Виставка Ані Черненко «Іграшки для янголят» відкрилася у Сумах

ВС 28 декабря 2018 в 15:45
25 грудня у Агенції промоції «Суми» відбулося відкриття традиційної  новорічно-різдвяної виставки талановитої художниці, нашої землячки Ані Черненко під яскравою назвою «Іграшки для янголят». Кожна з її робіт -  це  дивовижна, неперевершена історія маленьких, магічних персонажів. Серія картин  представляє собою  різні стани і атмосферу, в  якій знаходяться казкові янголята.

На картині «Найди своє обличчя» художниця яскраво змальовує їх загадкові портрети. Крім того, на вернісажі представлена яскрава, святкова композиція «Ніч Різдва», на якій  двоє дорослих янголів оберігають сон свого маленького янголятка,  а робота «Там де живе любов» занурює кожного відвідувача у тепло домашньої оселі та оскільки на ній обіймаються двоє янголів виникає непереборне бажання подарувати  близьким тепло своїх обійм. Велика кількість полотен  художниці присвячена темі наступаючих новорічних і різдвяних свят. 
Так, з картини «Різдвяний пряник» глядачам ласкаво всміхається руденька дівчинка – янголятко, яка радіє отриманим смачним солодощам, а  яскравим доповненням полотна є незвичайний підрамник, у низу якого майстриня помістила пряник, який висить на нитці. Дуже гарний, святковий і казковий настрій дарує  композиція «Мереживний зонтик», який зображено у вигляді яскравих і біленьких сніжинок, а під ним усміхається у білосніжному вбрані дівчинка – янгол.  Неповторні і теплі емоції  викликають янголятка у вигляді місяців року:  з січня по грудень,  а також невеличкі картинки, на яких художниця зобразила з рожевими щічками господиню наступного року Свинку. Своєю композицією  «Впізнай себе» майстриня запрошує кожного долучитися до її захоплюючого світу і знайти себе у обличчях янголів, які посміхаються, сумують, дивуються, тобто відображають цілу палітру настроїв та дають можливість кожній людині зануритися у глибини своєї душі. Дуже цікавим елементом  цих  картин є те, що художник не тільки зобразила різні людські емоції на обличчях своїх казкових персонажів, а і різний колір їх очей.



Ніжні почуття у відвідувачів виставки викликає серія робіт « Осінічки», « Котябрь» та « Легка ноша». На них художниця зобразила рудаву дівчинку – янгола,яка  передає осінній,  яскравий настрій, не залишає глядачів це почуття  і коли дивишся на янгола, поряд з якою розмістився її домашній пухнастий  улюбленець, на честь якого господиня у календарі, що розміщений на стінці назвала місяць котябрь.

Доповнює позитивні емоції і янгол, який несе зонтик, на якому сидить маленьке янголя. Таким чином, автор картини передає зміст прислів’я  про те, що своя ноша не важка.



Дивлячись на всі композиції Ані Черненко, виникає бажання поділитися з усім оточуючим світом тими неповторними, світлими, і магічними відчуттями, які вона дарує. Своїми роботами художниця повертає дорослих у дитинство, а дітям робить  його яскравішим. «Мені хочеться, щоб дивлячись на мої картини, всі посміхалися. Хочеться, щоб людині, яка  відвідує  мою виставку, було добре, щоб вона отримала цю дитячу, світлу, чисту емоцію і їй стало тепло на душі», - говорить  художниця.
На вернісажі  представлено картини різних розмірів та форматів: від мініатюрних  до масштабних. Всі композиції зображені в яскравій, кольоровій гамі, у чарівних декоративних підрамниках, у техніці ілюстрованої графіки. В них дуже добре  відтворена кожна деталь. Загалом виставка налічує  близько 100 робіт. Кожна з них  дивовижна, яскрава, легка, чарівна, чудова,  казкова та  ніжна,  незвичайна і гармонійна, дарує приємні враження та дає змогу відволіктися від буденності і помилуватися  цими  магічними персонажами. 



