"Дивовижні" здивують сумчан (Фото)

ВС 18 июля 2017 в 16:00
22-23 липня сумчан запрошують на фестиваль uCRAZYans
Як правило, зміни починаються з нас самих. Ми є тією рушійною силою, яка здатна творити і витворяти. Про тих, хто творить, витворяє і надихає, розкажуть і покажуть активісти ГО "Дивовижні" на фестивалі uCRAZYans, який відбудеться вже 22-23 липня у Сумах. Чого чекати, в кого грати, кого слухати, розповіли Марія НАСЄДКІНА - засновниця "Дивовижних", Вікторія ЧАЙКОВСЬКА - менеджер зі зв'язків з медіа, Анна БОБИНО - менеджер з комунікації з парнерами.



r: Чому саме дивовижні? Як з'явилася ваша громадська організація?
М.Н.:
Наша організація була створена у 2013 році. Вона так називається, тому що ми про дивовижних українців, про українців, яким не байдуже, що відбувається навколо, про українців, які не жаліються на життя, сірість, а готові маленькими, але конкретними кроками змінювати цю сірість і світ. На початку нашої діяльності у нас з'явилася ідея того, щоб показати, як одна людина на власному прикладі може щось змінювати в оточенні. Наші перші акції проходили у Києві, на які ми запрошували усіх небайдужих. Ми заклали ідею створення історій колективних змін, коли люди об'єдналися і зробили щось для свого міста.

r: Які ваші напрямки? Чим ви займаєтесь?
В.Ч.:
Перший напрямок - соціально-корисні заходи (фестивалі, акції), які напрямлені на те, щоб показати, як група об'єднаних людей щось може змінювати в суспільстві або своєму місті. Другий напрямок - навчально-практичний, він називається "Соціальні колайдери". Суть у тому, що ми відбираємо людей, у яких є ідеї соціальних проектів, і допомагаємо їм втілювати їх у життя. Третій напрямок - комунікаційний. Ми знімаємо соціальні відео, створюємо креативні кампанії, які направлені на поширення меседжів відповідальності, проактивності.

r: Яка ваша місія?
М.Н.:
Наша місія - розвиток соціальної відповідальності, ми піднімаємо питання активної громадянської позиції. Наша організація використовує різноманітні інструменти для активізації громадян, це можуть бути акції благоустрою чи прибирання сміття. Ми хочемо, щоб зміни відбувалися і зверху, і знизу, наша ініціатива займається саме поширенням того, що таке свідома громадянська позиція.

r: Що готуєте для міста Суми? Яка програма?
А.Б.:
Ми проведемо фестиваль uCRAZYans, але не звичайний, бо кожен зможе не тільки отримати нові знання, емоції, а і знайти себе. Суми - четверте із п'яти місто, де ми організовуємо цей фестиваль. Він проводився у Луцьку, Житомирі, Дніпрі, завершуватиме Херсон.
Наша команда готує лекторій - важливі розповіді у живій формі від людей, що знаються на актуальних проблемах і працюють із ними. І звичайно, можливості для питань, обговорень і дискусій; інтерактивний музей, несхожий на інші: його експонати можна,  навіть треба буде чіпати! Він допоможе краще пізнати, чим живе місто й як можна долучитися до його покращення; квест-рум, який розвине у кожному потужні суперздібності і покаже, що таке суперсила громадянського суспільства.



В.Ч.: До речі, у нашому інтерактивному музеї під відкритим небом будуть представлені 24 організації: загальноукраїнські, з Маріуполя, Запоріжжя, Дніпра і декілька з міста Суми. Для того, щоб зрозуміти, чим займається та чи інша організація, ти маєш підходити і взаємодіяти з інсталяцією.

r: Які сумські організації будуть представлені на фестивалі?
А.Б.:
На заході буде представлений "Центр освіти дорослих", "Студентське братство Сумщини", "Розумне місто".

r: Як обрали таку назву - "uCRAZYans"?
М.Н.:
Назва - це мікс слів "Україна" та "божевільні", тобто це українці, які є драйверами позитивних змін у країні і яким не все одно.

r: Коли і де відбудеться фестиваль? Як долучитися до вас?
В.Ч.:
Ми чекаємо на усіх 22 липня з 12:00 - до 21:00 і 23 липня  - з 12:00 - до 18:00 на парковці біля ТРЦ "Мануфактура", вхід вільний. До того ж навіть після проведення заходу наша команда продовжуватиме співпрацю із містом Суми і його організаціями, тому кожен охочий може написати нам і приєднатися!


Локації uCRAZYans
УМКА розкаже, як жити екологічно та економно, запобігаючи змінам клімату;
СТУДЕНТСЬКЕ БРАТСТВО СУМЩИНИ - як бути, коли не пускають до гуртожитку або якось іще порушують права студента;
БУДУЄМО УКРАЇНУ РАЗОМ - як подорожувати країною, допомагаючи іншим і отримуючи нових друзів;
ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ ВІЛЬНИХ ЛЮДЕЙ - як знайти роботу тим, хто має проблеми;
NGO CENTRE UA - як розпізнати корупцію в побуті й запобігти цій капості;
PACT - до яких позитивних змін у країні можна долучитися просто зараз;
VEZHA CREATIVE SPACE - як створити громадський простір там, де "цікаве місце, але нічого нема";
САД ПОРУЧ - як дах багатоквартирного будинку може стати спільним майданчиком для спілкування, роботи та відпочинку;
AMNESTY INTERNATIONAL UKRAINE - як можна боротися з несправедливістю за права людини.
І це лише орієнтовний перелік наших "містечок". На вас чекають сюрпризи і відкриття!
 
Євгенія ЩЕРБАК
50
Комментариев
0
Просмотров
2820
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.