Відкриття кабінетів водолікування, теплолікування, синглетно-кисневої терапії на базі Комплексного реабілітаційного відділення «Слобожанщина»

ВС 21 июня 2023 в 16:00
14 червня у КНП «Клінічна лікарня №5» СМР відбулася історична подія: на базі Комплексного реабілітаційного відділення «Слобожанщина» відкрилися кабінети водо-, теплолікування та синглетно-кисневої терапії.

По-реформаторськи – крок за кроком

П’ята лікарня наполегливо тримає курс на оновлення та модернізацію. У закладі тривають будівельні роботи, капітальні ремонти та оновлення приміщень, які відразу наповнюються сучасним обладнанням і суперапаратурою. Так,  у травні поточного року відкрила двері оновлена реєстратура, яка набула вишуканого корпоративного шарму, також нещодавно відремонтували, розширили й систематизували медичний архів. Приємні зміни дійсно вражаючі, бо відвідувачі переступивши поріг закладу, звертаються до гостинних реєстраторів із риторичним запитанням: «А це дійсно комунальна лікарня №5?».

Завзятий темп робіт дає видимі результати – на сьогодні повністю відремонтовані два перші поверхи поліклінічного корпусу. Приміщення радують око сучасними інтер’єрами, де білосніжні вікна, оновлені коридори та кабінети дихають комфортом та затишком.



Директор КНП «Клінічна лікарня №5» СМР В’ячеслав Петренко відзначає, що за такими успіхами стоїть велика праця трудового колективу та акцентує увагу на наступній тезі: «Оновлення обладнання, навчання персоналу, капітальні ремонти – це наше спільне палке бажання досягати найвищих стандартів у наданні широкого спектру медичних послуг населенню. І це не просто зовнішні, декларативні зміни «вивісок» – це послідовна, глибинна й системна робота спрямована на те, щоб усі верстви населення  мали доступ до якісних медичних послуг». Звичайно, критики й скептики часто ставлять в’їдливе запитання: «А за які та чиї гроші «свято»?». Керівництво П’ятої лікарні пояснює, що поетапне впровадження медичної реформи дає можливість по-господарськи розпоряджатися  заробленими коштами та наводить один з відомих програмних алгоритмів: «ГРОШІ ЙДУТЬ ЗА ПАЦІЄНТОМ». Якщо ж говорити конкретно про облаштування нових кабінетів  Комплексного реабілітаційного відділення «Слобожанщина», то тут секретів немає: за рахунок власних коштів підприємства та НСЗУ виконано великий об’єм ремонтно-будівельних робіт, закупівля обладнання, меблів на загальну суму 8 млн грн.

Історична справедливість, або креативне повернення до витоків

Урочисте відкриття кабінетів водо-, тепло лікування та синглетно-кисневої терапії зібрало поважне коло гостей – представників місцевого самоврядування, депутатів, посадовців та медичну спільноту міста Суми. Вітаючи присутніх, директор підприємства В’ячеслав Петренко  зазначив, що нинішня подія має декілька історичних аспектів.



«Уперше за майже 70-літню історію закладу відбувається подібна масштабна модернізація, - говорить В’ячеслав Юрійович. - Окрім того, ми сьогодні з особливою гордістю, повагою звертаємося до історичних витоків, традицій П’ятої лікарні та відновлюємо історичну справедливість: бо як відомо - саме тут, на першому поверсі у 50-60-х роках працювали кабінети з водо-, грязелікування, які користувалася великим попитом у сумчан, працівників хімзаводу. Тому коли у нас з’явилися фінанси, ми відразу втілили давню мрію – відкрили бальнеологічні процедури, але у «новому прочитані», на сучасному науковому рівні. Це лише частина й продовження стратегії на кардинальне оновлення й модернізацію. Втілення далекоглядних проектів  є надійною основою для упевненого просування вперед, як багатопрофільного медзакладу - центру об’єднання та  лідера процесу кластеризації у ході медичної реформи».



Майстерне поєднання природних факторів та науки

Коли учасники презентації зайшли до свіжевідремонтованих «слобожанських» приміщень першого поверху, вони не змогли приховати емоції здивування та  захоплення. Більшість засвідчила: відділення скоріше нагадує санаторій чи курорт преміум-класу. Сяючий інтер’єр, зручне планування, суперобладнання справили на усіх гостей глибоке позитивне враження. Натомість, завідувачка Комплексного реабілітаційного відділення Алла Шевченко прагматично опанувала емоції й запросила гостей  на корисну і пізнавальну  екскурсію  локаціями, де відпускаються процедури.



«Це в нас водна зала із душовою кафедрою виробництва ООО «Поліпромсинтез» (Україна). Пристрій відпускає двоканальний душ Шарко та два душі – циркулярний та висхідний, останній має особливе застосування при лікуванні  захворювань урогенітальної сфери. Такі душі  використовуються при лікуванні, профілактиці та реабілітації захворювань опорно-рухового апарату, нервової системи та метаболічних порушеннях. Далі розміщено підводний душ-масаж – ванна «Гейзер». Вона застосовується для лікувально-масажних процедур при захворюваннях, травмах опорно-рухового апарату, запальних явищах, порушеннях роботи периферичної нервової системи, вегетосудинній дистонії, корекції надмірної ваги тощо. Процедура підвищує внутрішньом’язову температуру, посилює обмінні процеси, покращує кровообіг. Залежно від температурного режиму та інтенсивності масажу, досягається розслаблюючий або тонізуючий ефект, –  пояснює Алла Василівна й продовжує, – гідроаеромасажна ванна «Вега» охоплює всі рефлексогенні зони тіла людини. Загальні мінеральні ванни (бішофітні, скипидарні, магнієві) та ароматичні (хвойні, з ефірною олією лаванди, лимону, шавлії). Є вихрові ванни для гідромасажу рук – «Екстра», для ніг – «Релакс». У цих процедурах поєднуються масаж і тепловий вплив, покращуючи кровотік, функції м’язів та суглобів, що особливо важливо для відновлення військових після отриманих поранень, травм».

