Паліативна та хоспісна допомога — підхід, який покращує якість життя пацієнтів та їхніх сімей

ВС 21 сентября 2023 в 14:00
КОМАНДА ПРОФЕСІОНАЛІВ. Усі працівники відділення паліативної та хоспісної медичної допомоги пройшли іспит ковідом.
У КНП «Клінічна лікарня №5» СМР у відділенні паліативної та хоспісної допомоги надають фахову медичну допомогу людям, які мають складні, невиліковні
Нове відділення – час становлення, перші позитивні відгуки


Окрім досвіду, життєвих досягнень поважний вік несе з собою низку вікових проблем та тяжких недугів. Як відповідь цій повсякденній діалектиці сучасна медицина пропонує хоспісну та паліативну допомогу. Це доволі нова спеціалізація: у 2006 році хоспісна та паліативна медицина була офіційно визнана Американською радою з медичних спеціальностей.



ЛІКУВАНННЯ ТА ДОГЛЯД. Завідувачка відділенням паліативної та хоспісної допомоги Ірина Цимбал працює разом з колегами щоб покращити якість життя тяжкохворих пацієнтів.


П’ята лікарня – це один з перших медичних закладів Сумщини, де відкрилося стаціонарне відділення хоспісної та паліативної допомоги. Його робота розпочалася на початку 2023 року, але вже має авторитет, багато гарних відгуків й користується великим попитом, бо подібні послуги надзвичайно затребувані у нашому суспільстві.

Відділення хоспісної та паліативної допомоги П’ятої лікарні розташоване у Сумах за адресою: вул. Марка Вовчка, 2, на 2-му поверсі поліклінічного корпусу, де розгорнуто 15 спеціалізованих ліжок.

Досвідчений менеджер медичної галузі директор П’ятої лікарня В’ячеслав Петренко відзначає, що послуги нового відділення надзвичайно затребувані. Він розповідає: «Відділення постійно заповнене. З початку року тут проліковано майже 300 пацієнтів, що свідчить про надзвичайно інтенсивну роботу команди професіоналів підрозділу. Ми разом із колегами-однодумцями професійно й прискіпливо поставилися до створення даного стаціонарного відділення. І вже на стадії проєкту капітального ремонту закладалися найсучасніші стандарти для такого особливого відділення, маючи за орієнтир жорсткі вимоги НСЗУ та бажання зробити найліпші умови для людей, які потерпають від недуг, болю».



ЖИТЕЙСЬКИЙ КОНТАКТ. Сестра старша медична відділення Людмила КУЗЯВА говорить, що персонал приділяє, велику увагу психологічній, духовній та моральній підтримці пацієнтів, їх родичам.

Гідні умови та гуманне ставлення

І дійсно, у новому відділення затишно й комфортно, створені гідні умови і для персоналу, і для  пацієнтів, і їх рідних. Усе продумано – від спеціалізованих ліжок для лежачих хворих, протипролежневих матраців, зручних приліжкових тумбочок та столиків для прийому їжі та ліків, спеціалізованих санітарних кімнат до найсучаснішого обладнання. А саме: централізована подача кисню до кожного ліжко-місця, наявність новітньої дихальної апаратури для забезпечення подачі високопоточного кисню для інвазійної та неінвазійної штучної вентиляції легень (при респіраторних розладах), біля кожного ліжка встановлена кнопка для виклику персоналу, у лікарняних палатах – електронні мультимонітори з підключенням до комп’ютера чергової медичної сестри на посту. Відбувається цілодобовий моніторинг, і у разі зміни стану пацієнта до критичних показників (температура тіла, артеріальний тиск, пульс, частота дихання) система автоматично вибиває тривогу, дає сигнал на комп’ютер чергової медичної сестри і вона розуміє, що пацієнт потребує термінової допомоги.

Завідувачка відділенням хоспісної та паліативної допомоги Ірина ЦИМБАЛ відзначає, що підрозділ чітко дотримується вимог НСЗУ. За відповідним пакетом медичних гарантій хворі отримують БЕЗКОШТОВНЕ лікування, у рамках планової госпіталізації за електронним направленням сімейного лікаря.

«Паліативні хворі – це важкі хворі з невиліковними станами, хворобами, яким ми надаємо патогенетичну (підтримуючу), симптоматичну терапію. Також ми лікуємо хронічний больовий синдром, підбираємо індивідуальний план спостереження, план лікування хворого. Це все індивідуально розробляється лікуючим лікарем разом із фахівцями мультидисциплінарної бригади, – підкреслює Ірина Андріївна і продовжує знайомити з алгоритмом роботи відділення, про яке населення ще мало обізнане, – у відділенні є одно-, двомісні, сімейні палати. Передбачено, що за згодою пацієнта, якщо він потребує чи бажає, рідні можуть знаходилися поруч з ним цілодобово».

