10 січня – день народження Сумської області

ВС 09 января 2023 в 19:48
10 січня 2023 року Сумщині виповнюється 84 роки. На сайті Державного архіву Сумської області діє онлайн-виставка, присвячена цій визначній події. В рамках виставки представлені фотографії 20 унікальних історичних документів, які є своєрідними друкарськими свідками створення Сумської області. Це укази, довідки, постанови про створення Сумської області, протоколи про призначення керівників обласних установ, постанови першої сесії Сумської обласної Ради депутатів трудящих, списки цих депутатів тощо. У 1939 року Сумська область створювалася за рахунок територій сусідніх областей. Основними "донорами" виступили Чернігівська (17 районів) та Харківська області (12 районів). Свій внесок у створення Сумщини зробила і Полтавська область (два райони).

Зрозуміло, Сумщина набагато старша за зазначений вік. Деякі історики висловлюють припущення, що землі нинішньої Сумської області було заселено багато тисяч років тому. Достеменно відомо, що першими племенами, які влаштувалися на сумських землях у V-III століттях до нашої ери, були фінно-угорські та самодійські племена, які нібито мігрували сюди з боку Уралу. Приблизно в цей же час, з VII по III століття, на межі двох нинішніх областей, Полтавської та Сумської, на території сіл Бєльськ та Куземін існувало скіфське царство зі столицею Гелон (нині так зване Більське городище).

Декількома століттями пізніше, у VIII-X століттях, одне з найбільших племен східних слов'ян, що іменувало себе сіверянами, побудувало городище на місці сучасного міста Ромни. Це городище називається Монастирище. У 902 році на його місці була побудована фортеця Ромни. Вона входила до складу Посульської оборонної лінії, що захищала Київську Русь від набігів кочівників.

Слід зазначити, що Сумщина багата на стародавні городища, поселення та кургани: їх налічується на території області понад 70.

На території міста Суми також розташовувалися давні поселення. Залишки деяких з них знайшли в різні роки. Так, на вулиці Павлова (пролягає від річки Стрілка до вулиці Степана Бандери) у середині минулого століття під час земляних робіт було виявлено могильники та сліди поселень. Історики датують знахідку ІІ-VІ століттям нашої ери і відносять її до Черняхівської культури. На вулиці Тополянській (район Луки) було знайдено інше велике городище. Вчені припустили, що воно є стародавньою фортецею Липецьк, яка була столицею Липецького князівства. У 1284 році князівство було спалено, ймовірно, воїнами Золотої орди, які здійснювали набіги на Київську Русь (початок Татаро-монгольського ярма – 1237).

І це лише мала кількість історичних фактів, які свідчать про давнє походження нашого краю, нашої рідної Сумщини!

47
Комментариев
0
Просмотров
989
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.