Сьогодні, 10 жовтня, багато років тому

ВС 10 октября 2017 в 06:39
10 жовтня - 283-й день року за Григоріанським календарем
До закінчення року залишилось 82 дні.
Іменинники - Арістарх, Ганна (Анна), Зіна, Ігнат (Гнат), Ірина, Марк, Неоніла.
Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих, Європейський день боротьби против смертної кари, в Україні відзначають День працівників стандартизації та метрології, на Фіджі святкують День незалежності, на Тайвані - День нації, а в Японії відзначають День здоров'я та спорту.
Головні події 10 жовтня
• Битва при Пуатьє Карла Мартелла, 732
• Синьхайська революція, 1911
• Перша черга ДніпроГЕС, 1932
• Святкування в Пхеньяні, 2015 фото

Всі події 10 жовтня
732 - У битві між Туром і Пуатьє (Франція) франкський майордом Карл Мартелл, розбив кількісно переважаючу армію іспанських маврів, чим зупинив їх просування в Західну Європу. У цій битві загинув Абд-ар-Рахман, мусульманський правитель Кордови, що змусило маврів залишити Галію і в майбутньому не здійснювати на неї крупних набігів.
   Після втрати Візантійською імперією своїх завоювань у Північній Африці, в 711 році десятитисячне мавританське військо під командуванням Таріка ібн Зіяда, берберського військового діяча халіфату Омейядів, висадились поблизу сучасного Гібралтару і розпочало свій завойоницький похід в Європі. Протягом наступного десятиліття були підкорені майже всі Піренеї за виключенням північних районів Галіції, Країни басків та Астурії.
   До 719 року війська Омейядського халіфату дійшли до Тулузи, наступного року завоювали Септиманію (нині - французьке узбережжя Середземномор'я), столицю якої, місто Нарбонну, зробили своїм форпостом подальшого наступу на північ. В 732 році було захоплено і розграбоване Бордо, і війська Омейядського халіфату під командуванням Абдур-Рахмана ібн Абдалаха, генерал-губернатора аль-Андалузії, перейшло Луару і почало розоряти південну Галлію. Герцог Аквітанії Ед Великий, не маючи змоги відвоювати Бордо, звернувся по допомогу до свого недавнього ворога - майордома франків Карла Мартелла. Розуміючи небезпеку арабського наступу, той зібрав тридцятитисячну армію з германських племен франків, баварців, саксів та фризів і вирушив навперейми арабським військам, яке на початку жовтня підійшли до Пуатьє.
   Битва відбулась 10 жовтня 732 року між містами Тур і Пуатьє. Прагнучи захопити мусульман зненацька, Мартелл зумів зайняти вигідну стратегічну позицію на лісистому пагорбі і змусив арабів атакувати першими. Сподівання на силу кавалерії, яка забезпечила арабам перемогу в багатьох битвах, виявилися марними - дисциплінована піхота Мартелла, вибудувана в каре, витримала багаточисельні атаки і вночі арабські війська, дізнавшись, що частина франкського війська зайшла їм в тил, відступили, рятуючись втечею. У битві при Пуатьє загинуло не менше 10 тисяч арабів, включаючи Абдур-Рахмана; франки вратили не більше півтори тисячі чоловік.
   До кінця наступного року араби були витіснені за Піренеї, зумівши лише зберегти свої володіння в Септиманії, яку вони утримували наступні 27 років. В 735 році андалузький правитель Укба ібн аль-Хаджадж знову вирушив на північ і за чотири роки захопив Арль, Авіньйон та Ліль. Він був розбитий Карлом Мартеллом в 739 році, що поклало край серйозним виступам арабів на північ. Після початку громадянської війни в Арабському халіфаті, син Карла Піпін Короткий в 759 році захопив Нарбонну і приєднав Септиманію до франкського королівства; в 785 році внук Мартелла Карл Великий розпочав Реконкісту і в 785 році захопив Жирону, а у 801 році - Барселону, де створив Іспанську марку, буферну державу на кордоні з Кордовським халіфатом.
   Перемога у битві при Пуатьє багато в чому визначила подальшу долю Європи - просування мусульман в Європі було зупинене, а франкська держава Каролінгів стала домінуючою силою в Європі в наступному столітті. Натомість для халіфату Омейядів програш у цій битві разом із поразкою під час другої облоги Константинополя в 718 році привели до падіння династії Омейядів, яка практично повністю була знищена і зуміла зберегти свою владу лише на Піренеях.


