Виставку однієї книги і лекцію на духовну тематику представили у Сумах

ВС 05 февраля 2019 в 15:53
29 січня у Конгрес – центрі СумДУ у рамках проголошеного у нашій державі року української мови та писемності відбулося відкриття  виставки однієї книги. На огляд відвідувачів представлено факсимільна копія Пересопницького Євангелія, яка була видана у 2008 році.  Його оригінал зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки імені Вернадського у місті Києві. Воно є одним із 4 державних символів України разом з Державним гербом, Державним гімном та Державним прапором. Його історія  налічує 400 років. Саме на ньому Президент  складає присягу на вірність Україні  при вступі на посаду. Факсимільне видання складається з 964  аркушів,  папір подібний пергаменту,  на одній із його сторінок наявний автограф гетьмана Мазепи. Пересопницьке Євангеліє являє собою книжковий раритет вищого рівня.  Оглянути  його факсимільну  копію  можна  упродовж двох тижнів  до 11 лютого щодня, крім неділі.



31 січня в продовження духовної тематики у затишній аудиторії  конгрес - центру СумДУ  пройшла  інтерактивна  лекція:  «Томос у розбудові  української державності».  Лекцію провів  професор, доктор філософських наук  СумДУ  Іван  Мозговий.  Спікер розповів про  поширення християнства у світі і запровадження його в Україні,  починаючи  з хрещення Київської Русі у 988 році.  Саме з цього часу у нашій державі  почали з’являтися перші церкви, які в невдовзі  зрадницькі  присвоїла Московія.  І тільки у наші часи  почався процес, який  привів  15 грудня 2018 року Україну до  надання Томасу, тобто незалежності Української православної церкви, яку проголосив Константинопольський патріарх Варфоломій. Таким чином, вона долучилась до 15 автокефальних церков у світі, які отримали самостійність у більш ранній період. Багато з них вже визнали надання незалежності УПЦ, але серед них є й ті, які утрималися від прийняття такого рішення. Проте, найголовнішим є те, що після Об’єднавчого Собору Автокефальної української церкви, Української православної церкви Київського патріархату і Української православної церкви Московського патріархату в єдину Українську православну церкву до її складу може увійти близько двадцяти тисяч парафій, що свідчитиме про те, що Україна може посісти лідируючі позиції у духовному світі.



Нам  вдалося поспілкуватися з організатором виставки Іриною Коваленко, провідним бібліотекарем СумДУ та Іваном Мозговим, професором доктором філософських наук  СумДУ:   

r.:  Чому Ви представили дану виставку саме зараз?
І. К.:
Дана виставка представлена саме зараз, оскільки  2019 рік і наступне десятиріччя проголошені роками української мови, а ще, щоб ознайомити спільноту міста і його гостей з раритетним виданням, рукописною пам’яткою культури і мистецтва середини 16 століття – Пересопницьким Євангелієм.

r.:   З якою метою представлена дана виставка?
І. К.:
На мою думку, воно має величезне значення, оскільки покликане відстоювати єднання українського народу, його власну культуру, духовність і мову. Сьогодні воно представлено на даній виставці, як національна святиня, як символ єдності між минулими і теперішніми поколіннями.



І. М.: Пересопницьке Євангеліє – це  наша одна із найбільших національних святинь.  По – перше, воно  виступає,  як визначна пам’ятка культури; по – друге,  на протязі віків символізувало собою ту цінність, яка духовно засвідчувала факт існування України, українського народу і прагнення до утвердження своєї держави. Крім того, сьогодні дана святиня присутня при церемонії присяги Президента України, як найвищої  посадової особи в державі та є консолідуючим для нашої країни.

r.:   Чи продовжуєте Ви займатися науковими дослідженнями духовної тематики?
І. М.:
В теперішній час я готую книгу про Київську Русь. В ній буде характеристика етнічного складу населення і її історичних витоків.

r.:   Що нового Вам вдалося дізнатися в ході наукової праці?
І. М.:
Вдалося з’ясувати, що процес зародження християнства на землі і його поширення  був не просто драматичним, але й досить тривалим. Він означав перегляд всіх  світоглядних позицій і політичних та міжнародних орієнтацій.  Цей процес став першим засобом визначення українського народу, який тоді мав свою державу Київську Русь, другим є проголошення Незалежності України, а третім її церковна самостійність.



r.:   Яке  зараз має значення дана книга для молоді чи цікавиться  вона її історією?
І. М.:
Молодь цікавиться цими питаннями, але, на жаль, наша система освіти не передбачає вивчення релігієзнавства у вищих навчальних закладах, тому цей захід є спробою компенсувати те, що ми не можемо дати під час навчального процесу.

r.:   Як Ви вважаєте як вплине надання Томосу на майбутнє  України?
І. М.:
Прийняття Томосу означає духовне визнання самобутності нашого народу і незалежності нашої церкви.

Підготувала: Анастасія Літвіненко

55
Комментариев
0
Просмотров
2298
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.