У Сумах відкрилася виставка «Весна»

ВС 25 марта 2019 в 14:25
20 березня у Агенції промоції «Суми» відбулося відкриття сонячної,  теплої і яскравої виставки під назвою «Весна». Роботи, представлені на ній, знайомлять з ретроспективними картинами відомих художників Німеччини, Англії та Франції 18-19 століття, вишитими руками талановитих майстринь. Вони створені за покликом душі та дарують гармонію, неймовірний затишок і позитивний весняний настрій.  Кожна з них, як промінчик сонця, що зігріває відвідувачів своїм теплом. Широкою є і палітра вишитих робіт. Від яскравих, по-справжньому весняних букетів бузку, маків, ірисів, троянд та неймовірної краси пейзажів до портретів вельможних дам і галантних кавалерів та композицій, присвячених світлому почуттю любові. Посилюють емоційну забарвленість робіт і кольорова гама ниток, яку використовують майстрині, вишиваючи ту чи  іншу композицію і вкладаючи в них краплинку своєї  душі. Так, у роботі Світлани Яценко оживає яскраво-рожева «Квітуча сакура», у композиції Олени Шепотько майорять яскраві гарячі «Маки», Зінаїда  Яцун дарує присутнім різнобарвний «Букет бузку», а Тетяна Буката запрошує в «Улюблений сад», де квітнуть троянди, фіалки і півонії. Милує око глядачів і картина Наталії Благодир, на якій зображена ласкаво всміхнена білокура дівчинка під час «Гри з котиком». Коханням сповнена і композиція Євгенії Парфєнєнко «Поцілунок», а її робота «Ніжність» передає щирість почуттів. Крім того,  шляхетність жінок минулих епох відтворюють картини Зінаїди Ворони «Дама в саду» та «Єлегантність» і Тамари Чимрат «Іспанка». При цьому кожна з вишивок створена так майстерно, що сприймаються, як такі, що намальовані пензлем, оскільки майстрині ювелірно і непомітно хрестиком, у широкій палітрі кольорів відтворюють красу, непідвладну часу.



Загалом на виставці представлено 30 робіт в яскравих підрамниках, мініатюрних та масштабних розмірів. Всі композиції індивідуальні, цікаві, яскраві. «Ця виставка – весняний подарунок мешканцям і гостям нашого міста від людей, які захоплюються вишиванням. Проведення виставок вишивки в Сумській міській галереї стало доброю традицією. Такі вишивані вернісажі відбуваються раз у рік, переважно весною. І цього разу в експозиції звучить тема Весни – тема кохання та квітів. Сподіваємось, що відвідувачі галереї отримають приємні емоції», - говорять автори.

Відкриття виставки пройшло в затишній та душевній атмосфері і зібрало повну залу поціновувачів творчості цих майстринь. Виставка триватиме до 31 березня. Вхід вільний.

Наталія Резник, голова Громадської організації «Жіночі  ініціативи»:
«Ця виставка присвячена весні, яка символізує пробудження. В її експозиції можна побачити роботи, на яких руками майстринь вишиті різні квіти, є також багато композицій, присвячених коханню. Вони створені за допомогою різних технік і вишиті у більшості хрестиком. Загалом на виставці свої роботи представили одинадцять майстринь, для яких вишивка є хобі, яке дарує їм задоволення. До того ж кожний з вернісажів надихає і після нього з’являються, як нові композиції, так і нові учасники, які бажають поділитися з глядачами своїми вишивками. Середній вік майстринь біля 70 років. В першу чергу дана виставка буде цікава для жінок».



Шепотько Олена, майстриня:
«На цій виставці я представила роботу «Маки», яку нещодавно створила і вона ще навіть не встигла помилувати око у мене вдома, а також «Ромашкове поле». Кожна з композицій запам’ятовується по своєму при їх створенні, тому що працюючи над ними від півроку до іноді дев’яти місяців,закінчення їх вишивки сприймаєш, як народження дитини. Цією творчістю я почала займатись з 13 років. Вишивка це моє хобі і любов. Вона мене заспокоює і дарує спокій, якій так необхідний , оскільки я працюю на Сумському НВО, а на цій роботі у теперішній час доволі багато негативу».

Тамара Чимрат, майстриня:
«В даній експозиції я представила роботу «Іспанка» і квіткові композиції. Я дуже люблю квіти і займаюсь їх розведенням. Саме вони надихають мене на створення композицій. Вишивка є досить кропіткою роботою, тому основна складність, яка виникає в процесі творчості пов’язана з тим, щоб правильно підібрати відтінки  нитки, яких існує біля 280».

Підготувала: Анастасія Літвіненко

50
Комментариев
0
Просмотров
2331
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.