32-а порада діда Гната: яку допомогу сьогодні можуть отримати українці

ВС 08 мая 2023 в 17:06
Дід Гнат, що мешкає в місті Суми, нещодавно вирішив, що жителі міста мало-помалу стають астрономами. Ні, сумчани не купують телескопи, не ходять в обсерваторію чи планетарій і навіть не цікавляться зірками. Усе набагато простіше й сумніше. Сьогодні "астрономами" називають людей, які ходять на закупи до магазинів і змушені спостерігати за цінами на продукти та інші товари першої необхідності, що зростають день у день. М'ясо, риба, вершкове масло, цукор, морква, ріпчаста цибуля – ціни на ці продукти та низку інших наблизилися до астрономічних.

Що робити в такій ситуації звичайному сумчанину, у якого немає нафтової вишки і депутатської зарплати/пенсії? "Порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих" – сказав одного разу Остап Бендер. Ось жителі Сум і намагаються всіма силами "врятуватися" – садять городи, купують продукти зі знижкою, а речі – у стокових магазинах, шукають підробіток. Але цих заходів "порятунку" часто не вистачає, щоб вижити в сьогоднішніх умовах. І тоді згадується інша знаменита фраза Великого Комбінатора: "Закордон нам допоможе, захід із нами".

Дід Гнат вирішив зібрати і поділитися з читачами інформацією про міжнародні організації, які сьогодні надають українцям різну допомогу.

Допомога українським сім'ям із дітьми


Йдеться про 2200 грн., які міжнародна організація ЮНІСЕФ Спільно протягом трьох місяців виплачує кожному члену сім'ї за дотримання умов:

  • У сім'ї має бути троє або більше дітей, не старших за 18 років;
  • У сім'ї хоча б одна дитина з інвалідністю теж не старша за 18 років;
  • Сім'я, починаючи з 24 лютого 2022 року, не отримувала фінансову допомогу від інших міжнародних організацій;
  • І найголовніше – шанс отримати зазначену фінансову допомогу мають лише ті українські родини, які встигли подати заявку до 14 серпня 2022 р.

Наразі ЮНІСЕФ опрацьовує минулорічні заявки та виплачує грошову допомогу тим, хто їх подав. Коли ЮНІСЕФ відновить прийом нових заявок, потрібно відстежувати або на сайті цієї організації, або на її сторінці у Фейсбуці: https://www.facebook.com/UNICEFUkraine Поки що така інформація не надходила.

Програма USAID "Конкурентоспроможна економіка України" (КЕУ)


Ця програма спрямована на підтримку малого та середнього українського бізнесу, яким займаються сім'ї або жінки. USAID виділяє від 10000 до 35000 доларів на конкретні цілі:

  • Відкриття нового напряму бізнесу;
  • Впровадження ефективних інновацій у наявне виробництво;
  • Розширення асортименту товарів, що випускаються, або послуг, що надаються;
  • Просування і маркетинг наявного бізнесу;
  • Організацію експорту та вихід на зарубіжні ринки.

Прийом заявок на отримання гранту закінчується 24 липня 2023 року включно. Подробиці тут: https://chemonics.submittable.com/submit/260666/2023-033

Гранти вченим від японського фонду The Matsumae International Foundation


Фонд The Matsumae International Foundation планує залучити до розробок і досліджень у 2024-25 роках десятьох науковців із різних країн, зокрема й України. Для дослідницької діяльності відводиться шість місяців – з квітня 2024 по березень 2025 року (переможці конкурсу можуть обрати зручний для них період роботи). Протягом цих шести місяців фонд виплачує вченому стипендію в розмірі 220 тис. єн, одноразову допомогу для облаштування в Японії – 120 тис. єн, а також оплачує авіапереліт в обидва кінці, медичне страхування і поїздку по Японії для знайомства з країною.

Серед вимог до претендентів на отримання гранту: відсутність японського громадянства, наявність докторського ступеня та запрошення від японського університету або дослідницького центру, гарне знання англійської або японської, вік не старший за 50 років тощо. Ознайомитися з деталями гранту та подати заявку на його отримання можна тут: application@mif-japan.org Заявку слід подати не пізніше 30 червня 2023 р.

Закінчивши писати, дід Гнат скрушно зітхнув. Ну чому я не вчений, подумав він, і мені давно не 50. Що ж мені тепер, не світить ніяка допомога? "Хто шукає, той завжди знайде!" – згадав дід Гнат ще одну крилату фразу. І знайшов!

Гуманітарна допомога від БФ "Товариство – Разом за життя"


Під гуманітарною допомогою тут мається на увазі видача продуктових наборів громадянам України, які проживають у різних регіонах країни і належать до однієї/кількох категорій:

  • ВПО
  • Багатодітна сім'я
  • Сім'я військового
  • Людина з інвалідністю
  • Громадянин похилого віку (пенсіонер)

Заявку на отримання гуманітарної допомоги можна заповнити та надіслати тут:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScskE4IqglezWPQi5IkkGZmdOOHhySDgwQqTEtYUmh17rcQVw/viewform?utm=udhxriefrrnkxkfmboymtmrpfrwlfnqu

35
Комментариев
0
Просмотров
1638
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.