22 листопада багато років тому (Фото+Відео)

ВС 22 ноября 2017 в 10:00
Замах на Джона Кеннеді і Перший титул Майка Тайсона
326-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 39 днів.
Іменинники - Антон (Антоній), Іван, Кирило, Костянтин, Марк, Олександр, Порфирій, Феоктист.
У Лівані і Сурінамі відзначають День незалежності, а в Гвінеї - День вторгнення.
Головні події 22 листопада
• Замах на Джона Кеннеді, 1963
• Перший титул Майка Тайсона, 1986
• Ангела Меркель - канцлер ФРН, 2005

1806 - Російська армія перейшла Дністер і зайняла Дунайські князівства. У відповідь Туреччина розірвала з Росією дипломатичні стосунки і 27 грудня оголосила їй війну, яка закінчилась 28 травня 1812 року Бухарестським миром.
1906 - На Міжнародній конференції з радіотелеграфії в Берліні прийнято рішення про використання сигналу SOS (...---...) в якості заклику про допомогу. Воно було ратифіковане і набуло чинності в 1908 році.

1928 - У Парижі відбулось перше виконання оркестрової п'єси Моріса Равеля "Болеро".
https://youtu.be/x5v7AmpeJus


Новітня історія
1943 - У Каїрі почалась чотириденна конференція за участю президента США Франкліна Рузвельта, прем'єр-міністра Великобританії Вінстона Черчілля і китайського генералісімуса Чан Кай-ши, на якій були обговорені питання про спільні військові дії проти Японії. Було досягнуто згоди про позбавлення Японії всіх островів і територій, завойованих нею в 20-у столітті, включаючи Корею, Формозу і Манчжурію, а також умовою припинення бойових дій проти Японії була визначена її безумовна капітуляція.
1956 - В Мельбурні (Австралія) відкрились XVI Олімпійські ігри. Вони були бойкотовані рядом країн з політичних мотивів: Єгипет, Ліван, Іспанія і Швейцарія відмовились брати участь в Іграх в знак протесту проти участі Франції та Великої Британії в арабо-ізраїльському конфлікті за Суецький канал, а Китай не надіслав свою команду із-за запрошення до участі в Олімпіаді команди Формози (сучасний Тайвань).
1963 - У Великобританії вийшов другий альбом The Beatles під назвою «With the Beatles». Сім із чотирнадцяти пісень альбому були написані Джоном Ленноном і Полом Маккартні; шість пісень були запозичені в інших авторів і вперше за весь час існування групи свою пісню представив Джордж Гаррісон — «Don't Bother Me».