У продовження знайомства з  новими лікувально-реабілітаційними послугами гості перейшли до кабінету теплолікування. За інформацією завідувачки,  тут виконуються парафіно-озокеритові аплікації на різні ділянки тіла. Такі процедури дають знеболюючий та протинабряковий ефект, сприяють процесу загоєння травм, а також: і прогрівають хворе місце, і знімають неприємні відчуття, і покращують регенерацію, і прискорюють одужання.



Інформація для пацієнтів

При нагоді, під час професійного екскурсу у світ процедур з водо, теплолікування  Алла Шевченко, озвучила важливу інформацію для пацієнтів стосовно вимог, умов їх надання: «Презентовані послуги з водо-, теплолікування та синглетно-кисневої терапії надаються пацієнтам, які проходять реабілітацію в амбулаторних і стаціонарних умовах, та призначаються за показами (з урахуванням протипоказів). Сімейний лікар видає пацієнту електронне направлення на амбулаторну реабілітацію, а на стаціонарну – вузький фахівець. Наш лікар фізично-реабілітаційної медицини разом з мультидисциплінарною командою розробляють індивідуальний реабілітаційний план, призначаючи ті чи інші послуги».

Тобто, алгоритм загальновідомий й більшість пацієнтів вже ним оволоділа й вільно користується.

Бліц-враження та конструктивні плани на співпрацю

Після відвідин оновлених приміщень Комплексного реабілітаційного відділення «Слобожанщина» гості із задоволенням поділилися враженнями, озвучили свої думки з приводу важливої події для громади міста.

Олександр ЛИСЕНКО, Сумський міський  голова: «Хочу подякувати колективу. Я завжди кажу, що стіни лікують також. І пережив приємний, класний супер-шок. Я дивлюся й думаю – ви просто молодці і потрібно  робити й надалі».

Олена ЧУМАЧЕНКО, начальниця управління охорони здоров’я СМР: «Реформа медицини  дає свої позитивні результати у тому, що заклади, отримавши додатковий фінансовий ресурс, мають змогу самі розвиватися і обирати напрямки розвитку».

Ігор ВАСИЛЬЄВ, депутат Верховної ради України: «Дуже приємно бачити, що все робиться якісно, на багато років наперед, по-сучасному. Сподіваюся що на цьому П’ята лікарня не буде зупинятися. Вважаю, що на вашій базі можуть проходити реабілітацію не лише мешканці Сумщини, а й представники інших областей України, сусідніх Чернігівської, Полтавської, Харківської».

Юлія ПОДРЕЗ, депутатка Сумської обласної ради: «У тій ситуації яка у нас панує, на жаль, це спільна наша справа. Реабілітація – це  наше недалеке майбутнє. Тому низький уклін усім, хто причетний до відкриття сьогоднішнього центру – це титанічна величезна робота людей-фанатиків, які продовжують працювати на своєму фронті».

Юрій АТАМАН, завідувач кафедрою фізичної терапії, ерготерапії та спортивної медицини Навчально-наукового медичного інституту СумДУ: «Ми бачили, яке класне обладнання, яке відношення керівництва до справи, у тім числі до створення безбар’єрного простору для зручності. Клініка відома тим, що в ній працюють знані фахівці. Хотів би виказати побажання щодо співпраці. Ми, відверто кажучи, зацікавлені у проходженні якісної практики нашими студентами, бо Сумський державний університет на перше місце ставить практичну підготовку студентів».

Родзинки презентації та смачний знак оклику у вигляді синглетно-кисневої терапії

Як відомо, директор П’ятої лікарні В’ячеслав Петренко є успішним не лише як менеджер медичної галузі, а й має значний досвід у книговидавничій справі. У його доробку низка видань різножанрової популярної літератури. На згадку про урочисту подію В’ячеслав Юрійович подарував почесним гостям декілька примірників книг з пам’ятними авторськими автографами. Так, представники СумДУ отримали примірник «Введення у фізичну та реабілітаційну медицину», а Сумський міський голова Олександр Лисенко та депутат Верховної ради України Ігор Васильєв  – сигнальні екземпляри новодруку «Рік війни». Під аплодисменти присутніх книги передали почесним гостям, які з вдячністю їх прийняли.



І після насиченої програми презентації для відновлення фізичних та моральних сил на гостей чекав приємний і корисний сюрприз. Вони долучилися до процедури синглетно-кисневої терапії, або добре відомі лікувальні кисневі коктейлі. Завідувачка Комплексного реабілітаційного відділення Алла Шевченко: «Синглетний кисень має чимало позитивних ефектів: підвищує рівень гемоглобіну у крові, прискорює регенерацію та обмін речовин, допомагає організму боротися із запальними процесами. Такі коктейлі допоможуть покращити відтік жовчі, нормалізувати процес травлення, підвищити працездатність та нормалізувати сон. До того ж вони дуже смачні! Адже до їх складу додається яблучний сік, екстракти шипшини та кореня солодки тощо. Приймати їх потрібно курсом – не менше 10 сеансів щодня».

Комплексне реабілітаційне відділення «Слобожанщина»: м. Суми,  вул. Марка Вовчка, 2. Кол-центр: 0 800 333 105. Реєстратура: (0542) 66 28 17; (0542) 66 28 18; (099) 78 19 152.

Ліцензія на провадження господарської діяльності з медичної практики Наказ МОЗ України від 24.01.2020 року № 183


ID
0
Комментариев
0
Просмотров
1713
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.