4 грудня багато років тому (Фото+Відео)

ВС 04 декабря 2017 в 10:00
До закінчення року залишилось 27 днів
338-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 27 днів.
Іменинники - Ярополк.
У королівстві Тонга відзначають День конституції, а в Мексиці - День ремісників.
Головні події 4 грудня
• Карл Каролінг - король франків, 771
• Заснування Чикаго, 1674
• Вступ США в ООН, 1945

771 - Після смерті короля Австразії Карломана його 29-літній брат Карл Каролінг з династії Каролінгів став одноосібним правителем Франкського королівства; через три роки він став лангобардським королем, а з 800 року - римським імператором.
1110 - Війська графа Едеси Балдуїн I і короля Норвегії Сігурда I Хрестоносця за підтримки венеціанського дожа Орделаффо Фальєра після майже двомісячної облоги захопили місто Сідон Фатімідського халіфату.
1259 - Королі Франції Людовик IX і Англії Генріх III підписали Паризький договір, за яким Генріх відмовився від претензій на Нормандію, графства Мен, Анжу і Пуату, натомість отримавши право бути васалом Людовика на теріторії Гасконі і частині Аквітанії.
1563 - Завершився Тридентський собор, котрий з перервами засідав протягом 18 років і мав за мету знайти шляхи примирення всіх християн. На соборі було обговорено питання католицької догматики, сформульовано принципові відмінності католицького віровчення від вчень інших конфесій, встановлено новий церковний канон. Рішення собору стали основою програми Контрреформації.

Нова історія
1674 - Під час зимівлі на південно-західному узбережжі озера Мічиган французький єзуїт Жак Маркет заснував невеликий місіонерський пост, на місці якого з часом виросло місто Чикаго, другий по фінансово-економічному значенню мегаполіс США. Назва Чикаго походить від слова «шикааква», що на мові місцевих індіанців ілінойсів означає «дика цибуля». Статус міста Чикаго набув через 163 роки після заснування.

   Проголошені ще в 1534 році Жаком Картьє французькі колоніальні володіння в Північній Америці стали іненсивно розвиватись лише в першій половині XVII століття, коли за ініціативою кардинала Плессі де Рішельє король Людовик XIII заснував на території Канади і Акаді губернаторство, завдяки чому вздовж ріки Святого Лаврентія виник ряд великих стаціонарних поселень, зокрема Квебек і Монреаль. Жостка релігійна політика французького уряду передбачала надання дозволу на поселення у Новій Франції виключно католикам, що сприяло виникненню в Канаді великих місіонерських громад, до однієї з яких в 1666 році прибув 19-літній єзуїт Жак Маркетт.

