24 червня: що важливого трапилося на Сумщині, в Україні та світі цього дня

ВС 24 июня 2023 в 13:47

Війна з росією


У ніч з 23 на 24 червня російські бомбардувальники випустили з території Каспійського моря 40 крилатих ракет Х-101/Х-555, дев'ять крилатих ракет Х-22 і дві ракети "Калібр". Також з території ПФ у напрямку України було запущено два дрони-камікадзе "Шахед". Результат роботи сил ППО: збито всі ракети Х-101/Х-555, БпЛА і одну ракету "Калібр". Інформація про долю ракет Х-22 уточнюється. Внаслідок ворожого ракетного обстрілу є загиблі та поранені серед мирного населення і влучання в житлові будівлі.

Уночі та вранці агресор завдав 24 удари по чотирьох громадах Сумської області: Білопільській, Великописарівській, Зноб-Новгородській та Юнаківській. Через пошкодження ліній електропередач, спричинені обстрілами, без електрики залишилося 7700 жителів Великописарівської громади.

Попри нібито "військовий заколот" у Росії, тамтешні вояки 24 червня продовжили обстріл Сумської області - завдали 204 удари з артилерії, гранатометів, мінометів і реактивних систем залпового вогню по дев'яти громадах: Білопільської, Великописарівської, Дружбівської, Есманської, Зноб-Новогородської, Краснопільської, Миропільської, Свеської та Юнаківської. Наслідки обстрілів: пошкоджено десять приватних житлових будинків, три господарські приміщення, літню кухню, льох, гараж, трансформатор.

Військовий конфлікт у росії


Нещодавно керівник ПВК "Вагнер" йосип пригожин звинуватив міністерство оборони росії в тому, що воно обстріляло місце дислокації вагнерівців, і закликав до військового заколоту. У відповідь фсб росії порушило кримінальну справу проти пригожина, а президент путін віддав наказ збройним силам придушити військовий заколот. У Москві, Московській області та низці міст росії оголосили про проведення контртерористичної операції "з метою припинити можливі теракти".

Як це починалося (хронологія подій – коротко):

"Починаємо", – AP Wagner. 24 червня 00:12.

"Це не військовий переворот, це марш справедливості", – пригожин.

Частина військових підрозділів рф на території України перейшли на бік пригожина. 1700 одиниць техніки ПВК "Вагнер" прибуло з України в рф.

Дві колони вагнерівців (одна завдовжки 50 км, інша – 80 км) їдуть у глиб росії. Прикордонники не перешкоджають.

На трасі Ростов-Москва в районі Козачі Лагері відбулося перше зіткнення між силами ПВК "Вагнер", що рухалися в бік Москви, і підрозділами "Росгвардії". Унаслідок перестрілки росгвардійці втекли, кинувши зброю і кілька БТР, а колона ПВК "Вагнер" продовжила рух у бік Москви.

"Якщо хтось стане на шляху, ми знищимо всіх", – пригожин.

"путін зробив неправильний вибір. Тим гірше для нього. Скоро у нас буде новий президент", – вагнерівці.

Вагнерівці зайшли до Ростова, Воронежа і перебувають на підступах до Краснодара і Волгограда. У Воронезькій області колону вагнерівців обстріляли регулярні війська рф. Атакували в тому числі з повітря – скинули з літаків фугасні авіабомби. Вагнерівці збили вертоліт міністерства оборони рф.

"Громадянська війна офіційно почалася", – повідомляє Телеграм-канал вагнерівців.

Російські солдати висадилися в районі Серпухова біля мосту через Оку на трасі, що веде в бік Москви. Міст заблоковано самоскидами з піском і поливальними машинами з водою. У самій Москві розгортаються блок-пости.

Підрозділи кадирова "Ахмат" виїхали в "зону напруженості", щоб брати участь у придушенні "військового заколоту".

Армія росії планує підірвати мости, щоб не дати вагнерівцям зайти в Москву.

Президентський вертоліт путіна вилетів із Москви і попрямував, імовірно, у бік Валдая (Новгородська область росії). Сім'я медведєва залишила Москву.

Протягом дня президент білорусії Лукашенко вів переговори з Пригожиним. Результат переговорів: "Ми розвертаємося і йдемо з-під Москви", – Пригожин.

"Шоу" закінчилося?

P.S. Інформацію про "військовий заколот" у росії не перевірено, узято з відкритих телеграм-каналів.

Джерела: Сумська обласна військова адміністрація, Сумська міська рада, ОК Північ


34
Комментариев
0
Просмотров
1780
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.