Крім того,  в експозицію входять листівки та магнітики  з янголятами і символом наступаючого року – Свинкою.  На виставці кожен охочий  міг  придбати новорічні сувеніри під  ялинку собі або у подарунок близьким. Святковий і яскравий настрій створило виконання щедрівки і різдвяних пісень музичним колективом «Мозаїка» Сумського палацу творчості для дітей та юнацтва  у  вбранні янголяток  з паперовими янголами у руці. Розчулена піснями діточок  Аня Черненко  подарувала їм смачні солодощі,  а керівниці цього гурту календар на наступний рік  зі своїми казковими персонажами. Крім того, вона зазначила, що їй дуже приємно, оскільки її картини дарують діткам відчуття світлячків у душі.    Яскраву, святкову атмосферу доповнила  працівниця  галереї, яка у костюмі зайчика  дарувала  кожному листівку у вигляді сердечок, а в ній  кожний отримав своє побажання щастя, здоров’я, успіху у наступному році, які обов’язково  здійсняться. 

До вітання з нагоди відкриття вернісажу долучилася начальниця управління культури і туризму Сумської міської ради Наталя  Цибульська, яка подарувала майстрині квіти і солодощі. Крім того, з найкращими побажаннями  виступили  друзі художниці, які подарували їй святкові букети.  Вечір пройшов в теплій, легкій, святковій атмосфері та зібрав поціновувачів творчості цієї талановитої художниці.  Виставка триватиме до 13 січня включно. Вхід – вільний.



Нагадаємо Анна Черненко народилася у місті Суми. Закінчила  Сумську художню школу, навчалася в Дніпропетровському інженерно – будівельному інституті (нині Придніпровська академія будівництва та архітектури). За професією – архітектор.  

З роботами Анни Черненко містяни знайомилися під час виставок:
2009 р. – «Крылья», Сумська міська галерея.
2010 р. – «Рождественская», Театр юного глядача.
2010 р. – «Об ангелах с улыбкой», Сумська міська галерея.
2011 р. – «Подставляйте ладони, я насыплю вам солнца», Сумська міська галерея.
2012 р. – «Путешествие в страну А», Сумська міська галерея.
2013 р. – «О! Кружение», Сумська міська галерея.
2013 р. – «сНежные ангелы», Сумська міська галерея.
2014 р. – «Тихо касаясь души», Сумська міська галерея.
2014 р. – Благодійна виставка-продаж, Виставковий зал «Філантроп».
2015 р. – «От снежности к нежности…», Сумська міська галерея.
2016 р. – «Дивосвіт поруч», Сумська міська галерея.
2017 р.  - «Час чудес», Сумська міська галерея.



Нам вдалося поспілкуватися з   автором картин  Анною Черненко та взяти у неї інтерв’ю.

Яка головна мета та ідея даної виставки?
А.Ч.:
Ідея тільки  одна нести добро у світ, щоб у ньому було більше посмішок на обличчях людей. Саме цьому і присвячена моя різдвяно-новорічна виставка.

Ви вже традиційно проводите виставки,  присвяченні янголятам, чим ці роботи відрізняються від минулих?
А.Ч.:
Практично нічим, вона є продовженням теми янголів, яка оживає із року в рік у різдвяно-новорічні свята.

Чому Ви обрали для  своїх робіт образи янголят, чим вони є для  Вас цікавими?
А.Ч.:
Мені дуже часто задають це питання і сьогодні я нарешті сформулювала  відповідь  на нього.  Я обрала образи янголів для своїх робіт як вдячність своєму янголу – охоронцю, який так обережно і лагідно веде мене по життю.

Чому назва виставки «Іграшки для янголят?»
А.Ч.:
Просто я  вирішила  трішечки  добавити  іграшок  і зробити виставку ще приємніше, тому виникла така назва.

