Професіонали терапевтичного відділення!

ВС 02 ноября 2023 в 14:00
ОРІЕНТИР НА ЗМІНИ. Заслужений лікар України, кандидат медичних наук, директор «Клінічної лікарні №5» В’ячеслав ПЕТРЕНКО
Лише у КНП «Клінічна лікарня№5 СМР працює багатопрофільне відділення, де надають медичну допомогу з терапії, пульмонології, гастроентерології, ендокринології, нефрології та алергології.

Традиції та динаміка змін

П’ята лікарня має добру історичну традицію  – бути лідером у наданні багатопрофільної медичної допомоги у місті Суми. Сучасна команда менеджерів під керівництвом директора КНП «Клінічна лікарня №5» В’ячеслава Юрійовича ПЕТРЕНКА чітко реагує на нові тенденції, зміни у медичній галузі.

ЩОДЕННА ВАРТА ЗДОРОВ’Я. Завідувачка терапевтичним відділенням «Клінічної лікарні №5» Світлана ШКУРКО разом з колегами впроваджує комплексні методи лікування складних діагнозів.


Наразі мова піде про роботу відділення, яке є унікальним для нашого регіону – бо лише у стаціонарному терапевтичному відділенні П’ятої лікарні запровадили надання медичної допомоги з декількох актуальних напрямків. Директор підприємства В’ячеслав Петренко зазначає: «Аналіз рівня захворюваності виявив потребу у відкритті додаткових спеціалізацій у рамках класичного терапевтичного відділення. Наразі ефективна робота відділення, 100% наповненість додаткових ліжко-місць та вдячні відгуки пацієнтів засвідчують своєчасність та доцільність такого впровадження. Колектив нашого закладу продовжує удосконалювати інфраструктуру, оновлювати апаратуру, яка працює на благо людей. Принагідно зазначу, що ми приймаємо пацієнтів безкоштовно за направленням сімейного лікаря чи профільного спеціаліста, незалежно від місця прописки чи реєстрації – вибір за пацієнтом. Тож звертайтесь – МИ ЗАВЖДИ ГОТОВІ ВАМ ДОПОМОГТИ!». 

Ефект взаємодії

На сьогодні послуги терапевтичного відділення залишаються одними із найзатребуваніших. Починаючи із серпня 2003 року це відділення працює за усім добре відомою адресою: вул. М. Вовчка, 2, 2-ий поверх семиповерхового лікарняного корпусу. І так склалася доля, що у листопаді того ж року його очолила нинішній керівник відділення – Світлана Володимирівна ШКУРКО, досвідчений лікар-терапевт вищої категорії.



З тих пір дружний колектив «терапії» гідно пройшов низку випробувань: декілька структурних змін, запровадження медичної реформи. Та ковід став найскладнішим періодом і для пацієнтів, і для медиків. Світлана Володимирівна визнає, що було дуже складно, не хочеться навіть згадувати часи пандемії: як цілодобово рятували тяжких хворих, як економили кожну краплю життєдайного кисню. Лікарка лаконічно говорить: «Ковід ми, на щастя, пережили, але з іншого боку це були й найкращі часи, які стали моментом професійної істини, бо стало зрозуміло, ХТО ЧОГО ВАРТИЙ!».

Після спаду пандемії відділення продовжило працювати, але вже в оновленому алгоритмі – як багатопрофільний медичний підрозділ. До класичної терапії додалися супутні спеціалізації.

«А з 16 жовтня поточного року ліжковий фонд терапевтичного відділення збільшився з 56 до 61 місць, з них: 25 – терапевтичних, також маємо по 10 ліжко-місць – пульмонологічних, гастроентерологічних та ендокринологічних, 6 – нефрологічних, а нещодавно додалися ще 6 – алергологічних, – розповідає Світлана Шкурко. – Таким чином, ми отримали унікальне поєднання найактуальніших спеціалізацій, які потребують лікування саме в умовах стаціонару. Мої колеги щоденно отримують безцінний досвід та практику з вищезазначених напрямків. Паралельно лікарі відділення ведуть прийом пацієнтів у поліклініці, триває співпраця з відділенням амбулаторного гемодіалізу, де щотижня обслуговується 65 хворих. Воно розташоване на одному поверсі з терапією, тому цим пацієнтам, у разі загострення хвороби, зручно отримувати кваліфіковану допомогу поруч – у нашому стаціонарі, де є і жіночі, і чоловічі нефрологічні ліжка. Така ж ефективна співпраця є і з іншими відділеннями, наприклад, пульмонологічні хворі, які одужують, направляються на процедури до Комплексного реабілітаційного відділення «Слобожанщина».

