Пасхальне послання сумчанам

ВС 16 апреля 2017 в 08:00
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Дорогі брати і сестри!

Серед багатьох великих і радісних християнських свят, як ясне сонце серед небесних зірок, особливою урочистістю, особливою радістю вирізняється свято світлого Христового Воскресіння, свято свят і торжество з торжеств.

Святкувати Пасху — це означає всім серцем відчути і пізнати силу й велич Воскресіння Христового. Святкувати Пасху — це означає бути учасником Воскресіння Христового. Святкувати Пасху — це всім серцем і всіма помислами дякувати Богові за Його невимовний дар — дар Воскресіння, дар любові.

І не дивно, адже Воскресіння Христа — це непорушна опора, головна основа нашої віри. Своїм Воскресінням Христос показав істинність Свого Божества, правдивість Свого вчення, спасенність Своєї смерті, велич і силу благодатних дарів, даних заснованій Ним Церкві.

Воскресіння Христове дарувало людині повну радість у Бозі. Людині відкрився новий світ святості, істини і блаженства. Людина сподобилася прийняти благодатні дари Святого Духа, дар усиновлення Богом і високе призначення — стати храмом Божим, оселею Святого Духа. «Хіба ж не знаєте, — пише апостол Павло, — що ви — храм Божий, і Дух Божий живе у вас?» (1 Кор. 3, 16).

Воскресіння Христове сповістило новий напрям життя людини на землі, вона ніби вийшла з вузьких рамок земного існування. Попереду не смерть, не загибель, не знищення, а сприйняття іншого способу буття, «іншого, вічного життя початок».

У Воскресінні Христовому ми одержали священний дар життя. Цей дар докорінно змінює наше ставлення до всього на світі, включаючи смерть. Воскреслий Христос дає нам можливість стверджувати: «Смерті немає!» Звичайно, в земному житті ми зустрічаємо смерть віч-на-віч. Колись вона прийде за нами. Але ми віримо, що Своєю власною смертю Христос змінив саму сутність смерті. Він зробив її пасхою, — переходом у Царство Боже, перетворюючи найбільшу з трагедій на остаточну перемогу. Як перша людина зробила нас причасниками смерті, так Христос створив нас співучасниками Свого Воскресіння. Ось чому наприкінці пасхальної ранньої Церква проголошує: «Воскрес Христос, і життя царствує! Воскрес Христос, і мертвих більше немає!»

У Воскресінні Христовому обітниця спасіння стала дійсністю. «Бог, багатий милістю, з великої Своєї любові, якою нас полюбив, і нас, мертвих за злочини, оживотворив із Христом, — благодаттю ви спасені, — і воскресив із Ним, і посадив на небесах у Христі Ісусі, щоб у майбутніх віках явити безмірне багатство благодаті Своєї в благості до нас у Христі Ісусі. Бо благодаттю ви спасені через віру, і це не від вас, це — Божий дар» (Еф. 2, 4–8).

Мир, принесений на землю Господом нашим Ісусом Христом, — це насамперед мир з Богом, мир зі своєю совістю, мир з ближнім, мир між народами. Братерська любов і відкрите серце — джерело внутрішнього миру. Прагнути придбати душевний мир — це означає прагнути, щоб Господь вселився в серці і жив у ньому згідно зі Своєю обітницею.

Від цього внутрішнього миру, який є особливим даром Божим, наша думка звертається до миру зовнішнього, миру в нашій стражденній державі, миру між усіма народами землі. Прагнення до миру властиве православному християнину, який любить свою країну і бажає її процвітання. Ми, послідовники Христа, всіма силами повинні сприяти зміцненню духовно-моральних основ як в особистому, сімейному, так і в суспільному житті нашого народу.

Віра у Воскресіння Христове спонукає нас, православних християн, разом з усіма людьми доброї волі боротися проти всього, що призводить до неприродної смерті, з війною, голодом і бідністю, хворобами і неграмотністю.

У ці святі дні примножимо наші молитви за мир, посилимо нашу проповідь миру діяльною участю в зміцненні миру. Підтримуючи процес удосконалення суспільства, що відбувається у нашій країні, будемо своїм життям, добрими ділами і чесним трудом служити благу нашої країни на славу Божу.

Будемо берегти цю святу радість! І, зберігаючи своє серце в чистоті і вірності Христу Воскреслому, не затьмаримо її ділами гріха.

Від усього серця бажаю вам у всій повноті насолодитися радістю пасхальних днів.

«Блаженний народ, у якого Господь є Бог» (Пс. 143, 15).

Вітаю захисників нашої Вітчизни, котрі стали на передній рубіж боротьби за свободу України: “Бо немає більшої від тієї любові, як хто душу свою покладе (віддасть життя своє) за друзів своїх” (Єв. Мф:26,20-29). Вітаю також волонтерів та всіх хто об’єднаний в захисті нашої Вітчизни.

Вітаю також зі святом усіх земляків-сумчан, які перебувають за межами своєї Батьківщини і не забувають своїх прабатьківських коренів, щоб дух наших славних предків завжди перебував з нашим народом.

Нехай воскресне і наша всеукраїнська правда на нашій рідній землі!
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!
 
З молитвою за Вас і Ваші родини,
архієпископ Сумський і Охтирський  Мефодій
46
Комментариев
0
Просмотров
1054
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.