30 жовтня багато років тому (Фото+відео)

ВС 30 октября 2017 в 11:00
Беніто Муссоліні, Похід на Рим і дебют ВВ
304-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишився 61 день.
Іменинники - Андрій, Антоній, Лазар, Леонтій.
Міжнародний день пам'яті жертв політичних репресій.
Головні події 30 жовтня
• Коронація Генріха VII, 1485
• Марш на Рим, 1922
• Беніто Муссоліні серед сквардистів, 1922 фото
• Програма Ленд-лізу, 1941

1485 - Через два місяці після пермоги у Босфортській битві у Вестмінстерському абатстві в Лондоні відбулась коронація Генріха VII, першого Тюдора на престолі Англії і другого короля в історії країни, який здобув престол за правом завоювання, а не наслідування. Він став родоначальником нової династії, яка правила Англією протягом наступних п'яти поколінь.
1503 - Королева Кастилії Ізабелла видала указ про туземців іспанських колоній, котрий забороняв захоплення і вивезення до Європи американських індіанців.
1632 - В Тулузі за наказом французького короля Людовика XIII і першого міністра Рішельє засуджений судом до смерті і страчений Генріх II, герцог де Монморансі, котрий надав допомогу герцогу Гастону Орлеанському, брату короля, організатору заколоту проти Людовика XIII. Це був останній відкритий виступ французької дворянської опозиції проти монарха.
Нова історія
1905 - В надії заспокоїти революційні заворушення в Росії, в Петербурзі опубліковано Маніфест російського імператора Миколи II "Про удосконалення державного порядку", в котрому були проголошені недоторканість особи, свобода слова, зборів, союзів та об'єднань і оголошено про скликання Державної думи (парламенту) із законодавчими правами.
1918 - В Мудросі на борту англійського лінкора "Агамемнон" Османська імперія підписала капітуляцію в Першій Світовій війні.
1918 - Національні збори Словаччини прийняли «Мартинську декларацію», за якою Словаччина відокремлювалася від Угорщини і входила до складу нещодавно утвореної Чехословаччини.

1922 - Після "походу фашистів на Рим" італійський король Еммануїл III призначив лідера фашистської партії Беніто Муссоліні главою уряду.
   30 жовтня 1922 року завершився похід італійських фашистів на Рим, в результаті якого Беніто Муссоліні став прем'єр-міністром Італії і сформував новий уряд. Це сталось через три роки після створення фашистської партії і завершило період т. зв. "червоного дволіття".
Беніто Муссоліні (другий зліва)
в рядах сквардистів
іде маршем на Рим
   Після завершення Першї Світової війни Італію охопили масові забастовки, захоплення фабрик і створення в ряді міст, особливо на півночі, робітничих рад. Їх влада була придушена в 1920 році, коли намітились принципові розбіжності між комуністами, соціалістами та анархо-синдикалістами, а більшість робітничих ватажків була заарештована або відсторонена від керівництва робітничим рухом.
   Як реакція на період "червоного дволіття", в березні 1919 року колишній соціаліст Беніто Муссоліні створив партію "Італійський союз боротьби", яка поставила задачу відродження італійської нації. Через два роки на парламентських виборах 1921 року вона завоювала 38 депутатських місць. Цього ж року Беніто Муссоліні реформував її під гаслами консерватизму і націоналізму, створивши Національну фашистську партію. Не маючи змоги створити урядову коаліцію, Муссоліні, спираючись на підтримку бойових груп сквардистів ("чорносоречичників"), організував масові мітинги на півночі Італії, які подекуди переростали в захоплення влади в ряд міст.
   26 жовтня під контролем фашистів були Флоренція, Мантуя і Перуджа. Наступного дня в Перуджі опубліковано відозву Національної фашистської партії до італійського народу про початок «Походу на Рим». Цього ж дня колони сквардистів чисельністю від 10 до 30 тисяч чоловік почали рух на Рим. По дорозі вони озброюються, захоплюючи армійські арсенали. Розуміючи загрозу перевороту, прем'єр-міністр Луїджи Факта видав наказ про перехід країни на надзвичайний стан і введення до Риму додаткових військ. Однак король Віктор-Еммануїл відхилив цей наказ, що змусило Луїджи Факта подати у відставку.
   Як компромісний варіант Віктор-Еммануїл запропонував сформувати новий уряд колишньому прем'єр-міністру Антоніо Саландру, обіцяючи портфелі міністрів фашистським лідерам. Однак Муссоліні, чиї загони вже були за 50 кілометрів від Риму, відмовився від цієї пропозиції і Віктор-Еммануїл, незважаючи на запевняння військового керівництва, що армія вірна королю, 29 жовтня вимушено погодився призначити Муссоліні на пост прем'єр-міністра. Прибувши 30 жовтня 1922 року з Мілана до Риму, Муссоліні сформува новий уряд Італії, зайнявши в ньому не лише пост прем'єр-міністра, але й міністра внутрішніх і міністра закордонних справ. Цього ж дня загони сквардистів увійшли в Рим
   Отримання настільки широких повноважень дозволило фашистській партії на виборах 1924 року здобути дві третини місць в парламенті, придушити опозицію і до 1943 року повністю підпорядкувати владу Італії інтересам фашистської партії та встановити в країні тоталітарний режим. Оскільки переговори з королем Беніто Муссоліні вів, весь час переміщаючись по Італії поїздом, фашистський переворот увійшов в історію як «революція в спальному вагоні».