 
Згідно перепису 1669 року
у Новій Франції проживало 3215 європейців

 
    Він досить швидко освоїв мову племені гуронів, що дало можливість брати участь у численних місіях єзуїтів вздовж ріки Святого Лаврентія до Великих Озер для навернення індіанців у християнство, під час однієї з яких в 1668 році Маркетт довідався від членів племені ілінойсів про існування на півдні великої ріки, на пошук якої він відправився у травні 1673 року у складі експедиції з семи чоловік на чолі із мисливцем і дослідником із Монреаля Луї Жольє.
   Вирушивши від місця злиття озер Гурон і Мічиган, експедиція досягла верхів'їв Міссісіпі, звідки, була змушена повернутись, зустрівшись із ворожістю місцевих племен. У серпні Маркетт і Жольє, пройшовши понад 4 тисячі кілометрів, повернулись до озера Мічиган, на південному узбережжі котрого поблизу вододілу, що з'єднує його з Міссісіпі, 4 грудня 1674 року Маркетт заснував невеликий місіонерський пост, в якому залишився на зиму. Весною наступного року по дорозі до містечка Сент-Ігнас на протилежному боці Мічигана він помер від дезентерії, якою заразився під час подорожі.
Пам'ятний знак, встановлений у 1882 році
на місці поховання Жана Маркетта
у місті Сент-Ігнас,
штат Мічиган.
29 червня 2011 рік
© Brandon Bartoszek
   Перша згадка про місію, засновану Маркеттом, відноситься до 1679 року, коли у своєму щоденнику французький мандрівник Рене Робер Кавельє де ла Саль згадав її під назвою «Шикагу», що було спотворенням слова «шикааква», котре на мові місцевих індіанців ілінойсів означає «дика цибуля», яка росла у великих кількостях в місцевих лісах і на узбережжі однойменної річки. Згодом поблизу єзуїтської місії виникло два селища індіанців-маямі, які шукали французького захисту від ірокезів, а вона сама стала використовуватись для хрещення навколишніх племен.
Першим неіндіанцем, який став постійно жити в Чикаго, був мулат Жан-Батист Пойнт дю Шаблі родом з острова Сан-Домінго (нині - Гаїті), який, рятуючись від англійських властей, що переслідували його за симпатії до Американської революції, в 1790 році перебрався на французьку територію. Через десять років він залишив Чикаго, переїхавши до Французької Луїзіани напередодні війни США із індіанським союзом племен, по завершенні якої територія на південь від озера Мічиган стала власністю американського уряду. Лише 4 серпня 1830 року Чикаго з населенням 100 чоловік увійшло до офіційного реєстру населених пунктів, а 12 серпня 1833 року, коли його наслення досягло 350 чоловік, - отримало статус селища.
Чикаго у 1853 році
© United States Library of Congress
   Завдяки вигідному географічному розміщенню і багатим навколишнім сільськогосподарським угіддям Чикаго стало бурхливо розвиватись, 4 березня 1837 року отримало статус міста, а після відкриття в 1848 році каналу, що з'єднав Великі озера та ріку Міссісіпі, і залізниці до штату Айова стало важливим портом на шляху з Півночі до Мексиканської затоки, завдяки чому населення Чикаго потроїлось за наступні 6 років, а в 1857 році Чикаго з населенням 90 тисяч чоловік, головним чином німців та ірландців, стало другим у США. За своїм політичним значенням воно випередило Сент-Луїс та Цинциннаті і в 1860 році обидва кандидати в президенти США - і демократ Стівен Дуглас і республіканець Абрахам Лінкольн - номінувались своїми партіями на з'їздах, що пройшли в Чикаго.
Незважаючи на велику пожежу, що в 1871 році знищила більшу частину Чикаго, місто продовжувало бурхливо розвиватись і в період з 1870 по 1900 рік завдяки величезній кількості нових іммігрантів з Європи його населення зросло з 299 тисяч чоловік до майже 1,7 мільйонів, що за темпами приросту стало абсолютним світовим рекордом.

Новітня історія
1945 - 65 голосами проти 7 Сенат США затвердив участь країни в роботі Організації Об'єднаних Націй, в найбільшій міжнародній організації, призначеній для врегулювання міждержавних конфліктів мирним шляхом і уникнення воєнної конфронтації.

   У жовтні 1943 року Велика Британія, Китай, Радянський Союз і США підписали в Москві декларацію про необхідність створення міжнародної організації, що мала б прийти на зміну Ліги націй. На Ялтинській конференції 1945 року всі держави, що підписали Декларацію Об'єднаних Націй, запрошувались до участі в установчій конференції нової організації.
   Вона почалась у Сан-Франциско 25 квітня 1945 року за участю 51 держав (в т.ч. України). Через три місяці було одноголосно прийнято Статут ООН, підписаний 26 червня делегатами всіх країн. Статут складався з преамбули і 19 розділів, розділених на 111 статей, в котрих були сформульовані цілі та задачі організації, шляхи їх досягнення, і визначені керівні органи ООН. Статут ООН набув чинності 24 жовтня 1945 року після його ратиікації п'ятьма постійними членами Ради Безпеки і більшістю інших держав-засновниць.
   4 грудня 1945 року 65 голосами проти 7 Сенат США затвердив участь країни в роботі ООН. Для США це означало принципову зміну зовнішньополітичного курсу щодо міжнародного співтовариства, оскільки після Першої Світової війни Сенат доклав чимало зусиль для блокування участі США в роботі щойно створеної Ліги Націй. Однак події перед Другою Світовою війною показали, що нейтралітет США щодо європейських конфліктів не запобіг втягуванню країни у глобальний військовий конфлікт, і, працюючи над заснуванням ООН і вступаючи до неї, США прагнули створити потужну міжнародну організацію з великим ступенем взаємодовіри між її учасниками.
   Однак вже з самого початку своєї роботи ООН стала місцем розгортання деяких драматичних подій епохи Холодної війни - у 1950 році Рада Безпеки ООН за ініціативою США і при демонстративній відсутності СРСР ініціювала направлення миротворчих сил до Кореї, котрі, попри сподівання, були втягнуті у багаторічний збройний конфлікт. Крім того ООН дала також можливість лідерам різних країн побачити один одного як ніколи близько і під несподіваним кутом, як це було з Микитою Хрущовим, котрий влаштував незабутній спектакль, стукаючи туфлем по столу під час політичних дебатів в сесійній залі.


