27 жовтня багато років тому (Фото+відео)

ВС 27 октября 2017 в 10:00
Слободищенський трактат і народження Миколи Караченцова
300-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 65 днів.
Іменинники - Микола, Назар, Параскева.
Всесвітній день аудіовізуальної спадщини, в Туркменистані відзначають День незалежності, в Новій Зеландії - День праці, в Сент-Вінсент і Гренадині - День нації.
Головні події 27 жовтня
• Вигнання поляків з Москви, 1612
• Слободищенський трактат, 1660
• «Голлівудська десятка», 1947

939 - В Британії помер Етельстан III, перший англосаксонський король, підкорювач Корнуола й Вельсу. Відповідно до його волі, його було поховано не у родинній усипальниці Вессекської династії у Вінчестерському соборі, а в абатстві Мальмсбері, яке він особливо поважав і любив. Рештки Етельстана були втрачені 1539 року, коли за наказом короля Генріха VIII були розпущені всі англійські монастирі. Нині король Етельстан вважається покровителем і почесним громадянином міста Мальмсбері. Спадкоємцем Етельстан став його брат Едмунд.
1612 - Друге ополчення на чолі з князем Дмитром Пожарським і земським старостою Кузьмою Мініним отримало остаточну перемогу над поляками, які були змушені залишити Москву.

Нова історія
1659 - В американській колонії Массачусетс за рішенням суду страчено двох квакерів Вільяма Робінсона і Мармадюка Стівенсона, котрі приїхали у 1656 році з Англії і порушили закон колонії, прийнятий у 1658 році, про заборону квакерам селитись у Массачусетсі.

1660 - Після поразки у складі козацько-московських військ у битві під Слободищем гетьман Юрій Хмельницький уклав із польним гетьманом коронним Єжи Себастьяном Любомирським угоду, яка підтверджувала Гадяцький договір 1658 року, що гарантував автономію українських земель у складі Речі Посполитої. Розрив із Московським царством призвів до обрання гетьманом Лівобережжя дядька Хмельницького Якима Сомка і початку громадянської війни в Україні.
   16 вересня 1658 року в Гадячі гетьман Іван Виговський підписав з Річчю Посполитою договір, що передбачав входження до неї Київського, Чернігівського та Брацлавського воєводств як третьої складової федерації під назвою Велике Князівство Руське, верховна влада в якому, мала належати пожиттєво обраному гетьману. Через тиждень після підписання Гадяцького договору московський цар Олексій Михайлович видав грамоту, якою наказував усунути від влади гетьмана Івана Виговського, що стало початком Московсько-української війни.
   Незважаючи на досить обмежений суверенітет Руського князівства, ідею його створення не підтримав сейм Речі Посполитої у Варшаві в квітні 1659 року, що на фоні вміло керованої Москвою антигетьманської опозиції звело нанівець усі політичні здобутки Виговського і попри отриману 7 липня 1659 року переконливу перемогу у Конотопській битві він був змушений відмовитися від гетьманства, передавши 11 вересня 1659 року булаву Юрію Хмельницькому.
Іван Виговський.
Невідомий художник XIX століття
   17 жовтня 1659 року на Генеральній раді у Переяславі, більшість на якій мала старшина промосковської орієнтації з Лівобережжя на чолі з переяславським полковником Тимішем Цицюрою, а саме місто було оточене царськими полками, Юрій Хмельницький уклав із московським воєводою Олексієм Трубецьким т.зв. Переяславські статті, які практично повністю позбавляли його політичної і військової самостійності.
   З наступного року запорозьке військо взяло участь у Московсько-польські війні, але 18 жовтня 1660 року зазнало поразки у битві під Слободищем (нині - Бердичівський район район Житомирської області) від польсько-татарської армії. Звістка про те, що в цей же час московське військо терпить невдачу також і у битві під Чудновим, дала можливість Юрію Хмельницькому розпочати переговори із польним гетьманом коронним Єжи Себастьяном Любомирським про укладення нової угоди з Річчю Посполитою. Дізнавшись про це, Тиміш Цицюра, який командував козацькими загонами у військах московського воєводи Василя Шереметєва під Чудновом, зі своїми полками 21 жовтня перейшов на бік поляків, але був заарештований і поміщений у Дубенський замок.
   27 жовтня 1660 року у Слободищі Юрій Хмельницький підписав з Річчю Посполитою угоду, яка практично повністю повторювала Гадяцький договір Виговського, що гарантував автономію українських земель у складі Речі Посполитої. Він був підтверджений на козацькій раді у Корсуні, але не знайшов підтримки переяславського полковника Якима Сомка (дядька Юрія по матері) та ніжинського полковника Василя Золотаренка.
Юрій Хмельницький.
Невідомий художник XVII століття
   Після обрання Сомка в жовтні 1661 року гетьманом Лівобережжя Юрій Хмельницький, який вважав себе гетьманом обох берегів Дніпра, розпочав проти нього війну, але кілька разів безуспішно брав в облогу Переяслав, 26 липня 1662 року зазнав поразки від козацько-московських військ під проводом князя Григорія Ромоданівського під Каневом і від повного розгрому був врятований татарською армією, разом з якою 3 серпня отримав перемогу під Бужином (нині - Черкаська область).
Не маючи змоги взяти під контроль Лівобережну Україну, в жовтні 1662 року Юрій Хмельницький вчергове зрікся влади і новим гетьманом став генеральний писар Павло Тетеря. Через спроби провести з ним таємні переговори Сомко втратив довіру Москви і 27 червня 1663 року на Чорній раді у Ніжині новим гетьманом Лівобережжя був обраний кошовий отман війська Запорозького Іван Брюховецький, за наказом якого через півроку Сомко і Золотаренко були заарештовані і страчені.
   Тимофій Цицюра, який у 1661 році зумів утекти з польського полону, разом із Юрієм Хмельницьким брав участь в облозі Переяслава, але попав у полон, був висланий до Москви, а в 1667 році засланий до Сибіру, де помер через два роки.