Світлана Володимирівна має значний, успішний досвід роботи на медичній ниві, у П’ятій лікарні працює з 1992 року, посаду завідувачки обіймає понад 20 років. Вона зуміла згуртувати дружний колектив професіоналів і з великою повагою, вдячністю відгукується про своїх шановних колег-однодумців: про лікарів, про сестер медичних, про молодших сестер медичних.

У продовження розповіді про терапевтичне відділення надаємо слово лікарям, які щоденно опікуються роботою додаткових спеціалізацій: гастроентерологія, пульмонологія, ендокринологія, нефрологія, алергологія.

Гастроентерологія

Галина Анатоліївна БАРАННІК, лікар-гастроентеролог:



«На гастроентерологічних ліжках хворі отримують допомогу щодо захворювань шлунково-кишкового тракту. А саме: гепатити, цирози, гастродуоденіти, виразкова хвороба шлунку, хвороби кишківника, хронічні коліти з больовим синдромом, синдром подразненого кишківника тощо. У процесі лікування, зважаючи на клінічну картину пацієнта, динаміку захворювання лікар призначає додаткові обстеження, котрі неможливо провести в амбулаторних умовах. У нашому арсеналі: УЗД органів черевної порожнини, рентген кишківника, фіброколоноскопія, гастроскопія, тести на хелікобактерну інфекцію, КТ з контрастуванням і без контрастуванням. Одна з переваг нашого багатопрофільного відділення – отримання консультацій у суміжних спеціалістів. Завдячуючи наявності новітнього обладнання у нас суттєво розширилися можливості сучасних лабораторних досліджень. І це увесь спектр біохімічних обстежень, що передбачають діючі протоколи лікування НСЗУ.
Госпіталізація на профільні ліжка відбувається переважно у плановому порядку. Оптимальний варіант, щоб людина приходила до стаціонару максимально обстеженою, бо ж курс лікування обмежений, такий порядок передбачають жорсткі вимоги НСЗУ. Тому звертайтеся до сімейного лікаря і він призначить необхідний спектр обстежень – аналогічний як і у нашому стаціонарі.  Такий алгоритм суттєво прискорить визначення правильного діагнозу й, відповідно, швидше одужання. Принагідно, бажаю усім здоров’я і не допускайте до себе песимістичних думок, краще заповнюйте своє життя добрими думками і справами. Зичу оптимізму, не зважаючи на складні обставини сьогодення, адже негативні думки, як правило, погано впливають на наше самопочуття».

Ендокринологія

Євгенія Юріївна ЧЕРЕДА, лікар-ендокринолог:



«На базі терапевтичного відділення П’ятої лікарні розгорнуто 10 ендокринологічних ліжок, де лікуються пацієнти з цукровим діабетом 1 і 2 типів, їх ускладненнями та важкими патологіями щитоподібної залози (гіпотереоз, тиреотоксикоз). В умовах стаціонару надається уся необхідна допомога. При лікуванні в стаціонарі у хворих на цукровий діабет, які знаходяться на інсуліні, кожні чотири години проводиться аналіз крові, у тяжких пацієнтів – кожні дві години. Для повноцінного лікарняного процесу у достатній кількості є інсуліни. І що важливо, завдяки багатопрофільності відділення, наші пацієнти мають змогу отримувати консультації у різних суміжних спеціалістів. Наприклад, у пієлонефролога, що життєво необхідно для людей, у яких діагностовано  цукровий діабет. Окрім інсулінів, є й інші безкоштовні препарати для хворих із ендокринною патологією, у тім числі альфа-ліпоєва кислота. Цей препарат з профілактичною метою рекомендовано обов’язково вживати при лікуванні цукрового діабету, кожні півроку. У ході лікувального курсу проводяться дослідження на гормони щитоподібної залози, глікований гемоглобін та ін.  Як правило, до відділення госпіталізуються хворі у плановому порядку, котрі мають встановлений діагноз. Поряд з цим трапляються і випадки, коли патологію виявляють, перебуваючи на терапевтичних ліжках, і тоді хворого доліковуємо комплексно, разом».

Пульмонологія

Тетяна Вікторівна КИЯН, лікар-пульмонолог:



«У відділенні функціонують 10 пульмонологічних ліжок, де лікуються пацієнти із захворюваннями органів дихання. Це гострі та хронічні бронхіти, пневмонії, негоспітальні пневмонії, хронічні обструктивні захворювання легень, астма.  Під час лікування цих хвороб ми користуємося лише міжнародними протоколами.
У арсеналі відділення є усе необхідне для проведення ефективного курсу лікування – централізована подача кисню (до кожного ліжка підведено точка доступу), 14 кисневих концентраторів, небулайзери для інгаляційної терапії. Статистика свідчить, що хвороби органів дихання мають сезонність, а піки захворюваності припадають на осінь, зиму, весну. Тому я завжди раджу нашим пацієнтам напередодні цих періодів робити вакцинацію від вірусу грипу, ковіду і бути здоровими, активними».