1963 - О 12-30 в центрі Далласа (штат Техас) стався замах на Джона Кеннеді - Лі Харві Освальд зробив три постріла з шостого поверху складу підручників, влучивши в президента США і губернатора Техасу Джон Коннолі, котрий його супроводжував, що проїжджали містом у відкритому автомобілі. Через півгодини лікарі констатували смерть 35-го президента США. Джону Кеннеді було 46 років. Віце-президент Ліндон Джонсон, котрий перебував у президентському ескорті на три машини позаду автомобіля Кеннеді, о 14-39 на авіабазі в Далласі приніс присягу як 36-й президент США.
Джон і Жаклін Кеннеді
за кілька хвилин до замаху.
На сидіннях перед ними -
губернатор Техасу Джон Коннолі з дружиною.
Даллас, 22 листопада 1963 року
© Corbis/Bettmann
   Поряд з ним в авто була його дружина Жаклін Кеннеді, а також губернатор Техасу Джон Коннолі з дружиною. О 12-30, коли президентський "Лінкольн" проминув Техаський склад підручників, Лі Харві Освальд зробив три постріла з шостого поверху складу, влучивши в Джона Кеннеді і губернатора. Через півгодини лікарі констатували смерть президента.
   Йому було 46 років. В 1961 році він став наймолодшим президентом США і першим католиком, обраним на цю посаду.
Того ж дня о 14-39 віце-президент Ліндон Джонсон, котрий у момент замаху перебував у президентському ескорті на три машини позаду автомобіля Кеннеді, на військовій авіабазі в Далласі приніс присягу як 36-й президент США.
Ліндон Джонсон приносить присягу як 36-й президент США.
Зліва від нього дружина Джона Кеннеді Жаклін,
справа (у білому) - його дружина Лейді Берд Джонсон,
присягу на Біблії приймає суддя Сара Х'юз.
Даллас, штат Техас, 22 листопада 1963 року
   Першим розпорядженням президента Джонсона, виданим 23 листопада по прибуттю до Вашингтона, було оголошенням 25-го листопада днем національної жалоби за вбитим президентом. Цього понеділка сотні тисяч людей зібралось на вулицях Вашингтона, щоб стати свідками похоронної процесії - кінним екіпажем тіло Кеннеді було доставлене на прощальну месу до католицького собору св. Матвія, а звідти на Арлінгтонське національне кладовище, де в присутності лідерів 99 держав з усіма військовими почестями було поховано 35-го президента США Джона Кеннеді.
   Через тиждень після вбивства Кеннеді для розслідування обставин злочину була створена комісі
я з 7 чоловік під керівництвом голови Верховного суду Ерла Воррена. Її робота тривала  місяців і згідно з висновками комісії, єдиним виконавцем вбивства був Лі Харві Освальд, який діяв самостійно (Освальд був заарештований через півтори години після вбивства Кеннеді і був убитий через дна дні при виході з поліцейської дільниці; тому вина Освальда ніколи не була ні доведена ні спростована в суді).
Лі Харві Освальд зі своєю дружиною
Мариною Освальд Портер (Прусаковою),
з якою він одружився, проживаючи з 1959 по 1962 рік в Мінську
і працюючи на місцевому радіотехнічному заводі «Горизонт».
Мінськ, 1960 рік © Павло Головачов
    Розслідування, які проводились спеціально створеними комісіями після комісії Воррена, підтверджували її основні висновки, хоча ряд обставин злочину і те як вони вони були відображені в доповіді Воррена дали привід для критики роботи комісії і лягли в основу багатьох альтернативних версій вбивства Кеннеді, серед яких участь ЦРУ, КГБ, віце-президента Джонсона, кубинського уряду, антикастрівських емігрантських формувань, організованих злочинних груп.
Джек Рубі (спиною) стріляє і смертельно ранить Освальда Лі Освальда. Даллас, штат Техас, 24 листопада 1963 року.
За цей злочин він був засуджений до страти
і помер 3 січня 1967 року від раку легенів
в очікуванні перегляду свого смертного вироку
   З 1992 року спеціальним рішенням Конгресу США почалась відкрита публікація всіх матеріалів, пов'язаних з розслідуванням убивства президента Кеннеді. 98% матеріалів комісії Воррена були розсекречені; решта 3000 сторінок будуть опубліковані до 2017 року.

1972 - В Гельсинкі почались попередні переговори про скликання Наради з безпеки і співробтництва в Європі (НБСЄ) за участю всіх європейських держав, а також США і Канади.
1975 - В Іспанії відновлено монархію - по смерті диктатора Франсиско Франко влада в країні перейшла до призначеного ним спадкоємця, 37-річного принца Хуана Карлоса Бурбона, котрий цього дня став королем Іспанії. За життя Франко принц Хуан Карлос тримався в тіні і вселяв надії, що стане продовжувачем курсу диктатора, але вже в першій своїй тронній промові оголосив про перехід Іспанії до побудови демократичного суспільства.
1985 - Компанія Microsoft підписала з компанією Apple ліцензійну угоду про право використання в операційній системі Windows візуальних характеристик, елементів інтерфейсу, "духу і стилю" ОС Macintosh, котра, в свою чергу, багато що запозичила від ОС Alto, розробленої в 1972 році компанією Xerox для комп'ютерів PARC. У 1988 році Apple подала в суд на Microsoft за порушення авторських прав, оскільки ліцензія стосувалась лише Windows 1.0, а не всіх наступних версій операційної системи, але позов був відкликаний в 1991 році без прийняття якого б то не було судового рішення.

