Книгу «Обличчя незалежності» презентували у Сумах

ВС 28 января 2019 в 14:11
25 січня у Агенції промоції «Суми» відбулася презентація книги під патріотичною назвою «Обличчя незалежності» та однойменного  короткометражного фільму, який присвячений життєвим історіям борців за   українську державність. Представив її широкому загалу голова Всеукраїнської громадської організації "Молодий Народний Рух" Андрій Рибалко. Він  наголосив, що ідея  даної книги сумна, оскільки багато з тих, хто стояв у витоків боротьби  за свободу нашої держави – Левко Лук’яненко, Іван Драч, Олександр Реута померли, тому вона є своєрідною даниною пам’яті  про них та відтворює той слід, якій вони залишили в новітній історії  України. Передував цьому проекту конкурс на створення книги, яка сприятиме національно – патріотичному вихованню, оголошений Міністерством молоді і спорту України.  З метою його реалізації півроку молоді журналісти збирали матеріали для неї, опитуючи безпосередніх учасників і очевидців подій здобуття української незалежності.  Видання являє собою збірку  з  50  інтерв’ю , яка у  хронологічному порядку передає їх спогади про них. Цікавим є те, що 8 з них – це  історії наших земляків, які могли безпосередньо від них самих  почути всі ті, хто був присутній на даній  презентації. Так, Едуард Москаленко розповів, як незважаючи на протидію силових структур розвішував у 90 роки агітаційні матеріали, а Людмила Ромен поділилася тим, як доправляла до Сум першу газету Народного руху, незважаючи на те, що за це її могли заарештувати, Олег Ольшанський зазначив, що боротьба за повну незалежність України триває до теперішнього часу, а Олексій Шевченко наголосив, що без минулого немає майбутнього і правопросвітницька  робота  щодо відстоювання ідеалів української державності тривала ще з 19 століття. В ході заходу кожному, хто долучився до створення даної книги був презентований її примірник, а також було наголошено про можливість її придбання присутніми за помірну ціну шляхом благодійного внеску. Зібрані кошти будуть використані для видання другої книги, присвяченої незалежності України, про що було анонсовано наприкінці вечора. Після презентації всім присутнім було представлено короткометражний документальний фільм «Обличчя Незалежності» про історії очевидців і безпосередніх учасників, які вибороли свободу нашої держави. Яскравим акордом вечора стали слова Едуарда Москаленко про те, що боротьбу за незалежність України необхідно починати з власної родини. В цілому презентація пройшла в теплій і зацікавленій атмосфері діалогу та подарувала кожному віру у світле майбутнє нашої країни.

Нам вдалося поспілкуватися та взяти інтерв’ю у голови всеукраїнської громадської організації "Молодий Народний Рух" Андрія Рибалка

r.:  Яка головна ідея даної книги?
А.Р.:
Ідея книги показати складність боротьби за незалежність України, що це сталося не випадково, а завдяки зусиллям  сотні  тисяч людей. Коли нам говорять,  що незалежність України впала на нас несподівано, це не правда. Це був історичний процес,  у витоків якого стояло дуже багато людей і деякі з них досі залишаються поруч з нами.



r.:  Чому присвячена дана книга?
А.Р.:
Вона присвячена людям,  які долучилися або є безпосередніми учасниками здобуття незалежності України кінця 80-х початку 90-х років минулого століття.

r.:  Чому  книга має назву  «Обличчя незалежності»,  яке справжнє обличчя у незалежності?
А.Р.:
 Ми знаємо про здобуття незалежності України з підручників історії, але будь -  яка   історія складається з різних обставин,  з доль багатьох різних людей, які об’єдналися завдяки єдиній  меті. Саме цьому в даній книзі ми  намагалися акцентувати увагу на цих особистостях, на їх емоціях і переживаннях,  на тому,  що вони  відчували в той момент, коли  стали на даний  шлях,  як ставилися до цього їх близькі,  рідні,  суспільство. Тому книга має назву «Обличчя незалежності». ЇЇ обличчя – це обличчя різних  людей, як вже похилого, так і середнього віку, які на той час були школярами або студентами, тобто всіх тих, хто творив новітню історію нашої країни.



r.: Як збиралися матеріали для даної книги, які джерела для цього  використовувалися ?
А.Р.:
 Це проект, який був створений за підтримки Міністерства молоді та спорту. У серпні минулого року було проведено навчання для його учасників, тобто для усіх бажаючих, які зголосилися долучиться до нього.  Це була своєрідна  школа журналістики, де спочатку йшла підготовка майбутніх  інтерв’юерів, а потім вони через просвіту, через Раду старійшин Народного руху  України  шукали кандидатури людей, які стояли у витоків боротьби  за незалежність нашої країни, тобто тих, у кого можна взяти інтерв’ю.  Потім учасники проекту  проводили їх опитування і зібрані матеріали приносили у друк та  макетували  книжку. Таким чином  вона зроблена зусиллями молоді.