1925 - Шотландський винахідник Джон Берд продемонстрував роботу першого у Великобританії телевізійного передавача, здатного пересилати цілком пристойної якості зображення нерухомих предметів. Наступного року на засідані Королівського інституту в Лондоні Берд провів перешу телетрансляцію рухомих об'єктів.

Новітня історія
1941 - Прагнучи уникнути прямого військового втручання в Другу Світову війну, обмежившись лише матеріальною допомогою, президент США Франклін Рузвельт підписав указ про виділення Радянському Союзу кредиту в 1 мільярд доларів в рамках програми Ленд-ліз. Позика була безпроцентною і мала бути повернутою через п'ять років по закінченні війни.
1950 - В ході Корейської війни американський генерал Макартур віддав наказ морським піхотинцям і армійським частинам перетнути 38-у паралель, щоб наздогнати і завдати остаточного удару по відступаючій північнокорейській армії. Але американці попали в засідку і після тривалого бою 12 тисяч з них опинились в оточенні 8 китайських дивізій, союзніків Північної Кореї; у бою загинуло 4 тисячі американців та 37.5 тисяч китайців.
1956 - Президія ЦК КПРС прийняла секретну резолюцію про збройне придушення угорського повстання. Одночасно з пропагандистською метою була опублікована декларація "Про основи розвитку і подальшого укріплення дружби і співробітництва між СРСР та іншими соціалістичними країнами", в якій радянське керівництво офіційно заявило про намір будувати відношення з країнами східного блоку на принципах повної рівності, фаткично визнаючи, що раніше ці принипи порушувались.

1964 - Сингл Роя Орбісона «Oh, Pretty Woman» став у Великобританії «золотим».
https://youtu.be/8x2tG4X0cdc


1973 - У Відні почались переговори представників НАТО і Організації Варшавського договору про взаємне скорочення збройних сил і озброєнь в Європі.
1974 - У столиці Заїру Кіншасі відбувся один із найзнаменитіших боїв у історії професійного боксу між чеміоном світу у надважкій категорії Джорджем Форменом і претендентом Мухамедом Алі. Нокаутом перемогу у восьмому раунді отримав Алі. Через три роки Формен залишив великий спорт і став священником, а ще через чотирнадцять він повернувся на професійний ринг і в 1994 році у віці 45 років повернув собі титул найсильнішого, перемігши у фіналі Майкла Мурера.
1979 - На референдумі більшість населення Квебека (50,6% проти 49.4%) висловилось проти відділення цієї франкомовної провінції від Канади. Це було найсерйозніше за останні 128 років випробування єдності канадського суспільства, коли перевагою лише в 50 тисяч чоловік вдалось уберегти Канаду від втрати третини населення і однієї з її найрозвинутіших територій.

1987 - У Києві на фестивалі Київського рок-клубу дебютував український рок-гурт «Воплі Відоплясова» («ВВ»).
https://youtu.be/dbP1e4SwxIk


Наш час
2010 - У Китайському місті Санья відбувся конкурс краси Міс Світу 2010. Перемогу здобула 18-літня американка Александрія Міллс. Першою віце-міс стала представниця Ботсвани Емма Вареус, другою віце-міс - представниця Венесуели Адріана Васіні.
2014 - Щвеція першою з європейських країн офіційно визнала незалежність Палестини.

