Двадцять друга порада діда Гната: що очікувати від індексації пенсії після 1 березня 2023 року?

ВС 22 февраля 2023 в 17:12
Сумський дід Гнат – молодий пенсіонер. Недосвідчений. Ще слабо розуміється на магічному механізмі нарахувань та виплат пенсії. Але життя змушує заглиблюватись у такі речі, до яких раніше не було справи. Особливо, якщо це стосується грошей. Нещодавно дід Ігнат прочитав в інтернеті, що Кабінет Міністрів України 17 лютого підготував проект постанови "Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році". Дід Гнат спочатку спробував самостійно вивчити і осмислити цю постанову. Потім прочитав кілька статей, які намагаються роз'яснити суть цього проекту. Після чого зрозумів, що ніхто до кінця не розуміє, яке саме підвищення пенсії чекає на українських пенсіонерів після 1 березня 2023 року – такі хитромудрі формулювання майбутньої індексації пенсій.

Які попередні висновки зробив дід Гнат, познайомившись із зазначеним вище проектом постанови та спробами осмислити його в Мережі?

- "Є багато на світі, друже Гораціо, що й не снилося нашим мудрецям". (Може, Шекспір досі живий та працює у Кабінеті Міністрів України?)

- Те, що уряд пішов на такий крок, як проведення індексації пенсій, насправді дивно та гідно поваги. Адже менше ніж за два дні, 24 лютого, Україна відзначить сумну дату – річницю початку війни з росією. І всі грошові та матеріальні кошти зараз спрямовані на підтримку захисту та оборони нашої держави від агресора.

- За даними Мінсоцполітики, на індексацію пенсій у 2023 році потрібно 82 млрд. гривень, на які можуть розраховувати понад 10,5 млн. українських пенсіонерів. Загалом розмір пенсійних виплат цього року становитиме понад 700 млрд грн.

- Коефіцієнт нової індексації пенсій дорівнюватиме 1,2, що еквівалентно 20% (за іншими даними, 24%). Максимальна величина, на яку може бути збільшена пенсія внаслідок обіцяної індексації, становитиме 1500 грн.

- Але дідові Гнату, як і більшості українських пенсіонерів, не бачити такої надбавки до пенсії, як власних вух. Згідно з прогнозами експертів, у тієї ж більшості пенсіонерів розмір пенсії збільшиться, найімовірніше, всього на 100 грн.

– Для порівняння в результаті останньої індексації, яка була проведена у 2022 році з коефіцієнтом 1,14 (14%), пенсія в середньому зросла на 380 грн.

- От якби дідові Гнату було 70-75 років, то він отримував би щомісячну добавку до пенсії у 300 грн., якщо 75-80 років – 400 грн. Ну а якби дід був зовсім літнім аксакалом, то надбавка за вік склала аж 500 грн.!

То що ж очікувати діду Гнату і всім українським пенсіонерам від нової індексації пенсії? На жаль, тут відповідь одна: поживемо – побачимо. Березень не за горами. І ще. Головне – Перемога! Адже не буде Перемоги – ніяка, навіть найвища пенсія, не врятує українців від агресора.

41
Комментариев
0
Просмотров
1148
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.