1971 - Американська компанія General Motors відкликала з продажу 6 700 000 автомобілів, в котрих був критичний дефект в конструкції двигуна. Це найбільша у світі добровільна саморекламація виробу.
1987 - Корпорація IBM почала продаж першої версії своєї багатозадачної операційної системи OS/2, розробленої для неї компанією Microsoft. Створена для роботи на 286-х процесорах, OS/2 досить швидко завоювала чимало прихильників, однак, уже в 1990 році, коли Microsoft анонсувала вихід ОС Windows 3.0, частина ринку операційних систем, котру завоювала IBM, почала стрімко скорочуватись і сьогодні становить менше 1%.

Наш час
1991 - Після 2454 днів утримання ліванськими ісламістами звільнено останнього американського заручника в Бейруті - американського журналіста Террі Андерсона, голову близькосхідного корпункту агенства Associated Press. Він був схоплений 16 березя 1985 року і утримувався підвалі зруйнованого будинку в південній частині Бейруту, де в різні періоди громадянської війни в Лівані перебувало 92 викрадених терористами іноземці. Незважаючи на семилітнє заточення, Террі Андерсон залишився живий і уникнув долі 11 заручників, убитих викрадачами.

1995 - Студія Apple Records випустила пісню «Free as a Bird» групи «The Beatles», записану Ленноном ще в 1977 році вже після її розпаду і передану його вдовою Йоко Оно Полу Маккартні в 1994 році. Троє живих на той момент учасників «The Beatles» допрацювали запис, наклавши на демо-запис інструменти і спів. На пісню «Free as a Bird» Джон Пітка зняв один з кращих відеокліпів за всю історію музичного відео. 16 грудня 1995 року сингл «Free as a Bird» вийшов на 2-е місце і хіт-апараді Англії і 6-е в США.


1995 - Компанії Netscape і Sun у співробітництві ще з десятком софтверних вендорів анонсували створення мови програмування JavaScript, призначеної для перетворення традиційних статичних вебсторінок в динамічні інтерактивні документи, здатні більш повно задовільнити інтереси користувачів інтернету.
1996 - З мису Канаверал (штат Флорида) запущено автоматичну космічну станцію "Mars Pathfinder", котра 4 червня 1997 року, після подолання майже 500 мільйонів кілометрів, доставила на поверхню Марса спеціальний самохідний пристрій для збирання зразків марсіанського грунту.
1997 - В Оттаві (Канада) 125 країн підписали Конвенцію про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін і про їх знищення. Серед країн, що відмовились підписати цей документ були Китай, Росія, США, більшість країн Близького Сходу і Азії.
1999 - 59-річний Кліфф Річард з піснею «Millenium Prayer» вчотирнадцяте очолив хіт-парад Британії. За кількістю хітів серед виконавців світу він поступається лише Елвісу Преслі і The Beatles.
2002 - На 117-му році життя померла найстаріша жителька Харкова й України Параска Натарова. Вона до останніх своїх днів вела активний спосіб життя. У свої 116 років вона була в здоровому розумі, лише погано бачила й пересувалася.
2007 - Представник політичного блоку «Наша Україна — Народна самооборона» (НУ-НС) Арсеній Яценюк обраний головою Верховної Ради України.