r.: Під якими   враженими створювалася  книга,  що стало поштовхом до цього?
А.Р.:
Поштовхом стало те,  що я знаю багатьох людей, які стояли у витоків незалежності нашої країни, вони ходили поруч з нами, ми їх  поважали, але  за останні роки багато з них померло. Буквально у липні минулого року у нас було таборування на горі Говерла, на яке ми запросили представників Ради старійшин  Народного руху і потім дізналися, що через місяць потому один із них - Валерій Сарана раптово відійшов у інший світ. Він був одним із організаторів установчого з’їзду Народного руху України, тобто той рушійною силою, яка творила незалежність України і тому дуже важливо  зберегти спогади цих людей і  їх враження про ті події.



r.: Хто є авторами цієї книги?
А.Р.:
Авторами книги є молодь, студенти,  активісти ВГО «Молодий Народний Рух», тобто люди віком до 30 років.

r.: Який  час описаний в даній книзі, скільки часу створювалася дана книга?
А.Р.:
Сама книжка присвячена кінцю 80- х років початку 90-х  років минулого століття, тобто періоду боротьби за незалежність України та формування української державності. Процес збору матеріалів і написання «Обличчя Незалежності»  зайняв півроку.

r.: В  якому жанрі  та літературній формі представлена дана книга?
А.Р.:
 Це збірка інтерв’ю і частково спогадів, написаних людьми.  Наприклад, Олексій Шевченко, голова Сумського обласного товариства «Просвіта» зібрав для нашого проекту свої спогади, які  у нього не було можливості  опублікувати і ми видали їх в цій книжці. Проте, в своїй більшості вона складається саме з  інтерв’ю.



r.: Чи є дана книга в бібліотеці,  де можливо буде її придбати?
А.Р.:
Ми передаємо книги у Сумську міську бібліотеку імені Тараса Григоровича  Шевченко та Сумську обласну універсальну наукову бібліотеку. Придбати її не можна, тому що вона надрукована за кошти Міністерства молоді та спорту України,  але у нас є невеликий тираж,  який ми друкували за власний рахунок і який розповсюджуємо серед людей, які хотіли б її прочитати за незначний  благодійний внесок. 

r.: Який тираж даної книги, хто є її редактором, в якому видавництві вона була видана?
А.Р.:
Тираж 1044 примірників, серед них – 222  книжки, які  видано за наш власний рахунок, інші за кошти Міністерства молоді і спорту.   Редактора, як такого немає, я є упорядником. Надрукована в «Українській видавничій справі» - це  патріотичне, ідейне, як вони себе позиціонують, видавництво яке  видає  більшість  літератури націоналістичного спрямування.



r.: Чим дана книга буде цікава сумчанам і для якої аудиторії найбільше?
А.Р.:
Ця книга буде цікава сумчанам,  оскільки  в ній  є історії самих сумчан і мешканців Сумської області, тому буде дуже цікаво від очевидців почути, як відбувалися ся процеси здобуття незалежності нашої держави  у Сумах і на Сумщині. Саме тому вона буде цікава і молоді, і студентам, і школярам, і взагалі  широкому загалу.

r.: В яких містах відбудеться презентація цієї книги, окрім Сум?
А.Р.:
Вже точно заплановані  її презентації  у Києві і Львові,  але я думаю,  що вони  відбудуться не менше, як у 10 обласних центрах України.

r.: Що  відображено в фільмі з того, чого немає в книзі?
А.Р.:
  Книга більш  орієнтована на спогади людей,  які не є надто відомими, і які, ми вважаємо, не справедливо забутими. У фільмі представлено розповіді організаторів  установчого з’їзду  Народного руху України, тих, хто у Києві і Львові підіймали перші синьо - жовті прапори.  Тобто  людей,  які були  на вершині хвилі тих процесів, які відбувалися в часи становлення української державності.



r.: Як збиралися матеріали для фільму?
А.Р.:
 Просто було спілкування в рамках підготовки книги,  ми знайшли учасників тих подій  і запросили їх дати невеличке інтерв’ю.

r.: Хто є авторами фільму, кому належить ідея його створення ?
А.Р.:
Ідея фільму належить ВГО «Молодий  Народний  Рух»,  а його оператором, режисером і монтажером став Олександр Ткачук, MAMAY media, з яким ми працювали над його створенням.

r.: Що даний фільм може розповісти нового?
А.Р.:
Потрібно подивиться даний фільм,  щоб скласти своє враження про нього  і дізнатись для себе щось нове. В будь-якому разі, незважаючи на те, що я виходець з Народного руху для мене було цікаво дізнатись про ті факти, які розповідаються у ньому.



r.: Чи буде даний фільм адаптований для кінотеатрів?
А.Р.:
Ні, це 15 хвилинний фільм, в якому розповіді переплетені із    документальними відеохроніками, тобто він однозначно не для кінотеатрів. Але цей фільм дуже добре демонструвати  у школах  на  позакласних годинах з метою національно – патріотичного виховання, тому ми маємо на меті розповсюдити його по навчальним закладам.

r.: Протягом якого  часу знімався фільм?
А.Р.:
Так само, як і книга півроку, тобто на протязі даного проекту.



r.: Хто надавав допомогу у створені фільму та книги?
А.Р.:
 Допомогу надавали директор видавництва «Українська видавнича справа» Ярослав Іляш, а також Таїса Паращук та Іван Цуп'як, які працювали над  фільмом і допомагали знайти приміщення, скоординувати людей  і записати інтерв’ю з ними.

Підготувала: Анастасія Літвіненко
50
Комментариев
0
Просмотров
3754
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.