Чи можливо у книгах  побачити  образи Ваших янголят, чи  займаєтесь Ви  ілюстрацією книг?
А.Ч.:
Так, я проілюструвала дві книжки: Марджері Уільямс «Вельветовий кролик, або як оживають іграшки» та «Мандрівка у країну янголів», яка безпосередньо стосується теми моїх картин.



Як народжуються ці чудові образи у Вашій уяві?
А.Ч.:
Звідусіль, по вулиці йдеш і  народжується образ, дивишся  фільм і тебе він надихає на створення картини.

Що стає поштовхом до створення робіт?
А.Ч.:
Все, що завгодно: обличчя діточок, посмішки людей.

За  який проміжок часу створювалися дані роботи?
А.Ч.:
За рік.

Скільки часу йшла підготовка до виставки?
А.Ч.:
Рік, саме стільки я готую кожну виставку.



З чого розпочалася Ваша творчість, як з’являлися перші роботи?
А.Ч.:
Перші  роботи  з’явились у 2010 році, коли у моїх подружок народилися дітки і я в подарунок їм намалювала янголів-охоронців. Саме з цього часу в моїх роботах виникла ця тема.

На що робився акцент при створені даної виставки?
А.Ч.:
Ангели, духовність, продовження цієї теми, тобто ніякого іншого акценту при створенні даної виставки не робилося.

Які техніки і матеріали використовувалися при створенні даних робіт?
А.Ч.:
Я малюю аквареллю, гуашшю і трішечки акриловими красками.



В якому стилі представлені дані роботи?
А.Ч.:
Ілюстративна графіка.

Чи виникали складності при створенні даних робіт і які?
А.Ч.:
Складності, безумовно виникають. Так малюєш  картину і раптом на неї капає  вода, а оскільки при створенні робіт я використовую акварель і гуаш, то все псується і я її  на превеликий жаль викидаю.

Чи проводите Ви майстер – класи з ілюстративної графіки?
А.Ч.:
Раніше я проводила  невеличкі майстер-класи, але  поки  що припинила, можливо у майбутньому я їх поновлю.

Яка  з  представлених робіт є Вашою улюбленою та  запам’яталася  при її створені?
А.Ч.: 
Найбільше мені запам’яталася при створенні сама більша робота «Різдвяний пряник».  Моя улюблена картина відсутня на цій виставці, а з тих, що розміщені в даній експозиції мені дуже подобається «Там, де живе любов».



Що Вас надихає на творчість, звідкіля Ви черпаєте натхнення?
А.Ч.:
  Навіть з повітря, мене надихає все, що завгодно:  книга,  фільм і просто добра людина.

Чи буде представлена дана виставка і в інших містах, окрім Сум?
А.Ч.:
  Мене запрошували і в Харків, і в  Дніпро, але у мене поки що немає можливості організувати там виставку.

Як Ви відзначаєте Новий рік та Різдво Христове, чи є у  Вас сімейні традиції?
А.Ч.:
Так, традиції  безумовно є. Ми завжди зустрічаємо ці свята у родинному колі і я відвідую своїх дітей, які живуть у Дніпрі.



Хто для Вас є прикладом в мистецтві, хто з відомих художників Вам подобається?
А.Ч.:
З відомих художників мені дуже подобається білоруська художниця  Ганна Сілівончик, а  із сумських мої улюблені: Ігор Швачунов, Ірочка Проценко і  Олександр Садовський.

Над чим Ви працюєте зараз, які плани на майбутнє?
А.Ч.:
Я зробила цю  виставку і крім відпочинку інших планів у мене поки що немає.

Щоб Ви хотіли  побажати сумчанам у Новому році?
А.Ч.:
Я хотіла б побажати добра, щастя, миру і тільки миру нашій країні і всім нам, тому що неможливо жити у військовому стані і стані відчаю, а також  гідного Президента, який виведе Україну з кризи та забезпечить умови для високого рівня життя громадян. В нашій країні живе велика кількість чудових людей і мені хочеться, щоб вони не виїжджали закордон. 

Підготувала: Анастасія Літвіненко
49
Комментариев
0
Просмотров
5970
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.