29 січня: що сталося у Сумах і на Сумщині на початку неділі

ВС 30 января 2024 в 00:46

Війна з росією


Уночі загарбники випустили дві міни по Дружбівській громаді. Удень росіяни вбили чотирьох жителів Сумщини. Окупанти обстріляли Зноб-Новгородську громаду з мінометів і реактивних систем залпового вогню, внаслідок чого одразу загинуло двоє людей, чоловік і жінка, одна людина померла дорогою в лікарню та ще одна дістала поранення. Через обстріли на території громади було пошкоджено шість житлових будинків, промислове підприємство, відділення пошти, магазин, лінія електропередач, загорілися житловий будинок, господарська будівля та автомобіль. Завдяки професійним діям рятувальників ДСНС вогонь вдалося оперативно погасити. На околиці села Могриця Юнаківської громади ворожий безпілотник скинув вибуховий пристрій, внаслідок чого загинув 36-річний мирний житель. Загалом упродовж дня російські недоумки завдали 221 удару з артилерії, БпЛА, гранатометів, мінометів, РСЗВ та літака по десяти громадах: Білопільській, Великописарівській, Есманській, Зноб-Новгородській, Краснопільській, Миропільській, Середино-Будській, Хотинській, Шалигинській та Юнаківській.

Пам'ятна дата


29 січня Сумщина разом з усією Україною відзначила День пам'яті Героїв Крут. Цього дня 106 років тому, 1918 році, 520 українських воїнів і студентів Української Народної Республіки, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою, дали відсіч військам більшовиків на залізничній платформі в Крутах, що на Чернігівщині. Бій під Крутами тривав близько шести годин. У ньому загинуло близько 100 українських бійців і до 300 більшовицьких солдатів. Завдяки тому, що українці взяли вогонь на себе, їм вдалося затримати росіян на чотири дні, що дало можливість укласти Брест-Литовський мирний договір. Нагадаємо, що цей договір дозволив УНР скористатися військовою допомогою Німеччини та Австро-Угорщини і витіснити війська радянської росії з території України.

Медицина


У Сумах провели першу в поточному році трансплантацію, яку здійснили медики Інституту серця МОЗ України та КНП "Центральна міська клінічна лікарня". Завдяки операції та донору "одразу чотири хворих отримали шанс на життя".

Культура


30 січня о 17:00 у міській галереї відкриється фотовиставка "Суми 1949-1960 років", на якій будуть приставлені унікальні світлини міста Суми документаліста Євгена Махонька. Ці унікальні авторські знімки були зроблені протягом 1949-1960 років і досі ніде не друкувалися.

Джерела: Сумська обласна військова адміністрація, Сумська міська військова адміністрація, ОК Північ, Національна поліція

16
Комментариев
0
Просмотров
1506
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.