Дев'ятнадцята порада діда Гната: чим цікавим можна замінити телевізор?

ВС 17 февраля 2023 в 18:12
Днями в гості до сумського діда Гната зайшла сусідка Марія Петрівна. Вона була чимось засмучена. Дід спочатку не став її ні про що розпитувати. Провів на кухню, налив чаю і тільки після цього спитав:

- Що трапилося, тітка Маша?

- Телевізор зламався! - мало не розплакалася жінка. – Як я тепер житиму, Гнате?

- Прям трагедія, - посміхнувся дід. Подивившись із усмішкою на сусідку, він запитав: - Скажи, тітко Маша, ти любиш новини науки та техніки? Повідомлення про неймовірні відкриття та винаходи?

- Звичайно. Хто ж таке не любить, – кивнула Марія Петрівна.

- Тоді сідай зручніше. Я тобі зараз влаштую театр одного актора, – несподівано оголосив дід Гнат. – Розкажу про очевидне та неймовірне, про що сам дізнався нещодавно. Готова?

- Так, - жінка мимоволі випросталась і приготувалася слухати. - Починай.

І дід Гнат почав свою розповідь.

Про квантовий комп'ютер простими словами


В основі обчислювального процесу, який використовується у звичайному комп'ютері, закладені біти – одиниці інформації "1" та "0". При биті "1" струм проходить через транзистори процесора, при "0" - ні. Тому звичайний комп'ютер вирішує завдання послідовно - розглядає варіанти рішення, переходячи від "1" до "0" та знову до "1". Квантовий комп'ютер працює інакше: він може одночасно обробляти кілька варіантів завдань. Досягається це завдяки використанню кубітів – комбінацій "1" та "0". Наприклад, такими комбінаціями може бути 000, 111, 101, 010 тощо. А причому тут слово "квантовий", можуть запитати читачі. Справа в тому, що кубити в квантовому комп'ютері відіграють ту ж роль, що і фотони та інші кванти в квантовій фізиці, де, на думку вчених, діє ефект квантової заплутаності. Даний ефект означає, що якщо два кванти, які складали пару, рознести на будь-яку відстань один від одного, а потім впливати (або виміряти) на перший квант, стан другого кванта миттєво зміниться на протилежний. Це використовують у квантовому комп'ютері – вимірюючи/змінюючи комбінацію одних кубитів, відразу отримують значення інших комбінацій кубитів. Звідси обчислювальний процес у квантовому комп'ютері відбувається на кілька порядків швидше, ніж у звичайному.

Внутрішнє ядро Землі - "матрьошка"


У школі нас вчили, що земля складається з кори, мантії та двох ядер, зовнішнього та внутрішнього. Однак нещодавно геофізики Австралійського національного університету провели спостереження за сейсмічними хвилями, що проходять крізь Землю, та виявили різний характер проходження хвиль уздовж осі та екватора планети. Раніше вчені зіткнулися з незрозумілим на той час фактом: кристали заліза, з якого складається внутрішнє ядро Землі, мають різне структурне розташування. В результаті досліджень австралійські фізики висловили гіпотезу, що внутрішнє ядро має два шари. Цим може пояснюватись різна орієнтація кристалів заліза, які впливають на характер проходження крізь планету сейсмічних хвиль.

Великий вибух Всесвіту


Існує безліч теорій, які проливають світло на те, як виник наш Всесвіт, а з ним – простір і час. Згідно з однією з теорій, автором якої є бельгійський астрофізик і священик Жорж Леметр, Всесвіт у початковий момент був якимсь "первісним атомом", який характеризувався нескінченно великою щільністю і температурою і нескінченно малими розмірами. Сюди також можна додати і нескінченно велику гравітацію, за рахунок якої ранній Всесвіт був єдиним цілим – цим первісним атомом. Це ж стан Всесвіту фізики ще називають "початковою точкою" та "космологічною сингулярністю". Потім згідно з гіпотезою іншого фізика, британця Фреда Хойла, стався умовний Великий вибух. Він нібито зруйнував початковий Всесвіт, і він загинув. На місці старого, або первісного Всесвіту-атома виник новий. Який завдяки закладеному в ньому імпульсу безперервно розширюється і розсіюється в космосі з моменту свого народження і призводить до появи життів, таких, як життя на Землі.

Дід Гнат замовк і запитливо глянув на Марію Петрівну.

- Що скажеш, тітка Маша?

- Офігети! – мимоволі вирвалось у сусідки. - Ой, вибач, Гнато! Тепер мені треба все переварити, що ти тут наговорив.

Прощаючись, вона спитала:

- Гнате, а коли наступний випуск твоєї кухонної програми "Очевидне - неймовірне"? Я принесу щось до чаю.

44
Комментариев
0
Просмотров
1101
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.