Типове засідання "Зажинку"

Літературна студія "Зажинок"
Артем Турчин 14 февраля 2018 в 16:10
Літстудійці бачать одне одного нечасто, тільки раз на два тижні. Але, коли настає запланована субота, основна частина учасників збирається в ОУНБ у приміщенні абонементу. Іноді  молоді письменники приходять не самі: молоді мами часто приводять своїх дітей, що тут тільки заохочується.



З недавніх пір заняття часто починаються з уроків української мови. Далеко не всі поети та прозаїки мають філологічну освіту, хоча й вона не завжди рятує: без практики знання забуваються, та й старі правила іноді міняють нові. Тому на зборах зажинківці знов відчувають себе школярами, хоча багато з них перейшли тридцятирічний рубіж.

Далі настає найцікавіша частина - ознайомлення колег зі своїми творами. Саме тут юні митці відчувають себе потрібними у літературному плані, оскільки тільки-но (чи давно) написаний вірш нарешті виходить зі столу в світ.

Обов'язкова частина – обговорення творів. Не кожна літстудія може похвалитися розглядом прочитаного. А митцю дуже важливо почути думку оточуючих, інакше твір іде "в повітря". Важлива й професійна критика, інакше помилки письменника будуть переслідувати його й далі.

Актуальною лишається проблема друку. Так, зараз вийшов альманах "Слобожанщина", у якому вміщені твори літстудійців; учасники чекали на вихід книжки у світ з уже кілька місяців. Крім того, деякі студії реєструються юридично, щоб мати можливість отримувати кошти для друкування власних альманахів. Але це – низка юридичних питань, які потребують професійної консультації. До того ж, ситуація в країні може легко повернутися так, що фінансування може бути припинене.

Час від часу лістудійці проводять цікаві заходи. Так, недавно відбулася зустріч у літературно-музичному салоні, де зібралися учасники студій "Зажинок", "Літера" та гості вечора.



Наступне засідання обіцяє бути оригінальнішим. По-перше, лістудійців запросили провести його у будинку-музеї Чехова; по-друге, учасники нарешті побачать альманах, і це насправді дуже важливо, адже це – наш друкований дебют у "Зажинку"! Хотілось би сподіватися й на "по-третє", а саме на нових учасників, оскільки місто Суми має чимало талантів, які шукають своїх однодумців і читачів. І ми можемо допомогти їм у цьому.

 
7
Комментариев
0
Просмотров
3229
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.