1986 - Майк Тайсон став наймолодшим чемпіоном світу з боксу серед професіоналів у надважкій ваговій категорії - цього дня, у віці 20 років і 4 місяців, у бою в Лас-Вегасі Майк Тайсон переміг Тевора Бербіка коли відправив у нокаут діючого чемпіона світу за версією World Boxing Council (WBC).
   Майк Тайсон народився 30 червня 1966 року в Брукліні (Нью-Йорк) в бідній сім'ї Лорни Сміт і Джеймса Кіркпатріка. Своє прізвище успадкував від першого чоловіка матері Персела Тайсона, який покинув родину ще до народження сина. У Майка є старший брат Родні і старша сестра Деніз. Дитинство Майка було типовим для уродженця бідного негритянського кварталу - крадіжки, бійки, хуліганство, і у віці 13 років він був відправлений до спецшколи для неповнолітніх злочинців.
   Учителем фізкультури у школі працював колишній боксер Бобі Стюарт. Завдяки його старанням Майк утихомирив свій норов, зайнявся навчанням, а основний час присвячував тренуванням - його можна було о 3-й ночі застати за боєм з тінню, а у віці 13 років Тайсон у жимі лежачи піднімав 100-кілограмову штангу. Коли Боббі Стюарт помітив очевидний прогрес Тайсона, він познайомив його з легендарним тренером Касом Д'Амато, який перетворив Тайсона на дисциплінованого спортсмена і вивів на перший бій. Живучи дома у Каса Д’Амато, Тайсон передивився безліч відеозаписів старих боїв професіоналів і, знаходячись під враженням від побаченого, вибрав незвичний імідж: боксерки на босу ногу, чорні труси, вихід на ринг без халата і музичного супроводу.
Майк Тайсон і Кас Д’Амато, 1985 рік © Jules Alexander
   У 1984 році Тайсон програв відбірковий турнір на Олімпійські ігри, після чого Д'Амато запросив для підготовки до професійних боїв молодого тренера Кевіна Руні. Він вивів Тайсона на його перший професійний бій - 6 березня 1985 року він переміг Гектора Мерседеса і всього за цей рік провів 15 поєдинків, кожен з яких завершував нокаутом.
Момент бою Майк Тайсон - Тревор Бербік,
Лас-Вегас, 22 листопада 1986 року
    22 листопада 1986 року у Лас-Вегасі (штат Невада) Майк Тайсон зустрівся із 31-річний боксером з Ямайки Тревором Бербіком, який в березні цього року став чемпіоном світу за версією World Boxing Council (WBC) і проводив свій перший бій на захист титулу. Вже у першому раунді Бербік пропустив ряд контратак і був на межі нокаута, а на початку другого - був відправлений в нокдаун. За 40 секунд до гонга аперкотом і лівим хуком в голову Бербік був відправлений у нокаут. На момент перемоги Майку Тайсону було 20 років і 144 дні і він став наймолодшим чемпіоном світу у суперважкій категорії. Рекорд встановив і його тренер - 27-літній Кевін Руні став наймолодшим тренером, який привів свого підлеглого до світового чемпіонства.
    Наступного року Тайсон захистив титул чемпіона у бою з Джеймсом Смітом і переміг його за очками з розгромним рахунком, а у 1988 році переміг Тоні Такера, об'єднавши пояси за версіями WBC, WBA, IBF, і став наймолодшим абсолютним чемпіоном світу - рекорд, не побитий і досі. Крім того, Тайсон став першим суперважковаговиком, що став абсолютним чемпіоном. Цього ж року Тайсон переміг Ларрі Холмса, Тоні Таббса і став «спадковим чемпіоном», коли переміг колишнього абсолютного чемпіона світу в напівважкій вазі, а також колишнього чемпіона світу за версією IBF у важкій вазі Майкла Спінкса на 91-й секунді бою.
   В кінці 1988 році року Тайсон звільнив свого тренера Кевіна Руні і розпустив свою команду після чого успіхи пішли на спад. Вигравши лише один бій, Тайсон втратив свій титул 11 лютого 1990 року в бою проти Бастера Дугласа в Токіо, програвши нокаутом в 10-му раунді.


