Відкрита Європа: культурний обмін українців та ЄС

ВС 28 августа 2018 в 13:50
ЄС запрошує фахівців у сфері культури та креативних індустрій з України відвідати будь-яку країну у професійних цілях
Відкрито прийом заявок на четвертий конкурс грантів мобільності програми Culture Bridges, триває робота в рамках програми «Культурна Україна. Креативна індустрія України має чудові шанси отримати підтримку та набути успішного досвіду реалізації різноманітних культурних проектів з ЄС. Наразі українці мають можливість побачити, що навіть культурна індустрія може бути прибутковою. Щоб стимулювати розвиток культурної активності та співпраці, ЄС продовжує реалізацію важливих програм з підтримки саме культурного сегменту України.

Сulture Bridges впроваджується Британською Радою в Україні у партнерстві з мережею Національних інститутів культури Європейського Союзу (EUNIC) в Україні. Програма здійснюється з листопада 2017 року до жовтня 2020 року із загальним бюджетом 1,363 млн євро. Більше 100 грантів буде виділено упродовж програми.



Перший конкурс заявок засвідчив великий попит на можливості, які пропонує програма, з боку культурного та креативного секторів. Усього отримано 544 заявки на фінансування, з них 83% з України. Найбільше проектних заявок подано у секторах: культурна спадщина; візуальне мистецтво, фестивалі та креативні індустрії.

Заявки на четвертий конкурс грантів програми культурного обміну можна надсилати до 4 жовтня. Є можливість отримати до €2250 для візитів тривалістю від одного до двох тижнів та €4000 для візитів від трьох до чотирьох тижнів.
«Креативна Європа» є грантовою програмою ЄС і охоплює 42 країни-учасниці. У кожній із цих країн є культурні інституції, які підтримують проекти, що виграли конкурс «Креативної Європи» на національному рівні. Завдання «Креативної Європи» – підтримувати співпрацю на європейському рівні між культурними, креативними діячами, митцями з усіх 42 країн-учасниць. Український культурний фонд в Україні є саме тією інституцією, яка теж надає грантову підтримку саме українським культурним діячам. Тому існування «Креативної Європи» у структурі УКФ – це чудова синергія для того, щоб українські проекти, які отримують фінансування Креативної Європи за підтримки Українського культурного фонду, виходили з українського ринку на європейський, а згодом і на світовий.

Також умовою «Креативної Європи» є співфінансування з боку держави. І якраз це співфінансування може гарантуватися УКФ. Тому те, що дві найбільші грантові програми, українська та європейська, знаходяться в одному місці – це подвійний позитив.

«На мою думку, всі вісім секторів культурних і креативних індустрій є привабливими для інвестицій з боку бізнесу. Звичайно, наразі внесення змін до Закону «Про культуру» і введення поняття «креативні індустрії» розв’язує руки українському бізнесу в розумінні того, що культура теж може бути прибутковою і в неї можна і потрібно інвестувати. Першими у цьому списку є індустрія моди та дизайн, а також ІТ-технології. Важче привернути увагу інвесторів у сферу культурної спадщини – музейної чи бібліотечної діяльності. Але це завдання на перспективу, і у цьому полягає мета наших стратегічних сесій, які ми вже розпочали, – звести громадський, державний та бізнес-сектори і показати всі можливості та привабливість кожного із восьми секторів культурних та креативних індустрій», - прокоментувала можливості європейських програм виданню reklamaster.com виконавчий директор Українського культурного фонду та керівник Національного бюро програми Європейського Союзу «Креативна Європа» в Україні Юлія Федів.

З кожною із описаних можливостей українці можуть ознайомитися детальніше на офіційних сайтах програм.

Европейське кіно у Сумах

У Сумах з 1 по 31 серпня триває другий фестиваль європейського кіно, який запрошує глядачів на безкоштовні кіноклубні покази.

Організатором фестивалю є Сумська філія суспільного мовлення, телеканал UA:Суми. Розпочався фестиваль з української стрічки-драми «Рівень чорного». Це українська стрічка-драма Валентина Васяновича, яка була національним кандидатом на премію «Оскар» за найкращий іншомовний фільм та була відзначена призом Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) на Одеському кінофестивалі, кандидатом на премію «Оскар».

Кіноперегляди проходять у залі телецентру UA: СУМИ за адресою вул. Петропавлівська, 125. Початок о 19:00. Сумчани вже ознайомилися з екранізацією італійського бестселера, трилером з Жаном Рено та Тоні Сервілло - «Дівчина в тумані». Минулої середи глядачам було представлено володаря Золотої пальмової гілки Каннського кінофестивалю 2017 р. – сатиричну трагікомедію Рубена Естлунда «Квадрат».

«Суспільний мовник – це відкритість і презумпція оптимізму. Ми почали з відкритих дверей – тепер екскурсії для охочих подивитись на кухню телевиробництва відбуваються практично щодня. Продовжили організацією арт-простору – перетворили хол UA: СУМИ на своєрідну виставкову залу. Тепер маємо і відкритий простір для живого спілкування з нашими глядачами, куди запрошуємо всіх охочих на безкоштовні кіноперегляди», – коментує подію продюсерка Сумської філії, Оксана КИРИЛЕНКО.

Захід відбувається за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні і пропонує ближче познайомитися з найкращими фільмами останніх років, знятими у країнах ЄС. Проект створено з метою популяризації європейського мистецтва кіно. Усі заходи в рамках фестивалю безкоштовні.

Запрошуємо переглянути:
22 серпня – «До побачення там, на горі». 5-разовий призер французької премії «Сезар», екранізація хітового роману П’єра Леметра.
29 серпня – «На межі». Лауреат премії «Золотий глобус» за найкращий іншомовний фільм – драма з Діане Крюгер від зірки німецького кіно Фатіха Акіна.
31 серпня – «Тебе ніколи тут не було». Трилер з Хоакіном Феніксом, відзначений преміями за найкращу чоловічу роль та найкращий сценарій у Каннах.



Проект “Відкрита Європа” фінансується Європейським Союзом. Підтримку у реалізації проекту надає громадська організація “Інститут економічних досліджень та політичних консультацій” та "Європейська правда". Матеріали в рамках даного блоку підготовлені в рамках проекту “Просування реформ в регіони” за сприяння Європейського союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст публікацій є виключно відповідальністю їх авторів та жодним чином не відображає точку зору Європейського союзу.


49
Комментариев
0
Просмотров
1297
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.