17 липня: як почався тиждень у Сумах і Сумській області

ВС 17 июля 2023 в 14:01

Війна з росією


Вночі та вранці неспокійний, невгамовний, безсовісний ворог 63 рази вдарив по Білопільській, Великописарівській, Дружбівській, Есманській та Хотинській громадах. Для обстрілів було задіяно артилерію, гранатомети та міномети. За попередніми даними, обійшлося без жертв і руйнувань.

Близько 12:00 росіяни атакували з повітря одне із сіл у Білопільській громаді – випустили чотири некеровані ракети. Крім того, окупанти обстріляли з артилерії місто Білопілля. За попередньою інформацією – загинуло двоє і поранено шість мирних жителів. Про подробиці артобстрілу та авіаудару розповімо згодом. Також під обстрілом опинилася Краснопільська громада.

Стало відомо, що внаслідок ворожого артобстрілу Білопілля загинули дві жінки: волонтерка з місцевого центру та мешканка Білопілля, яка поверталася в момент обстрілу з магазину. Також дістали осколкове поранення і були контужені дев'ятеро людей. Одна жінка перебуває у важкому стані.

Підсумки 17 липня. російські військові завдали 252 удари з артилерії, БпЛА, гелікоптерів і мінометів по восьми громадах: Білопільської, Есманської, Краснопільської, Новослобідської, Середино-Будської, Хотинської, Шалигинської та Юнаківської. Загинули дві жінки, десять осіб було поранено. Пошкоджено чотири багатоквартирні будинки, вісім приватних житлових будинків, дві господарські будівлі, одну адміністративну будівлю, два гаражі, два автомобілі, трактор, мопед і лінію електропередач. росія, ти за все відповіси!

росія - держава-терорист світового масштабу. Рівно дев'ять років тому, 17 липня 2014 року, росіяни збили ракетою із ЗРК "Бук", розташованого на окупованій території Донецької області, малайзійський пасажирський літак Boeing 777 "МН17", що прямував з Амстердама до Куала-Лумпура. Загинули всі 298 пасажирів, які летіли на борту літака.

Уточнення з приводу евакуаційного поїзда Суми-Київ


Раніше вже повідомлялося, що із Сум до Києва став ходити потяг із вагоном, пасажирами якого є жителі тимчасово окупованих українських територій. Люди були змушені покинути свої населені пункти, виїхати до рф і тепер повертаються в Україну. Для переходу кордону між рф і Сумською областю передбачено спеціальне місце. У Києві переселенцям надають матеріальну допомогу і розселяють у модульному містечку.

Виникли запитання. Чи можуть жителі Сумської області, насамперед населених пунктів у п'ятикілометровій прикордонній зоні з росією, скористатися евакуаційним поїздом? Відповідь позитивна. Однак на відміну від переселенців, які прибули на Сумщину з рф, жителів нашої області не поселятимуть у модульному містечку.

Історія рідного краю


Співробітники бібліотеки-філії №1 провели для жителів Хіммістечка та Басівського мікрорайону Сум пізнавальний екскурс в історію їхнього місця. Краєзнавці розповіли цікаві факти:

  • про поміщицю Параскеву Штеричеву;
  • як був заснований Басівський парк;
  • як створювався обласний перинатальний центр;
  • як будувався храм святителя Луки та ін.

Від автора цієї новини. Хотілося б дізнатися про Глинське князівство, що займало частину території Полтавської та Сумської областей. Князівство було засноване, згідно з однією легендою, 1380 року сином Мамая Мансуром і проіснувало до 1392 року. Можливо, існує історичний зв'язок між ім'ям Мамая, намісника і воєначальника Золотої Орди, і містечком Мамаєвщина, що розташоване в районі біофабрики в м. Суми.

Джерела: Сумська обласна військова адміністрація, Сумська міська рада, ОК Північ, Кордон.Медіа

29
Комментариев
0
Просмотров
1841
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.