Нефрологія

Олена Юріївна ПОЛЯКОВА, лікар-нефролог:



«На базі терапевтичного відділення функціонують ліжка нефрологічного профілю, де отримують лікування хворі з патологією нирок. До стаціонару госпіталізуються пацієнти з вперше виявленою нирковою патологією та з хронічними хворобами нирок. А також у разі виявлення підвищеного рівня креатиніну у крові, із артеріальною гіпертензією у рамках диференціальної діагностики коматозної та васкулярної хвороби, зі спадковими хворобами нирок (полікістоз) та іншими проявами ниркової недостатності. Наші пацієнти отримують медикаментозне лікування, сучасні дослідження: КТ, УЗД та лабораторну діагностик. Як правило, пацієнти госпіталізуються за електронним направленням від сімейного лікаря або спеціаліста вузького профілю (ендокринолог, уролог). І ще потенційні хворі для стаціонару виявляються у ході поліклінічного прийому. Варто нагадати, що хронічна хвороба нирок передбачає подальше її прогресування. Тому краще вчасно звернутися до спеціаліста, систематично проходити курс лікування, адже ниркова недостатність може добігти до термальної стадії і пацієнту буде пожиттєво призначена процедура гемодіалізу, який проводиться тричі на тиждень. Натомість, у випадку ранньої діагностики і коли пацієнт отримує адекватну терапію, то взагалі можна уникнути ниркової недостатності. Тому при виявленні навіть незначних змін в аналізах сечі, підвищених показників креатиніну – звертайтеся до лікаря-нефролога».

Алергологія

Олена Миколаївна СУБОТ, лікар-алерголог:



«Алергічний стан виникає в більшості випадків зненацька, приносячи пацієнту страждання. У терапевтичному відділенні відкриті алергологічні ліжка, де надається профільна невідкладна медична допомога та проводиться планове стаціонарне лікування. Для цього відділення забезпечене необхідними лікарськими засобами.

Алергія – порушення дисбалансу імунної системи. До алерголога рекомендується звертатися, якщо у вас є підозри або симптоми алергічних захворювань:

-закладеність носа та нежить; шкірний висип; часте чхання; почервоніння та свербіж шкіри; сльозотеча; кашель; задишка; сухість та подразнення очей.

На відміну від звичайної застуди, алергічні реакції виникають у відповідь на якийсь збудник. Це можуть бути харчові продукти (арахіс), лікарські препарати, шерсть домашніх тварин, пилок рослин. Якщо подібний причинно-наслідковий зв'язок чітко простежується, то варто записатися до лікаря-алерголога без зволікань.

До основних методів терапії, що використовуються  в алергології, належать:

Антигістамінні засоби, бронхолітики, глюкокортикостероїди. Здебільшого вони спрямовані на зниження симптомів алергії. Специфічна імунотерапія. Сучасний метод лікування, спрямований на поетапне зниження чутливості організму пацієнта до конкретного алергену. Уникнення контакту. Основою профілактики алергічних реакцій є мінімізація контактів з алергеном, зокрема, через дотримання дієти, відмову від побутової хімії, що викликає дерматит, заміну ліків тощо.
Алергія — підступна проблема, яка може спричиняти не лише нежить чи свербіж, а й нести загрозу життю. Візьміть захворювання під контроль — запишіться на прийом до алерголога! Додам, що у нашій поліклініці є прийом пацієнтів щодня з 10 до 12 години, кабінет 507, безкоштовно, за електронним направленням від сімейного лікаря. Контактний номер телефону (0542) 66 28 19».

ПЯТА ЛІКАРНЯ – ЦЕНТР ОБЄДНАННЯ!



Терапевтичне відділення:
м. Суми, КНП «Клінічна лікарня №5»СМР, вул.Марка Вовчка, 2,

(0542) 662840.

Відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги (приймальне відділення):
(0542) 66 28 35, +380 50761 09 26.
Графік роботи: Пн-Нд: 24/7
П’ЯТА ЛІКАРНЯ - ЦЕНТР ОБ’ЄДНАННЯ!

Реєстратура:
(0542) 66 28 17, (0542) 66 28 18,
(099) 78 19 152

Графік роботи:
Пн-Пт: з 8:00 до 16:00, Сб-Нд: вихідний.
Кол-центр: 0 800 333 105

Долучайтеся до нашої команди в інформаційному просторі:
Telegram: https://t.me/smkl5
website: https://smkl5.sumy.ua
Facebook: https://facebook.com/5smkl
YouTube: https://youtube.com/@smkl5
Instagram: https://www.instagram.com/sumy_smkl5/




Ліцензія на провадження господарської діяльності з медичної практики Наказ МОЗ України від 24.012020року №183

ID

3
Комментариев
0
Просмотров
1421
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.