтом автомобіля, але на решті машина капітально відремонтована відповідно до вимог першої СТО.

І тут почалось найцікавіше.

Отримавши позитивний експертний висновок після капремонту, знову ж таки на першому СТО (і знову папірець за гроші, а не аби як), дід із зятем їдуть в ДАІ для отримання дозволу на експлуатацію автомобіля. А в ДАІ говорять: «Не можемо дати дозвіл на експлуатацію автомобілю, так як у вас немає аптечки, вогнегасника, а головне, не зроблена хімчистка салону». Далі – більше. Вже зять починає торочити щось на кшталт, що не можна на цій машині їздити, так, як з перебоями працює світло, «поворотники» і взагалі немає кондиціонера та бортового комп’ютера. У діда волосся дибки – про це не йшлося в дефектному акті, який зробили експерти!

Ну з ДАІ все зрозуміло. А зять? Він же постійно, до капремонту, використовував «копійку», заробляючи на цьому чималі гроші і після заробляти буде! І починає дід бігати по інстанціям домовлятись про введення машини в експлуатацію, умовляти зятя сісти за кермо цього клятого автомобіля…

А бабка (теща) так на море і не з’їздила та кляне у всьому діда…

На мою думку, в ситуації, яка склалась з ліфтами в Сумах, винні всі – і політики за популізм, і чиновники за повільне вирішення питання, і підрядники за «жгучую ненависть друг к другу», і користувачі ліфтів за те що, як завжди, чекають що прийде добрий та багатий цар-батюшка і все за всіх зробить…

* * *

[... skip ...]
Что все это значит?
Тут нужно точное определение.
И болтливая конференция работников метлы, и принудительная скребница для приезжающих — это лишь частные случаи одного печального и довольно распространенного явления: «высокой принципиальности» без признаков какого-либо дела.
Вот схема, при помощи которой любой лентяй избавляется от прямых своих обязанностей, сохраняя в то же время репутацию блестящего организатора и так называемого крепкого парня.
Задание, например, следующее:
– Подметайте улицы.
Вместо того чтобы сейчас же выполнить этот приказ, крепкий парень поднимает вокруг него бешеную суету. Он выбрасывает лозунг:
– Пора начать борьбу за подметание улиц.
Борьба ведется, но улицы не подметаются.

Следующий лозунг уводит дело еще дальше.
– Включимся в кампанию по организации борьбы за подметание улиц.
Время идет, крепкий парень не дремлет, и на неподметенных улицах вывешиваются новые заповеди.
– Все на выполнение плана по организации кампании борьбы за подметание.
И, наконец, на последнем этапе первоначальная задача совершенно уже исчезает и остается одно только запальчивое, визгливое лопотанье.
– Позор срывщикам кампании за борьбу по выполнению плана организации кампании борьбы.
Все ясно. Дело не сделано. Однако видимость отчаянной деятельности сохранена. А крепкий парень уезжает в Ялту чинить расшатавшийся организм.
[... skip ...]


«Дневная гостиница» © 1933, фельетон-очерк, Илья Ильф, Евгений Петров. Впервые опубликовано в газете «Правда» 21 октября 1934г.
Теги:
лифты
0
Комментариев
1
Просмотров
4408
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

З фейсбуку:

***

Константин Карих:

Запитання дуже просте: ЧОМУ 25 років дід НІЧОГО не робив зі своєю "копійкою", вшенд її угробив, а тепер звинувачує СТО і ДАЇ, що не дозволяють йому відправити "на той світ" бабку (дозволивши без гальм везти її за 1000 км)?

***

Геннадий Минаев:

Тому що на справді ця «копійка» дідові не належить (на праві власності) – вона належить по суті всім членам його багаточисельної родини. Одних тільки онуків 36 (як квартир в під’їзді 9-ти поверхового будинку). На дідуся авто тільки записано, а реально всіх його родичів зять возив за гроші усі ці 25 років. Зрозуміло?

***

Константин Карих:

Дискусія стає цікавою, тому переходимо на більш зрозумілу для нас із Вами мову Smile.
Насколько я понимаю, машина всё таки принадлежит ДЕДУ. На зятя просто была оформлена доверенность. Зять за 25 лет разбомбил машину, при этом ему успешно помогала вся родня (кто окурком кнопки попропаливает, кто на дверцах надпись гвоздем нацарапает, а кто-то и нужду прямо в машине справлял).
Прошло 25 лет. Дед приходит в ГАИ и на СТО и хочет, чтобы первые разрешили на ней ездить по дорогам города (сбивая людей), а вторые - чтобы НАХАЛЯВУ провели ТО. В идеале, конечно, очень хочется всей дедовой родне (36 квартир) получит от государства новую машину и тоже НАХАЛЯВУ, как и 25 лет назад.
Но! При чём тут ГАИ и СТО? Если машина без тормозов и фар она ОПАСНА! Поэтому вся родня, зять и дед должны вместе собраться за рюмкой вина и "шото решать". Но - этого не происходит. Гараздо проще собраться возле Качановской колонии и требовать "Свободу Юрию Деточкину", чем возле своего подъезда и ДУМАТЬ.

***

Геннадий Минаев

Константин Карих "Поэтому вся родня, зять и дед должны вместе собраться за рюмкой вина и "шото решать"."
В ТОЧКУ!!!

***

Константин Карих

Это и есть консенсус! Wink