Народились 4 грудня
34 - 24 листопада 62, Авл Персій Флакк, давньоримський поет.
1875 - 29 грудня 1926,  Райнер Марія Рільке, австрійський поет, письменник, філософ (Сонети до Орфея, Мальте, Часослов, Книга картин).
1892 - 20 листопада 1975,  Франсиско Франко (Баамонде), іспанський генерал і політик, керівник націоналістичних сил у громадянській війні (1936-39 рр.), глава держави і верховний вождь (1939-75 рр.) Іспанії. 125 років з дня народження.
1921 - 20 квітня 2013, Діна Дурбін, канадська актриса і співачка (Леді їде поїздом, Три милі дівчини, Сто чоловіків і одна дівчина, Це почалось напередодні).
1922 - 25 листопада 1959, Жерар Філіп, французький кіноактор (Фанфан-тюльпан, Пармська обитель, Великі маневри). 95 років з дня народження.
1928 - Джеймс Артур Ловелл, американський астронавт (1965, 1966, 1968, 1970), перша людина, що облетіла Місяць ("Аполлон-8", 1968).
1949 -  Джефф Бріджес, американський кіноактор (Божевільний Білл, Американське серце, Король риболовів, Проти всього на світі, Великий Лебовський).

1963 - Сергій Назарович Бубка, український спортсмен (стрибки з жердиною), олімпійський чемпіон (1988), шестиразовий чемпіон світу (1983-88, єдиний спортсмен, кому це вдавалось зробити шість разів підряд), 35-разовий рекордсмен світу.


1964 - Маріса Томей, американська актриса, лауреат «Оскара» (Мій кузен Вінні [1993]; Чого хоче жінка, Чаплін, Оскар, Інший світ, Непокірне серце).
1973 -  Тайра Бенкс, американськая супермодель, актриса, телеведуча.

Померли 4 грудня
771 - Карломан, король франків (768-71 рр.) з династії Каролінгів; син Піпіна III Короткого, брат Карла Великого. 1246 років тому, в 20 років (нар. 751 р.).
1131 -  Омар Хаям, персидський поет, математик, філософ. 886 років тому, в 83 роки (нар. 18 травня 1048 р.).
1214 - Вільгельм I (Вільгельм Лев), король Шотландії (1165-1214 рр.). 803 роки тому, в 71 рік (нар. 1143 р.).
1642 -  Арман Жан дю Плессі, герцог де Рішельє, французький кардинал, перший міністр Франції (з 1624 р.), котрий допоміг королю Людовику XIII зробити Францію могутньою державою. 375 років років тому, в 57 років (нар. 9 вересня 1585 р.).
1679 - Томас Гоббс, англійський філософ-матеріаліст; один з творців теорії суспільного договору і теорії державного суверенітету. 338 років тому, в 91 рік (нар. 5 квітня 1588 р.).
1732 - Джон Гей, англійський поет і драматург (Опера жебраків). 285 років років тому, в 47 років (нар. 30 червня 1685 р.).
1798 - Луїджи Гальвані, італійський фізик і фізіолог, один з перших дослідників електричних явищ. 219 років тому, в 61 рік (нар. 9 вересня 1737 р.).
1936 - Томас Хант Морган, американський генетик, експериментально обгрунтував хромосомну теорію спадковості, лауреат Нобелівської премії (1933). 81 рік тому, в 70 років (нар. 25 вересня 1866 р.).
1975 -  Ганна Арендт, німецький філософ, політолог і соціолог («Витоки тоталітаризму», «Айхман в Єрусалимі: Про банальність зла»). 42 роки тому, в 69 років (нар. 14 жовтня 1906 р.).
1976 - Томмі Болін, американський гітарист (Deep Purple: «Come Taste The Band», «Come Taste The Band»). 41 рік тому, в 25 років (нар. 1 серпня 1951 р.).

1993 - Френк Заппа, американський музикант, композитор, співак (групи Mothers of Invention; Valley Girl). 24 роки тому, в 53 роки (нар. 21 грудня 1940 р.).


2009 - В'ячеслав Васильович Тихонов, російський актор ("Оптимістична трагедія", "Війна і мир", "Доживемо до понеділка", "Сімнадцять миттєвостей весни", "Білий Бім Чорне вухо", "Європейська історія", "Кодекс безчестя", "Стомлені сонцем"). 8 років тому, в 81 рік (нар. 8 лютого 1928 р.
 
49
Комментариев
0
Просмотров
7587
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.