Шістнадцята порада діда Гната: готуємо просту та смачну їжу

ВС 09 февраля 2023 в 16:54
Нещодавно сумський дід Гнат розмовляв по відеочату зі своєю дружиною, яка майже рік тому відвезла подалі від війни дочку та онучок. Подивившись у телефоні на діда Гната, дружина сказала: "Ти схуд". Гаразд, подумав дід, треба серйозно зайнятися своїм раціоном. Диких бізонів і жирних ненажерливих фазанів дід не любив із самого дитинства. Тому вирішив приготувати щось просте і водночас смачненьке.

Суп харчо із пакетика


Хто сказав, що це сурогат і несмачно? То ви не куштували харчо, яке дід Гнат варить за 20 хвилин. Зрозуміло, вміст пакетика – це як сокира із відомої казки про кашу. Дід Гнат додає в каструлю з концентратом супу:

  • Жменя рису чи булгура;
  • Картопля, нарізана кубиками;
  • Засмаження з цибулі, моркви, кабачка, часнику, томатної пасти та спецій.

У тарілку зі свіжим гарячим харчо дід Гнат рекомендує додати ложку сметани, а в чарку налити 50 грамів горілки. За міцне здоров'я та близьку Перемогу!

Їжа для мозку


Дід Гнат на сьомому десятку вирішив стати блогером. А для того, щоб писати статті та пости, треба думати. А для того, щоб думати, слід регулярно підтримувати мозок у хорошій фізичній формі та годувати його. Основна їжа мозку, що складається на 60% з жиру, – це, відповідно, жир (Омега 3 – комплекс жирних кислот) та пробіотики – живі бактерії.

Омега 3 міститься у:

  • волоських горіхах;
  • рибі (сардині та оселедці);
  • олії та в насінні льону.

Пробіотики входять до складу таких продуктів, як:

  • Йогурт
  • Квашена капуста
  • Кефір
  • Деякі види сирів

Ну, коли зайшла розмова про оселедця, то зараз дід Гнат поділиться секретом, як він навчився швидко чистити оселедець від шкірки та кісток.

1. Вкласти обробну дошку у поліетиленовий пакет;
2. Відрізати оселедці голову, розрізати живіт, вийняти нутрощі. Промити оселедець під струменем холодної води;
3. Потім двома пальцями, великим та вказівним, по черзі вийняти кістки від початку рибини до хвоста;
4. Відрізати хвіст – і хребет із кістками у ваших руках.

Перед вами апетитне без кісток філе оселедця. Клас!


Смажена картопля з хрусткою скоринкою за 10 хвилин


Колись, у далекому минулому житті, дід Гнат був молодим. Він навчався в інституті та жив у гуртожитку з другом, якого звали Гена. Друг любив смажену картоплю, а її піджаристу скоринку називав "пінкою". З того часу вибігло багато часу. Давно не стало друга Гени, але його слівце "картопля з пінкою" назавжди врізалося в пам'ять діда Гната.

Сьогодні він вирішив на вечерю посмажити картоплю. Але не зовсім звичайним способом, на який йшло не менше 20 хвилин. Перед тим, як висипати на сковороду нарізану соломкою картоплю, дід потримав її п'ять хвилин у каструлі з дуже гарячою водою. Після такої термообробки процес смаження картоплі до хрусткої скоринки зайняв лише 10-12 хвилин.


9 котлет із 500 грамів фаршу


Більшість господарок скажуть, що це неможливо. Але дід Гнат знає секрет, якому його навчила дружина. Він додає у фарш терті овочі: картоплю, моркву та кабачок. І нарізаний лук з часником. Крім того, що овочі збільшують обсяг фаршу, а отже, дозволяють зліпити більшу кількість котлет, вони роблять котлети соковитими та вітамінними. Є ще варіант – додати у м'ясний фарш жменю відвареного рису. Але це справа смаку. Дід Гнат вважає за краще окремо готувати рисову кашу.

Смачного!

40
Комментариев
0
Просмотров
1476
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.