"Бути Українцем" у всі часи -це і почесно і відповідально

ВС 15 июня 2023 в 10:00
Саме під такою назвою вийшов у світ дайджест В’ячеслава Петренка, де він є автором концепції та автором-укладачем.  Головний меседж видання: УКРАЇНЦІ – незламна, вільнолюбна, самодостатня нація, яка гідна поваги, визнання у всьому світові.

Знайомство з новодруком відбулося, можна сказати, у вирі життя – у холі реєстратури поліклініки КНП «Клінічна лікарня №5» СМР. Прийом та рух пацієнтів, праця реєстраторів не припинялися ні на хвилину і така робоча атмосфера дуже імпонувала змісту, духу книги. Дата 6 червня була обрана не випадково, адже цього дня відзначають День журналіста, а В’ячеслав Петренко є багаторічним членом Спілки журналістів України.



Автор презентованого видання – кандидат медичних наук, Заслужений лікар України, Президент Асоціації медичних працівників області, Академік Академії інженерних наук, директор КНП «Клінічна лікарня №5» СМР В’ячеслав Петренко. Він, не зважаючи на колосальну зайнятість по роботі, завжди знаходиться у творчому пошуці і доклав чимало часу, зусиль, щоб побачили світ майже 50 різножанрових видань. У книговидавничій палітрі В’ячеслава Петренка чільне місце посідає медична література: наукові монографії, дослідження, навчальні посібники та підручники для студентів вишів. Нещодавнє спільне видання «Введення у фізичну та реабілітаційну медицину» (2022 р.), де В’ячеслав Юрійович є редактором та співавтором, стало  справжнім бестселером у колі медиків-практиків, і є яскравим прикладом книги, що має наукове та прикладне значення.



Гідним продовженням професійної тематики є підбірка видань про П’яту лікарню, яка пронизана величезною любов’ю, повагою до рідного колективу та професії медика.  А  змістовна колекція краєзнавчих, історико-публіцистичних видань логічно підводить читача  до новоствореного видання «БУТИ УКРАЇНЦЕМ».


«Задум книги-дайджесту про видатних українців всіх часів жив у моїх думках ще зі студентських років, коли я навчався в інституті у Чернівцях, – щиро ділиться думками автор про витоки презентованого видання, – повномасштабна війна тільки підтвердила актуальність первинного задуму. Складно було обирати особистостей з історичної когорти  видатних українців. Адже долі та життєвий шлях багатьох наших земляків можуть бути основою для захоплюючих детективів, досліджень. Приблизно півтора року тривала безпосередня  робота над цим виданням. Ретельно підходив до кожної постаті, вивчав багато матеріалу, відшукував цікаві та унікальні факти про українців, які залишили слід у всесвітній історії, історії рідної України. Погодьтеся,  як не захоплюватися Петром Калнишевським – останнім Кошовим отаманом Запорізької Січі, справжнім УКРАЇНЦЕМ, людиною трагічної долі. Він майже 25 років провів у тюремному ув’язненні. Або ж – Михайлом  Грушевським чи Пилипом Орликом, який є автором унікальної редакції української Конституції? «Ми є народ, у якого вкрали назву» - так пару століть тому визнавав український академік Михайло Грушевський. Його думку продовжив доктор історії Ярослав Дашкевич, прокоментувавши цю тезу розлогіше: «Московія, по суті, загарбала назву Русь, яка своїм питомим змістом – етнічним, географічним устроєм – цілком відповідає сучасному терміну – Україна». Це надало Московії, хоча і підроблений, але все-таки блиск і навіть шарм культурної цивілізованої держави. І вже тоді московити підло хизувалися  вкраденою візантійсько-київською державною метрикою. Сьогодні українська нація переживає унікальні часи, коли ми дорогою ціною відвойовуємо, забираємо у росії образ та бренд середньовічного Києва, що є довгоочікуваним актом  історичної справедливості. Сучасні українці дуже переконливо та наполегливо доводять істинність власного національного бачення розвитку східної Європи, власне, що ми – і є та сама Київська Русь, жива та безмежно обурена. Саме ці думки, прагнення і спонукали мене, як автора, розпочати популярні публікації на історичні теми й у тому числі до народження презентованого видання «Бути українцем».



Піднесений стиль авторського виступу підхопили й продовжили почесні гості презентації – співробітники Комунального Закладу Сумської міської ради Сумської публічної бібліотеки. Директорка бібліотеки Юлія Заговора, її заступниця Олена Безверха та завідувачка відділом соціокультурних технологій та довідково-інформаційної роботи Любов Клімачова розповіли про роботу закладу й запросили автора новодруку провести зустріч з читачами. Гості, як професіонали бібліотечної справи, зацікавилися збіркою книг та були вражені багатющою палітрою видань В’ячеслава Петренка. Під оплески присутніх екземпляр презентованої книги «Бути українцем» з пам’ятним підписом В’ячеслав Юрійович передав у дар до фонду Сумської публічної бібліотеки. Багато теплих слів у ході заходу прозвучало на адресу автора-укладача історичного дайджесту з вуст його колег – співробітників П’ятої лікарні. Вони вітали В’ячеслава Петренка з виходом книги та зичили реалізації нових задумів.



Квінтесенція усіх, хто брав слово: Книга «Бути українцем» має право на життя і вона корисна, повчальна і обов’язково знайде своїх зацікавлених читачів, особливо це стосується молодого покоління – майбутнього незламної України! Книга не залишить нікого байдужим, бо пронизана щирою вірою в силу Правди та Перемоги.

ID
1
Комментариев
0
Просмотров
1745
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.