Нова історія
1780 - Вест-Індію охопив найсмертоносніший ураган за всю історію. Відомий як Великий ураган або ураган Сан-Каліксто, він рухався зі швидкістю понад 320 км/год і за період з 10 по 16 жовтня забрав життя більше 27 тисяч чоловік на Ямайці, Барбадосі, Мартініці, Сент-Люсії і найближчих островах.
1865 - Американець Джон Веслі Хаятт запатентував більярдну кулю. Він першим знайшов матеріал, котрим можна було замінити використовувану до того слонову кістку.
1901 - Вперше і востаннє американський автобудівник Генрі Форд взяв участь в автомобільних перегонах і виграв їх: учасників заїзду в Гросс-Пойнті (штат Мічіган) було всього троє, і один з учасників відмовився змагатись, а інший - зійшов з траси із-за несправності машини. Закінчивши перегони, Форд заявив, що "одного разу досить", але зрозумів важливість подібних заходів для пропагування нового транспортного засобу. Наступного року Барні Олдфілд виграв аналогічні змагання на машині Форд-999, що надихнуло Генрі Форда, котрий займався конструюванням автомобілів з 1896 року, на заснування спеціалізованого підприємства - Ford Motor Company. Сьогодні - це єдина компанія, на автомобілях котрої здобуто перемоги в Інді 500, Дайтона 500, 24-годинних перегонах в Лемані і Дайтоні, 12-годинних в Себрігу, раллі Монте-Карло і Баха 1000.
1911 - У Китаї відбулась революція, в результаті котрої було повалено Манчжурську династію Цин і проголошено створення республіки.
1913 - Після того, як була підірвана остання захисна дамба, через Панамський канал, котрий будувався майже чверть віку, з'єднались води Тихого і Атлантичного океану. Перше судно пройшло по ньому лише влітку наступного року.
1932 - У Запоріжжі введено в дію першу чергу Дніпровської гідроелектростанції (Дніпрогес), будівництво якої тривало п'ять років.
   Будівництво гідроелектростанції на Дніпрі поблизу міста Олександрівськ було заплановане в 1921 році в рамках плану ГОЕЛРО (Державна комісія з електрифікації Росії), за яким було намічено електрифікувати РСФРР, що постраждала під час громадянської війни. Дніпровська гідроелектростанція (ДніпроГЕС) мала постачати електроенергію в Донецько-Криворізький промисловий район, Таврію та північ Криму і забезпечити судноплавство між Олександрівськом (нині - Запоріжжя) та Катеринославом (нині - Дніпропетровськ).
   Рішення про будівництво ДніпроГЕСу було остаточно прийняте Раднаркомом СРСР 27 листопада 1926 року - керівником проекту бу затверджений Ігор Александров, який ще в 1920-х роках запропонував замість створення кількох станцій малої потужності на дніпровських порогах побудувати одну велику греблю з ГЕС надвеликої як для того часу потужності у 560 МВТ. Консультантом з проектування і будівництва став американський інженер Г'ю Купер, який мав досвід будівництва чотирьох гідроелектростанцій в Канаді і США.
   У 1927 році начальником зведення ДніпроГЕСу був призначений Олександр Вінтер, колишній керівник Шатурської ГРЕС, введеної в дію 13 листопада 1925 року. Будівництворозпочалось 8 листопада 1927 року біля містечка Кічкас і супроводжувалося величезною пропагандистською кампанією та частковим фінансуванням за рахунок "добровільних" перераховунь трудящих. 1 травня 1932 року Дніпровська гідроелектростанція дала перший струм, а її офіційне відкриття відбулось 10 жовтня 1932 року введенням в дію першої черги Дніпровської гідроелектростанції.
   Під час будівництва ДніпроГЕСу було затоплено 16 тисяч гектарів земель, на яких розміщувалось 56 населених пунктів (з них 14 затоплені повністю), і було утворено Дніпровське водосховище, довжиною 129 км, яким 1 травня 1933 року пройшов перший пасажирський пароплав. На проектну потужність 560 МВт ДніпроГЕС вийшла лише 16 квітня 1939 року з пуском дев’ятого гідроагрегату і стала найпотужнішою гідроелектростанцією у світі.
   Електростанція суттєво постраждала в роки Другої Світової війни, коли після прориву фронту німецькими військами за наказом НКВС 18 серпня 1941 року була підірвана гребля, і коли при відступі німцями 28 грудня 1943 року були висаджені в повітря машинний зал, пульт управління, все електрогосподарство та аванкамерний міст. Після відбудови ДніпроГЕС дав перший промисловий струм 3 березня 1947 року, а 26 червня 1950-го він запрацював на повну потужність.
  22 квітня 1972 року було розпочато будівництво другої черги Дніпровської ГЕС, яке завершилось у 1981 році коли станція вийшла на повну потужність. Сьогодні, після кількох реконструкцій, потужність ДніпроГЕС становить 1461,8 МВт.


