15 квітня: як почався у Сумах і Сумській області новий тиждень

ВС 15 апреля 2024 в 12:27

Війна з росією


Вночі та вранці солдати противника 17 разів обстріляли з артилерії та мінометів Великописарівську, Свєську та Шалигинську громади. Упродовж дня агресор вісім разів піддав обстрілу з авіації та мінометів три громади: Великописарівську, Краснопільську та Ямпільську.

Сумські прикордонники зустріли вогнем на державному кордоні російську ДРГ. Ворожі диверсанти були змушені відійти на територію росії.

Безпека


За останній тиждень піротехніки Сумщини виявили та знешкодили 57 ворожих вибухонебезпечних предметів у Конотопському, Охтирському, Сумському та Шосткинському районах. Загалом від початку року було знищено 290 подібних "подарунків" від росіян.

Проблеми з енергопостачанням


За останній час через обстріли виявилися знеструмленими два населені пункти Сумщини. Загалом позбавлені електрики 4,8 тисячі жителів 68 населених пунктів області.

Скаутський рух у Сумах


У Сумах відзначили 112-ту річницю Першої пластової присяги. Близько півсотні пластунів - учасників молодіжної організації "Пласт - Національна скаутська організація України" у місті Суми змагалися в майстерності виконання різних завдань. Усі учасники отримали нагороди, хустки відповідного кольору, а найкращі пластуни були відзначені подарунками.

Трохи історії.

Пласт був створений 1911 року невдовзі після заснування скаутського руху Робертом Бейден-Пауелом у 1907 році. А вже 12 квітня 1912 року у Львові пластуни з гуртка "Круки" склали першу Пластову присягу. Серед засновників організації були Іван Чмола, Олександр Тисовський та Петро Франко.

Сучасний текст Присяги був започаткований наприкінці 1940 років. Одна з перших пластових присяг після здобуття незалежності України була складена 6 травня 1990 року в Києві на день покровителя скаутів - святого Юрія.

Пластова присяга звучить так: "Присягаю своєю честю, що робитиму все, що в моїх силах, щоб: бути вірним Богові та Україні, допомагати інших, жити за Пластовим Законом і слухатись пластового проводу".

Культура


Вихованка Сумської дитячої художньої школи імені М. Г. Лисенка Тетяна Супрун виборола третє місце в міжнародному фестивалі дитячої творчості "Підводні фантазії". Молодець!

Джерела: Сумська обласна військова адміністрація, Сумська міська військова адміністрація, ОК Північ, ДСНС Сумщини


4
Комментариев
0
Просмотров
481
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.