1988 - У присутності членів конгресу і журналістів на авіазаводі №42 в місті Палмдейл (штат Каліфорнія) було вперше продемонстровано публіці бомбардувальник-невидимку B-2, виготовлений компанією Northrop. Літак, що розроблявся протягом десяти років в умовах повної секретності, був здатним долати найскладніші захисні рубежі супротивників, залишаючись непоміченим для інфрачервоних, звукових, радіохвиль і у видимому діапазоні. На момент демонстрації B-2 навіть не пройшов льотних випробувань, але зразу ж був підданий критиці за свою високу вартість - його розробка обійшлась в 40 мільярдів доларів, а виготовлення одного літака коштувало 1 мільярд. У 1989 році B-2 Stealth успішно пройшов випробування, а в 1990-х роках відмінно проявив себе при виконанні бойових завдань. Правда, після розпаду СРСР в 1991 році урядове замовлення на виробництво 132 бомбардувальників-невидимок було скорочене до 21.
1989 - У Бейруті, всього лише через 17 днів після обрання, від вибуху радіокерованої бомби загинув президент Лівану Рене Муавад. На місці вибуху утворилась воронка діаметром до 10 метів і глибиною до 2 метрів; крім президента загинуло більше 23-х осіб, включаючи 10-х його тілоохоронців. Муавад став четвертим за попередні 12 років ліванським лідером, що загинув у результаті теракту.
1990 - У Києві завершено зведення найвищої у світі піраміди з пробок для пляшок. Команда з 11 чоловік під керівництвом Євгена Лепехова за п'ять днів виготовила конструкцію висотою 70 сантиметрів і площею 4 на 4 метра, в якій в 129 рядів було викладено 362194 пробки.
1990 - Не зумівши отримати перемогу в першому турі щорічних виборів керівника консервативної партії, 65-річна Маргарет Тетчер зняла свою кандидатуру з подальшого голосування і оголосила про свою відставку з поста прем'єр-міністра країни, котрий вона займала протягом трьох термінів підряд. За 11 років свого керівництва Великою Британією, найдовший період з 1827 року, Маргарет Тетчер досить жорстко втілювала свою концепцію розвитку країни, заслуживши прізвисько "залізна леді", - вона провела приватизацію численних державних підприємств, зменшила кількість виплачуваних державою дотацій, законодавчо обмежила права профспілок, здобула перемогу у Фолклендській війні 1982 року проти Аргентини, почала жорстоке переслідування ірландських сепаратистів у Північній Ірландії.

Наш час
2003 - Революція троянд, яка розпочалась в Грузії після фальсифікації виборів, що пройшли 2 листопада, досягла свого апогею - мітингувальники захопили будинок парламенту під час першого засідання парламенту. Президент з охороною змушений був залишити засідання. Наступного дня, після зустрічі президента Грузії Едуарда Шеварнадзе з чільниками опозиції Міхеїлом Саакашвілі та Зурабом Жванією, Шеварнадзе оголосив про свою відставку та залишив країну.
2005 - 51-річна Ангела Меркель обрана федеральним канцлером ФРН - 397 депутатів Бундестагу проголосували «за», 202 — «проти», 12 — «утрималися». Вона стала першою жінкою на цьому посту і наймолодшим канцлером в історії ФРН.
2008 - В Україні за участю Президента Віктора Ющенка пройшли масштабні заходи зі вшанування пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Зокрема, в Києві відкрито Меморіал пам'яті жертв Голодоморів. Пам'ятники пам'яті відкрито в Одесі, Вінниці, на Сумщини обласний меморіал в селі Піски. В Україні оголошено Загальнонаціональну хвилину мовчання.
2013 - 23-річний норвезький гросмейстер Магнус Карлсен став новим чемпіоном світу з шахів, достроково здобувши перемогу над Вішванатаном Анандом у матчі за це звання.
2014 - Василь Ломаченко захистив свій титул чемпіона світу за версією WBO у напівлегкій вазі, вигравши бій з Чонлатарном Піріяпіньйо.