Новітня історія
1939 - Підписано договір про взаємну допомогу між СРСР і Литвою. Радянський Союз передав Литві Вільнюс і Вільнюську область, котрі Радянська Армія окупувала після нападу на Польщу; в обмін Литва дозволила СРСР розмістити невеликі гарнізони в трьох литовських містах. Згодом Радянський Союз скористався своєю військовою присутністю в Литві, а також Латвії та Естонії, щоб ці країни "добровільно" вступили до СРСР.
1964 - В Токіо почались XVIII літні Олімпійські ігри, котрі тривали до 25 жовтня. В командному заліку переможцем стала радянська збірна (30 золотих, 31 срібна, 35 бронзових медалей), другими були США (36, 26, 28), а третіми - об'єднана команда Західної та Східної Німеччин.
1970 - В Канаді Фронтом Звільнення Квебеку (ФЗК), військовою сепаратистською організацією, викрадено міністра праці Квебека П'єра Лапорта. П'ять днів перед тим бійцями Фронту був викрадений торговий представник Британії Джеймс Річард Кросс. В обмін за їх звільнення ФЗК вимагав звільнення з тюрем двох десятків своїх членів, котрі відбували покарання за викрадення зброї, підрив будівель і викраденя людей.
1973 - Спіро Егню став першим віце-президентом США, котрий залишив цю посади з примусу, - він був звинувачений у хабарництві та ухилянні від сплати податків за час його перебування на посту губернатора Меріленду. Суд наклав на нього штраф в розмірі 10 тисяч доларів і засудив до трьох років умовно. Новим віце-президентом при президенті Річарді Ніксоні став Джеральд Форд, котрий через рік, після відставки свого шефа у зв'язку з Уотергейтським скандалом, став 38-м президентом США.
1975 - Елізабет Тейлор вшосте вийшла заміж і вдруге за Річарда Бартона, свого партнера по зйомках у фільмі "Клеопатра".

Наш час
1995 - Після півтора місяців боротьби в матчі з 25-річним індійським гросмейстером Вішвантаном Анандом російський шахіст Гаррі Каспаров востаннє підтвердив своє звання чемпіона світу, котре він уперше завоював 10 років перед тим, коли в 1985 році переміг 12-го чемпіона світу Анатолія Карпова. В 1993 році Каспаров заявив про свій вихід з ФІДЕ (Міжнародна шахова федерація) і став ініціатором створення нової федерації - Професійної шахової асоціації, чемпіоном котрої він став у 1996 році, перемігши британця Найджела Шорта.
1997 - Лауреатом Нобелівської премії миру став Міжнародний рух за заборону протипіхотних мін і його координатор Джоді Вільямс. За оцінками спеціалістів в землі по всьому світу знаходиться близько 100 мільйонів протипіхотних мін, від котрих щороку гинуть 26 тисяч людей.
2000 - Лауреатом Нобелівської премії з фізики стали американець Джек Кілбі, один із творців комп'ютерного чіпа, та американець Герберт Крьомер і росіянин Жорес Алферов за роботи в галузі високошвидкісних транзисторів і малопотужних лазерів.
2006 - Почала роботу російська соціальна мережа В Контакте.
2006 - Нідерландські Антільські острови припинили своє існування - Кюрасао і Синт-Мартен стали незалежними країнами у складі Королівства Нідерланди, а Бонайре, Саба і Синт-Естатіус отримали статус особливих громад Нідерландів.
2009 - Глави МЗС Туреччини і Вірменії підписали в Цюриху документи про нормалізацію двосторонніх відносин, поклавши край майже віковій ворожнечі.
2010 - Згідно з референдумами, проведеними в 2000 і 2006 роках, Нідерландські Антильські острови припинили своє існування - островм Бонайре і Саба отримати статус заморських провінцій а, Кюрасао та Сінт-Мартен - самокерованих держав зі значною автономією у складі Королівства Нідерландів, у той час як Бонайре, Саба та Сінт-Естатіус отримали статус спеціальних муніципалітетів.
2013 - Премія імені Сахарова, встановлена в 1988 році Європейським парламентом, присуджена 16-річній пакистанці Малалі Юсуфзаі, яка «сміливо виступала за право всіх дітей на гідну освіту».
2013 - Нобелівська премія з літератури присуджена канадській 82-річній письменниці Еліс Енн Манро.

