У Сумах презентували «Образи» Надії Ганіної

ВС 23 июля 2018 в 15:54
20 липня  в  арт – просторі  «BUREAUART»,  що на вулиці Воскресенській у місті Суми,  відбулося відкриття вернісажу робіт молодої, талановитої художниці Надії Ганіної, який має назву «Образи».  Виставка побудована на духовній складовій, яка відображає стан душі людини та палітру її почуттів, а також відтворює її внутрішній світ у вигляді метаморфоз облич. Експозиція включає в собі 18 графічних робіт в стилі офорт, які розміщені в підвісних підрамниках  та створенні за допомогою унікального графічного верстату. Крім того, на виставці представлена масштабна підвісна інсталяція -  серія в об’єкті «Людинасміття», відображена на стрічці  Мебіуса,  на якій зображено моральний занепад людини, яка вчинила невиправний вчинок та вже ніколи не повернеться в свій первісний духовний стан, а також графічний колаж «Ковдра з клаптиків спогадів», який розміщений на картонній дощечці та являє собою серію із чорно-білих фотографій  авторки у вигляді  мозаїки. В цілому кожна з робіт є витонченою, має  ексклюзивний  підпис художниці  та  створені нею  протягом 2018 року. Стиль, в якому вона працює, є досить унікальним, оскільки потребує великих фізичних та духовних зусиль при створені робіт та включає в себе інтелектуальну складову.  «Нині не надто багато митців працює у графіці, тому виставка Надії Ганіної буде корисна сумчанам, а також може зацікавити молодих митців цією технікою» - зазначив  Антон Дубодєлов, арт  - менеджер художньої галереї на Псельській. Відкриття  відбулося у супроводі живої музики, а вже звичним для даного арт - простору стало проведення аукціону, на якому була продана одна із  робіт авторки   – гравюра по дереву « Аполлон і Дафна». Цікавинкою  даного вернісажу є те, що протягом його проведення будуть відбуватися  майстер - класи Надії Ганіної, де кожен охочий зможе долучитися до процесу створення власних гравюр. Авторка робіт є учасницею Всеукраїнської виставки до дня художника (2013-2015), НСХУ, Київ;  Лауреатом премії ім. Пузиркова, НАОМА, Київ; Всеукраїнської виставка до Дня Незалежності України , 2014, НСХУ,  Київ;   VIII Всеукраїнської виставки – конкурсу  імені Георгія Якутовича, 2014 та інших. Виставка триватиме до 2 серпня.  Вхід  вільний.



Нам вдалося поспілкуватися з авторкою робіт Надією Ганіною та взяти  в неї інтерв’ю.

Яка мета даної виставки, чому вона присвячена?

Н.Г.: Мета даної виставки донести до людей важливість душі першочергово, а потім вже її фізичної оболонки, тобто  спочатку іде душа, а вже потім тіло.

Як Ви вважаєте, чи кожен вчинок може змінити людину? 

Н.Г.:  Моя думка така, що один невиправний вчинок назавжди може змінити людину, я вважаю, що вона  не зможе повернутися назад до свого первісного духовного стану.



Чим буде цікава дана виставка сумчанам, що вони зможуть для себе підкреслити?

Н.Г.: Цікавість цієї виставки у тому, що в ній використовуються графічні техніки.  Це - офорт і гравюра, які є дуже рідкісними видами мистецтва, я би навіть сказала що вони вимирають у нас в Україні, більш того у Сумах я єдина хто має графічний верстат (до речі, його також можна побачити на даному вернісажі) і тому дуже важливо більше поширювати графіку та знайомити з нею глядачів.



Як створювалися серії робіт, що їх об’єднує, яка головна ідея кожної з них?

Н.Г.: «Образи» створені цього року - це дуже нові роботи. Вони про наші почуття, емоції, про наші вчинки, тобто  портрет нашої душі.  Всі ці образи - це не фізичні люди, це те, що кожен з нас має десь в собі.

Чи вперше ви представляєте свої роботи в місті Суми?

Н.Г.: Так, мої роботи представлені у Сумах вперше.



З якого часу розпочалася Ваша творчість, як ви зрозуміли, що художнє мистецтво є для Вас головним?

Н.Г.: Можна сказати, що я такою народилася, адже моя мама також художник. Все своє дитинство скільки себе пам’ятаю я  малювала, потім вступила  до Художньої школи, потім до Академії мистецтв і архітектури України (майстерня вільної графіки – професора А.В.Чебикіна).



Що надихає Вас  на створення робіт?

Н.Г.: Життя надихає мене на створення робіт.

Чим Вам подобається стиль, в якому Ви працюєте, чому він є для Вас цікавим?

Н.Г.: Мені подобається офорт і гравюра, оскільки  вони найбільше мене характеризують, адже це дуже  кропітка техніка, яку треба дуже любити.



Чому виставка  має назву «Образи», яке значення вона має?

Н.Г.: Образи я використовую в гротеску, як прийоми в своїх роботах. Це - образи печалі,  образи гніву та інші.

Скільки робіт представлено на даній виставці?

Н.Г.:  Вісімнадцять графічних образів у стилі офорт, один об’єкт у вигляді серії гравюр «Людинасміття»  і графічний фото колаж «Ковдра спогадів».



Яка робота з представлених на виставці Вам запам’яталася при її створені  і яка  є Вашою улюбленою?

Н.Г.:  Кожну свою роботу я переживаю від початку до кінця, тому  я не можу виділити щось одне. В них відображені стани душі, які бувають у мене та клаптики мого життя. Улюбленою роботою є робота під номером 8, в якій у вигляді обличчя я відобразила духовний стан віруючої людини, коли вона звертається з молитвою до Господа.



Хто надавав Вам допомогу при створені виставки?

Н.Г.: При створенні виставки мені дуже  допомогла  галерея «BUREAUART» та мій чоловік.

Над чим Ви працюєте зараз, які плани на майбутнє?

Н.Г.: В теперішній час у мене є велике бажання навчати. У рамках виставки будуть проходити майстер-класи , на які може приходити кожен охочий. Вже завтра відбудеться перший з них. Я буду навчати людей гравюрі.



Ця виставка буде представлена тільки в Сумах,  чи буде вона представлена в  інших містах?

Н.Г.: Сподіваюсь, що не тільки у Сумах, в планах на  майбутнє показати дану виставку і в інших містах.

На що Ви робите акцент при створені робіт, що ви обираєте за основу, починаючи працювати над кожною з них?

Н.Г.:  Я вважаю,   що мистецтво повинно складатися з  матеріалу, задумки  та її втіленні в роботі. Це три складових на яких я роблю акцент в своїй творчості.



Скільки часу було витрачено на підготовку до цієї виставки та як довго Ви працювали над створенням робіт, представлених в даній експозиції?

Н.Г.:  Серія «Образи» була створена за три місяці весни,  робота «Ковдра з клаптиків спогадів» за місяць, гравюри «Людинасміття» за два тижні.  Взагалі у мене немає якогось певного графіку  я можу працювати над  картинами, як швидко, так і повільно. Все залежить від стану душі. 

Підготувала: Анастасія Літвіненко
58
Комментариев
0
Просмотров
1550
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.