Також у відділенні є підрозділ для надання медичної допомоги в амбулаторних умовах – мобільна паліативна бригада. До її складу входять лікарі мультидисциплінарних спеціальностей: анестезіолог, терапевт, нефролог, невролог, лор і хірург. У разі потреби надаються консультації по телефону як пацієнтам, так і їх родним щодо догляду за пацієнтом, режиму харчуванню, правильному прийому ліків. І звичайно, є послуга з виїздом додому до хворого, який за направленням сімейного лікаря знаходиться на мобільній паліативній допомозі (лікарський супровід, забір клінічних  аналізів, проведення електрокардіограми).



Медичний персонал відділення на варті здорoв’я пацієнтів.  Брат медичний відділення Ігор ШТИХ тасестра медична палатна  Лілія Таран мають досвід спілкування, догляду за «особливими» пацієнтами»

Пацієнт має можливість обирати, де він буде помирати - чи вдома, чи у стаціонарі лікарні. Або родичі висловлюють свої пропозиції. «Бо є пацієнти, які  недоступні до вербального контакту, – говорить Ірина Андріївна. – Окрім того, ми надаємо послугу «респіс», коли пацієнт бажає відпочити від домашньої обстановки, від членів сім’ї. У разі потреби організовується соціальний та юридичний супровід. У тому числі допомога соціального працівника, надання духовної підтримки, запрошення священника, обговорення згоди на посмертне донорство».

Простих випадків тут не буває,  усі – достатньо важкі

Лікарка Анастасія КРАВЧЕНЯ прийшла у відділення після екстремального досвіду роботи в умовах ковіду. Вона лікар-терапевт стаціонарного відділення паліативної та хоспісної допомоги і мобільної паліативної допомоги. «Моя робота полягає у симптоматичному лікуванні тяжких, помираючих хворих, – зазначає лікарка. – Пацієнти у нас достатньо важкі, з непростими життєвими долями. Як правило, лікуючись, вони пройшли вже усіх спеціалістів, усі медзаклади. Але на превеликий жаль, констатація їх хвороб є не сумісною із життям. Тобто, ми займаємося тими пацієнтами, яким вже ніхто не в змозі допомогти, і вони мають несприятливий прогноз, Ми не лікуємо хворобу, бо вона невиліковна – ми лікуємо лише симптоми. Наприклад, нудоту, блювоту, високу температуру, больовий синдром. Більшість пацієнтів відділення – це онкохворі, після хіміотерапії з 4 стадією раку. Інколи до нас потрапляють люди з декомпенсованою серцевою недостатністю, коли серцевий м’яз не справляється зі своєю функцією. Пацієнту потрібна пересадка серця, але його супутні патології не дозволяють провести оперативне втручання. Є також пацієнти після інсульту у вегетативному стані, які потребують чи паренторального (через венозний доступ), чи енторального (через носогастральний зонд) харчування».

За словами Анастасії Сергіївни, для лежачих пацієнтів, які перебувають у вегетативному стані, потрібно розраховувати харчовий раціон. Вираховується калорійність їжі відповідно ваги хворої людини, з урахуванням температури тіла, діурезу, частоти дихання. Необхідно вирахувати оптимальну кількість рідини, яку ослаблений організм зможе споживати, і це достатньо складні математичні розрахунки.
Через невеличку паузу Анастасія Кравченя визнає, що найважче – морально. Вона продовжує: «Інколи хворі, дивлячись прямо у вічі, ставлять доленосне питання: «Скільки насправді мені лишилося?». Складно відповідати на подібні питання, але людина хоче за можливості щось встигнути зробити в цьому житті. При цьому й рідні іноді не можуть, чи не хочуть зрозуміти, що ми безсилі вилікувати пацієнта, а ще, коли страшенний біль, інтоксикація, пухлина розростається, йде безповоротній процес. Усіма методами ми намагаємося полегшити їх страждання, вдається прибрати біль і тоді людині хочеться жити – прокидатися, подивитися у вікно, їсти, спілкувати, читати книгу».

Кожен робочий день  –  це іспит на професійну стійкість, гуманізм та сердечну доброту

Відділення укомплектоване досвідченим персоналом. Старша сестра медична відділення хоспісної та паліативної допомоги Людмила КУЗЯВА має у своєму активі 36 років робочого стажу. Вона починає свою розповідь: «Паліативний догляд запроваджують тоді, коли усі види лікування стають неефективними, коли починають відмовляти життєво важливі органи. Мета такого догляду – це максимальне полегшення фізичних та моральних страждань хворого. Також ця допомога включає задоволення не менш важливих психологічних, соціальних і духовних потреб».