Народились 22 листопада
1801 - 4 жовтня 1872,  Володимир Іванович Даль, російський та український лексикограф, етнограф, письменник (Тлумачний словник живої великоруської мови).
1808 - 18 липня 1892, Томас Кук, англійський бізнесмен, засновник першого у світі туристичного бюро (1841).
1869 - 19 лютого 1951, Андре Жид, французький письменник (Підземелля Ватикана, Фальшивомонетники), лауреат Нобелівської премії (1947).
1890 - 9 листопада 1970,  Шарль де Голль, французький генерал, керівник Руху опору в роки Другої Світової війни, перший президент 5-ї республіки (1958-1969 рр).
1899 - 15 серпня 1935, Уайлі Пост, американський авіатор; першим облетів земну кулю на літаку (1931).
1943 - Біллі Джин Кінг (Моффітт), американська тенісистка, 20-разова переможниця Уімблдонського турніру, включаючи одиночний розряд [1966-1968, 1972, 1973, 1975], чемпіонка Australian Open [1968], French Open [1972], US Open [1967, 1971, 1972, 1974].
1952 - Савік Шустер, канадський журналіст, телеведучий. 65 років з дня народження.
1958 -  Джеймі Лі Кертіс, американська кіноактриса (Розщеплення, Вірус, Правдива брехня, Блакитна сталь, Рибка по імені Ванда, Молода назавжди, Поїзд жахів, Нічого окрім кохання); дочка Тоні Кертіса.
1962 - Віктор Ігоревич Пелевін, російський письменник («Омон Ра», «Empire «V», «S.N.U.F.F», «Синій ліхтар»). 55 років з дня народження.

1967 - Борис Беккер, німецький тенісист, наймолодший переможець Уімблдону [1985, 1986, 1989], переможець US Open [1989], Australian Open [1991]). 50 років з дня народження.
https://youtu.be/lmWDkmBjXa4


1984 - Скарлетт Йоханссон, американська кіноактриса («Світ примар», «Труднощі перекладу», «Вікі Крістіна Барселона», «Матч-Пойнт»), співачка.

Померли 22 листопада
365 - Фелікс II, антипапа (355-357 рр.), призначений імператором Констанцієм II. 1652 роки тому
1594 - Мартін Фробішер, англійський мореплавець і капер; відомий відкриттям Гренландії, Баффінової Землі. 423 роки тому, в 55 років (нар. 1539 р.).
1873 - Михайло Олександрович Максимович, український вчений-енциклопедист, історик, філолог, етнограф; перший ректор Київського університету ім. Т. Г. Шевченка. 144 роки тому, в 69 років (нар. 3 вересня 1804 р.).
1907 - Асаф Холл, американський астроном; відкривач супутників Марса - Фобоса і Деймоса (1877). 110 років років тому, в 78 років (нар. 15 жовтня 1829 р.).
1916 -  Джек Лондон (Джон Гріффіт Чейні), американський письменник ("Мартін Іден", "Залізна п'ята", "Морський вовк"). 101 рік тому, в 40 років (нар. 12 січня 1876 р.).

1963 - Джон Фіцджеральд Кеннеді, 35-й президент США (1961-1963 рр.), перший і єдиний католик на цьому посту, перший президент США, що став лауреатом Пулітцерівської премії; убитий в результаті замаху, деталі котрого й досі лишаються невиясненими. 54 роки тому, в 46 років (нар. 29 травня 1917 р.).
https://youtu.be/vF9ESSuTCDc


1963 - Олдос (Леонард) Хакслі, англійський філософ, письменник (Острів, Геній і богиня, Точка відліку). 54 роки тому, в 69 років (нар. 26 липня 1894 р.).
1997 -  Майкл Хатченс, австралійський рок-співак, лідер групи INXS. 20 років років тому, в 37 років (нар. 22 січня 1960 р.).
2000 -  Еміль Затопек, чеський легкоатлет, чотириразовий Олімпійський чемпіон з бігу на середні і довгі дистанції (1952). 17 років тому, в 78 років (нар. 19 вересня 1922 р.).
2001 - Мері Кей Еш, засновниця кометичної компанії Mary Kay Cosmetics. 16 років тому, в 83 роки (нар. 12 травня 1918 р.).
2007 -  Моріс Бежар, французький танцівник і хореограф, режисер, один з найвизначніших хореографів ХХ століття. 10 років років тому, в 80 років (нар. 1 січня 1927 р.).
2011 - Світлана Алілуєва, російська письменниця-мемуарист; дочка Йосифа Сталіна. 6 років тому, в 85 років (нар. 28 лютого 1926 р.)
 
47
Комментариев
0
Просмотров
11373
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.