1662 - Англійський король Карл II продав Дюнкерк Франції за 320 тисяч фунтів.
1795 - У Мадриді підписано угоду, по якій Іспанія визнавала законність кордонів США на півдні і південному заході Північної Америки і гарантувала американцям безперешкодне судноплавство по річці Міссісіпі.
1904 - Мер Нью-Йорку Джордж Макклілен урочисто відкрив першу в Америці лінію метро, що сполучила район Бруклінського моста і Бродвей. Це був перший у світі метрополітен, поїзди якого рухались по підземним і підводним тунелям. Сьогодні нью-йоркське метро - найбільше у світі.
1919 - Війська Нестора Махно вибили з Катеринослава (нині - Дніпропетровськ) більшовиків і зайняли місто.
1922 - На референдумі в Південній Родезії (сьогодні Замбія) більшісь населення висловилась проти входження країни до Південно-Африканського Союзу (нині Південно-Африканська Республіка).
1938 - Американська фірма "Дюпон" оголосила про створення нового синтетичного матеріалу, котрий отримав назву нейлон.

Новітня історія
1947 - Комітет з розслідуванню антиамериканської діяльності конгресу США під час слухань з приводу проникнення комуністів в американську кіноіндустрію звинуватила десятьох діячів Голлівуду, котрі відмовились свідчити, посилаючись на Першу поправку до конституцію, що гарантує свободу слова і зборів, у «неповазі до Конгресу» і порушила проти них кримінальну справу. У 1950-у році вони отримали від 6 місяців до року ув'язнення, після відбуття якого були позбавлені можливості займатись професійною діяльністю.
1961 - Мавританія і Монголія стали членами ООН.
1962 - У радянській пресі опубліковано заяву керівництва СРСР, в котрій повідомляється про готовність забрати з Куби ядерне озброєння, котре американці вважають "наступальним", при умові, що США забере свої ракети із Туреччини. Президент США Джон Кеннеіді цю умову відхилив і заявив, що всі роботи на радянських ракених на Кубі базах повинні бути безумовно і негайно припинені.
1971 - За розпорядженням президента Конго Сесе Мобуту назву країни змінено на Заїр.