Народились 10 жовтня
1465 - 22 вересня 1520, Селім I (Селім Грізний), турецький султан (з 1512 р.), переможець персів, єгипетських мамлюків, завойовник Анатолії, Закавказзя, Сирії та Єгипту, підкорювач Алжиру.
1684 - 18 липня 1721, Жан Антуан Ватто, французький художник-імпресіоніст (Капризниця, Паломництво на острів Кіферу).
1731 - 24 лютого 1810, Генрі Кавендіш, англійський фізик та хімік, основоположник хімії газів, визначив діелектричні проникності деяких речовин, розрахував середню густину Землі, добув чистий водень і вуглекислий газ, виміряв їх густину, визначив вміст кисню в повітрі.
1813 - 27 січня 1901, Джузеппе Верді, італійський композитор, творець музичної драми, автор 26 опер (Ріголетто, Травіата, Аїда, Отелло, Фальстаф).
https://youtu.be/FUstk2BA9o4


1861 - 13 травня 1930, Фрітьоф Нансен, норвезький полярний дослідник, першим здійснив лижний перехід через Гренландію (1888), керівник експедиції у високі широти Арктики на побудованому за власним проектом судні "Фрам", ініціатор підписання угоди про заснування посвідчень для переміщених осіб (1922), лауреат Нобелівської премії миру (1922).
1892 - 9 березня 1942, Михайло Пилипович Кравчук, український математик, академік АН УРСР. 125 років з дня народження.
1892 - 13 березня 1975, Іво Андрич, сербський письменник (Міст на Дрині, Зеко, Зачинені двері), лауреат Нобелівської премії (1961). 125 років з дня народження.
1913 - 6 липня 2005, Клод Сімон, французький письменник (Фарсальська битва, Дорога Фландрії), лауреат Нобелівської премії (1985).
1917 - 17 лютого 1982, Телоніус (Сфір) Монк, американський композитор, джазовий музикант (Round Midnight, Misterioso, Straight No Chaser, Blue Monk, Epistrophy). 100 років з дня народження.
1946 -Чарльз Денс, англійський актор (Останній кіногерой, Чужий 3, Китайський місяць, Апельсин кольору крові).
1947 - Ніна Митрофанівна Матвієнко, українська співачка, народна артистка України (1985), Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1988), Герой України (2006). 70 років з дня народження.
https://youtu.be/OYR2OTlONpc


1955 - Дейвід Лі Рот, американський рок-музикант (Van Halen: Jump, Eat ’Em and Smile; соло: California Girls, Just A Gigolo/I Ain’t Got Nobody, Yankee Rose, Just Like Paradise).
1966 - Тоні Адамс, англійський футболіст ("Арсенал" Лондон).
1984 - Павло Валерійович Дуров, російський програміст, співзасновник мережі «В Контакте».

Померли 10 жовтня
19 -Гай Юлій Цезар Германік, римський полководець, племінник і прийомний син імператора Тиберія, переможець германських племен. 1998 років тому, в 34 роки (нар. 24 травня 15 до н. е.).
1659 -Абель Тасман, голландський мореплавець; першим серед європейських дослідників досяг берегів Австралії, Нової Зеландії, Тонга і Фіджі. 358 років тому, в 59 років (нар. 1600 р.).
1825 - Дмитро Степанович Бортнянський, український композитор, диригент, співак. 192 роки тому, в 74 роки (нар. 28 жовтня 1751 р.).
https://youtu.be/-dhXF4pCmV0


1837 - (Франсуа Марі) Шарль Фур'є, французький соціаліст-утопіст ("Теорія всесвітньої єдності", "Новий господарський соцієтарний світ"). 180 років років тому, в 65 років (нар. 7 квітня 1772 р.).
1914 - Кароль I (Карл Гогенцоллерн-Зігмарген), перший король Румунії (1881-1914 рр.). 103 роки тому, в 75 років (нар. 20 квітня 1839 р.).
1963 - Едіт Піаф (Едіт Жоанна Гассіон), французька співачка і актриса. 54 роки тому, в 48 років (нар. 19 грудня 1915 р.).
1966 - Шарлотта Купер, англійська спортсменка; п'ятиразова переможниця Вімблдонського турніру, перша олімпійська чемпіонка серед жінок (1900, теніс). 51 рік тому, в 96 років (нар. 22 вересня 1870 р.).
1985 - (Джордж) Орсон Веллс, американський кінорежисер, сценарист, лауреат премії «Оскар» («Громадянин Кейн», 1941), Золотої пальмової гілки («Отелло», 1952). 32 роки тому, в 70 років (нар. 6 травня 1915 р.).
1985 - Юл Бріннер (Юлій Борисович Брінер), американський актор, лауреат премії «Оскар» («Король і я», 1956). 32 роки тому, в 65 років (нар. 11 липня 1920 р.).
2004 - Сірімаво Бандаранаїке, цейлонський політичний діяч, прем'єр-міністр Цейлону (1960-65, 1970-77, 1994-2000 рр.); перша жінка у світі, що очолила уряд. 13 років тому, в 88 років (нар. 17 квітня 1916 р.).
2004 - Крістофер Рів, американський актор (Супермен, Чорний лис, Десь у часі, Прокляте селище). 13 років тому, в 52 роки (нар. 25 вересня 1952 р.).
 
48
Комментариев
0
Просмотров
13050
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.