Народились 30 жовтня
1735 - 4 липня 1826, Джон Адамс, 2-й президент США (1797-1801 рр.), 1-й віце-президент.
1751 - 7 липня 1816, Річард (Брінслі) Шерідан, ірландський драматург (Суперники, Критик, Школа лихослів'я), театральний діяч (керівник лондонського театру "Друрі-Лейн", 1778-1811 рр.), політик (депутат парламенту від партії віґів, 1780-812 рр.).
1839 - 29 січня 1899, Альфред Сіслей, французький художник-імпресіоніст (Вулиці невеликого міста, Селище на березі Сени).
1871 - 20 липня 1945, Поль Валері, французький поет (Юна Парка, Морське кладовище, Зошити), філософ.
1895 - 24 квітня 1964, Герхард Домагк, німецький мікробіолог, лауреат Нобелівської премії в галузі медицини і фізіології (1939) за відкриття антибактеріальних властивостей сульфініламідів; премію не зміг отримати вчасно із-за заборони Гітлера громадянам Німеччини приймати Нобелівські премії (диплом і медаль були вручені в 1947 році).
1895 - 23 лютого 1973, Дікінсон Вудраф Річардс, американський лікар, лауреат Нобелівської премії з медицини і фізіології (1956) "за відкриття, що стосуються катетеризації серця і патологічної зміни системи кровообігу".
1900 - 12 березня 1991, Рагнар Айнар Граніт, шведський нейрофізик, лауреат Нобелівської премії в галузі мдицини і фізіології (1967) "за відкриття, пов'язані з первинними фізіологічними і хімічними зоровими процесами, що відбуваються в оці".
1928 - 6 листопада 1999, Деніел Натанс, американський біолог, лауреат Нобелівської премії в галузі медицини і фізіології (1978) "за відкриття ферментів рестрикції і методів їх використання для досліджеь в молекулярній генетиці".
1932 - 24 листопада 1995, Луї Малль, французький кінорежисер і продюсер (Чудова дитина, Атлантік-сіті, Віва, Марія! Прощавайте, діти). 85 років з дня народження.
1937 - Клод Лелюш, французький кінорежисер (Чоловік та жінка, Шлюб, Чоловік та жінка: 20 років опісля, Чоловік та жінка: інструкція по користуванню, Інший чоловік - інша жінка). 80 років з дня народження.

1960 -  Дієго (Армандо) Марадона, аргентинський футболіст, чемпіон світу (1986), рекордсмен по кількості матчів, зіграних у фіналі чемпіонатів світу (1982-94 рр.) - 21.
https://youtu.be/-Sz5mgA_2vA


1983 - Тетяна Володимирівна Даниленко, українська тележурналістка, телеведуча.

Померли 30 жовтня
1910 - Анрі Жан Дюнан, швейцарський філантроп, ініціатор створення міжнародного товариства "Червоний Хрест", перший лауреат Нобелівської премії миру (1901). 107 років тому, в 82 роки (нар. 8 травня 1828 р.).
1925 - Макс Ліндер (Габріель-Макимільєн Льовілль), французький кіноактор-комік і режисер, зірка німого кіно (Король цирку, Сім років нещасть, Маленьке кафе, Таємниця Полішинеля). 92 роки тому, в 42 роки (нар. 16 грудня 1883 р.).

1953 - Імре Кальман, угорський композитор, автор оперет (Сільва, Принцеса цирку, Фіалка Монмартру). 64 роки тому, в 71 рік (нар. 24 жовтня 1882 р.).
https://youtu.be/0obyAS9JQNM


1956 - Володимир Петрович Філатов, український лікар-офтальмолог, організатор і керівник Українського науково-дослідного експериментального інституту очних хвороб та тканиної терапії, автор методу та інструментарію пересадки рогівки на більмо, відкривач явища біогенної стимуляції. 61 рік тому, в 81 рік (нар. 27 лютого 1875 р.).
1975 - Густав Людвіг Герц, німецький фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики (1925); племінник Генріха Герца. 42 роки тому, в 88 років (нар. 22 липня 1887 р.).
1982 - Ірина Вільде (Дарина Дмитрівна Макогон), українська письменниця («Метелики на шпильках», «Яблуні зацвіли вдруге», «Сестри Річинські»). 35 років років тому, в 75 років (нар. 5 травня 1907 р.)
 
49
Комментариев
0
Просмотров
39009
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.