1972 - В Англії вийшов сингл «Crocodile Rock» Елтона Джона як перший сингл альбому «Don’t Shoot Me I’m Only the Piano Player». «Crocodile Rock» став першим хітом № 1 в США для Елтона Джона, коли він досягнув вершини чарту 3 лютого 1973 року і залишаючись лідером протягом наступних трьох тижнів.
https://youtu.be/6GQHHrkBGe8


1978 - Президент Єгипту Анвар Садат і прем'єр-міністр Ізраїлю Менахем Бегін названі лауреатами Нобелівської премії миру за досягнення ними мирного рішення близькосхідних проблем.
1982 - Китай оголосив, що чисельність його населення перевищила 1 мільярд жителів.
1984 - У Радянському Союзі введено в дію залізничну Байкало-амурську магістраль (БАМ). Її будівництво почалось ще в 1934 році руками в'язнів, котрі були привезені на Далекий Схід після завершення ними будівництва Біломоро-Балтійського каналу. У 1950-ї роки тут працювало близько 400 тисяч в'язнів, але найбільшого розмаху як економічного, так і пропагандистського будівництво БАМу набуло після 1974 року, коли на Далекий Схід почали добровільно-примусово відправлятись ешелони комсомольської молоді, а БАМ був оголошений стратегічно і політично важливим для держави будівельним об'єктом.
Наш час
1991 - В Чечено-Інгушетії відбулись парламентські і президентські вибори, перемогу на яких отримали прихильники незалежності Чечні. Президентом Чеченської Республіки, котра вийшла зі складу Чечено-Інгушетії, став колишній радянський генерал, один із лідерів національного руху Джохар Дудаєв, а влада в республіці перейшла до Загальнонаціонального конгресу чеченського народу.
1996 - У передмісті столиці Єгипту Каїрі рухнув 12-поверховий будинок, що привело до загибелі більше 50 осіб. Проведене наступне розслідування показало, що причиною трагедії стала несанкціонавана та інженерно необгрунтована нелегальна добудова власником будинку додаткових п'яти поверхів.
1999 - У результаті автоматної стрільби, відкритої в приміщенні Національних зборів (парламенту) Вірменії п'ятьма особами на чолі із 33-літнім Наїрі Унаняном, убиті вісім чоловік, в тому числі прем'єр-міністр країни Вазген Саркісян і спікер парламенту Карен Демірчян.
2008 - У Швейцарії у місті Лозанна відкрита перша в країні лінія метрополітену.

Народились 27 жовтня
1728 - 14 лютого 1779,  Джеймс Кук, англійський мореплавець, керівник трьох кругосвітніх подорожей, першовідкривач Нової Зеландії, Гавайських (Сандвічевих) островів, східного узбережжя Австралії.
1736 - 17 лютого 1796, Джеймс Макферсон, шотландський поет, автор збірників епічних віршів "Фінгел" (1762), "Темора", "Твори Оссіана, сина Фінгела" (1765), які він представив як переклади поем сліпого гельського героя Оссіана, створені в 3-у столітті; виявлена в 1895 році містифікація не знизила, однак, художнього значення творчості автора.