Укомплектування  палат відділення новітнім обладнання  та  сучасними меблями для полегшення праці персоналу й підвищення якості надання послуг пацієнтам.

У підпорядкуванні Людмили Олександрівни 14 медичних сестер і 9 молодших медичних сестер. «До нас приймаються лише досвідчені медичні сестри, які мають робочий стаж у стаціонарних відділеннях загального профілю не менше 8 років. Вони мають практичний досвід професійних морально-фізичних навантажень, бо наша праця – це майже щоденні екстремальні випадки. І тому ми разом із завідувачкою відділенням приділяємо велику увага налагодженню морального контакту із пацієнтом та його родичами», – пояснює сестра старша медична.

Вона із ледь помітним хвилюванням говорить, що дуже часто пацієнти потрапляють зовсім безпомічними і  потребують уважного догляду, здійснення щоденних гігієнічних процедур, годування з ложечки по 4-5 разів на день, профілактики пролежнів тощо. Це надто важлива частина догляду, і в той же час індивідуальна для кожного хворого, який прикутий до ліжка. Людмила Кузява: «Здійснюємо догляд щоденно та прискіпливо. Треба віддати належне нашим співробітникам за їх професійність, добросовісність, акуратність. Що ж стосується профілактики пролежнів, то на сьогодні жоден з наших пацієнтів не виписався з пролежнями».

Одна з передумов злагодженої роботи нового відділення – це спільний досвід роботи у період пандемії ковіду. Колеги Людмили Олександрівни визнають, що на перших порах брав острах: а чи справляться з роботою, яка потребує моральної витримки і навіть іноді придушення власних почуттів, емоцій. Вони висловлюють спільну думку: «Важко передати ту глибинну хвилю драматичних почуттів, що відображаються в очах наших пацієнтів, і вони не мають фізичної можливості висловитися. І так день за днем, місяць за місяцем». Людмила Олександрівна ще раз вдячністю говорить про своїх шановних колег: «Перший період був особливо складним для колективу, коли опановували особливості, професійні тонкощі нового напрямку роботи, і навіть щоб підтримати одна одну на кожен день озвучували девіз, який нас надихав, давав упевненість. Цілий місяць працювали, налагоджуючи робочий алгоритм відділення, дружно, гуртом. Але ми витримали, ніхто не звільнився й нині ми усі разом продовжуємо працювати, разом переживаємо й успіхи, й невдачі. Доброзичливо, терпляче, турботливо доглядаємо за нашими важкими пацієнтами, і це велика праця!».



P.S. Коли верстався номер, у П’ятій лікарні сталася приємна подія. Новина стосується покращення інфраструктури відділення хоспісної та паліативної допомоги і Комплексного реабілітаційного відділення «Слобожанщина». А саме: відкрито кімнату-буфет для організації системи харчування для пацієнтів вищезгаданих відділень, які знаходяться поруч на 2-му поверсі поліклінічного корпусу. Нове службове приміщення капітально відремонтоване, оснащене сучасним й зручним кухонним приладдям (набір посуду, візок для транспортування їжі тощо). Це невеличкий, але упевнений крок вперед – до вдосконалення роботи закладу, до полегшення праці персоналу й підвищення якості надання послуг населенню.

******************************************************************
Відділення паліативної та хоспісної допомоги: м. Суми, КНП "Клінічна лікарня №5", вул. Марка Вовчка, 2, (0542) 662815.
Приймальне відділення, відділення екстреної медичної допомоги: (0542) 66 28 35, +380 50761 09 26.
Графік роботи: Пн -Нд: 24/7
Реєстратура: (0542) 66 28 17, (0542) 66 28 18, (099) 78 19 152
Графік роботи:
Пн-Пт: з 8:00 до 16:00, Сб-Нд: вихідний.
Долучайтеся до нашої команди в інформаційному просторі:
Telegram: https://t.me/smkl5
Вебсайт: https://smkl5.sumy.ua
Facebook: https://facebook.com/5smkl
YouTube: https://youtube.com/@smkl5
Колцентр: 0 800 333 105
П"ЯТА ЛІКАРНЯ — ЦЕНТР  ОБ'ЄДНАННЯ!


Варто знати

«Орієнтовні критерії для госпіталізації до відділення хоспісної та паліативної допомоги, бо не усі пацієнти з тяжкими патологіями підлягають госпіталізації. Основні показання для госпіталізації: декомпесована серцева недостатність зі зниженою функцією, цукровий діабет (який призвів до функціональних порушень з хронічним ураженням внутрішніх органів), хвороба Альцгеймера, розсіяний атеросклероз, розсіяний склероз, декомпенсований цироз печінки, але більшість – онкохворі».

ID
1
Комментариев
0
Просмотров
1497
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.