1745 - 2 квітня 1777, Максим Созонтович Березовський, український композитор, диригент, співак. Уродженець Сумщини
https://youtu.be/nRa3Kbxp4Ms


1782 - 27 травня 1840, Нікколо Паганіні, італійський скрипаль-віртуоз, композитор (п'ять концертів для скрипки з оркестром). 235 років з дня народження.
1858 - 6 січня 1919, Теодор Рузвельт, 26-й президент США (1901-1909 рр.), наймолодший в історії країни, лауреат Нобелівської премії миру (1906) за посередництво у підписанні японсько-російського мирного договору.
1916 - 11 березня 2000, Казимеж Брандис, польський письменник (Дерев'яний кінь, Непідкорене місто, Між війнами), есеїст.
1944 - Микола Миколайович Караченцов, російський театральний і кіноактор ("12 стільців", "Собака на сіні", "Батальйони просять вогню", "Дежа-вю", "Досьє детектива Дубровського", "Королева Марго", "Пастка для одинокого мужчини", "Людина з бульвару Капуцинів").
1946 - Айвен Райтмен, американський кінорежисер (Придурки, Мисливці за привидами, Близнюки Дитсадівський поліцейський).
1952 - Роберто Беніньї, італійський актор і режисер, лауреат «Оскара» (Життя прекрасне [1999]; Залишилось тільки заплакати, Ніч на Землі). 65 років з дня народження.
1958 - Саймон ЛеБон, англійський рок-співак (Duran Duran: Planet Earth, Hungry like the Wolf, Save a Prayer, Rio, Is There Something I Should Know, Union of the Snake, Wild Boys).
1970 - Руслана Олексіївна Таран, українська спортсменка, чемпіонка Європи з парусного спорту, триразовий призер Олімпійських ігор (1996, 2004).

1978 - Ванесса Мей, англійська скрипалька, співачка сингапурського походження.
https://youtu.be/euOu89d3npA


1983 - Марко Девіч, український футболіст сербського походження.

Померли 27 жовтня
939 - Етельстан, король Англії (924-939 рр.) з Вессекської династії. 1078 років тому, в 45 років (нар. 894 р.).
1430 - Вітовт Кейстутович (Вітовт Великий), Великий князь Литовський, Руський і Жемайтійський з династії Гедиміновичів; син Кейстута, небіж Ольгерда і двоюрідний брат Ягайла. 587 років тому, в 80 років (нар. 1350 р.).
1439 - Альбрехт II (Альбрехт Габсбург), король Німеччини (з 1438 р.), король Угорщини і Чехії (з 1437 р.), титулярний король Галичини й Володимерії. 578 років тому, в 42 роки (нар. 16 серпня 1397 р.).
1449 - Мухаммед Тарагай Улугбек, середньоазіатський вчений, правитель Самарканда (1409-49 рр.); внук Тимура (Тамерлана). 568 років тому, в 55 років (нар. 22 березня 1394 р.).
1553 - Мігель Сервет, іспанський лікар, теолог, мислитель («Відновлення християнства»). 464 роки тому, в 42 роки (нар. 29 вересня 1511 р.).
1920 - Христина Данилівна Алчевська, український педагог, організатор народної освіти. 97 років тому, в 79 років (нар. 16 квітня 1841 р.).
1937 - Майк Йогансен (Михайло Гервасійович Йогансен), український поет, прозаїк, перекладач. 80 років років тому, в 42 роки (нар. 28 жовтня 1895 р.).
1975 - Рекс Стаут, американський письменник, автор детективних романів з персонажем Ніро Вулф. 42 роки тому, в 89 років (нар. 1 грудня 1886 р.).
1977 - Джеймс Кейн, американський письменник ("Поштар завжди дзвонить двічі"). 40 років років тому, в 85 років (нар. 1 липня 1892 р.).
1980 - Стів Пірегрін Тук, англійський рок-музикант, мультиінструменталіст (Tyrannosaurus Rex, T. Rex). 37 років тому, в 31 рік (нар. 28 липня 1949 р.).
1990 - Уго Тоньяцци, італійський кіноактор, зіграв більше 140 ролей ("Народний роман", "Мої друзі", "Трагедія смішної людини"). 27 років тому, в 68 років (нар. 23 березня 1922 р.).
2002 - Сергій "Міхей" Крутіков, ураїнський співак у стилі R'n'B, реггі («Сука любовь»). 15 років років тому, в 32 роки (нар. 11 грудня 1970 р.)
 
57
Комментариев
0
Просмотров
14762
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.