Десята порада діда Гната: як визначити, яке вершкове масло натуральне, а яке ні?

ВС 25 января 2023 в 23:25
Сумський дід Гнат, як, напевно, більшість жителів України шокований новими цінами на продукти. Адже ціни зростають майже щодня, а ось якість продуктів якраз навпаки. Візьмемо для прикладу вершкове масло. Чесно кажучи, дід Гнат до від'їзду його дружини за кордон слабо розбирався у виробниках та торгових марках вершкового масла. Але, залишившись на господарстві, дід був змушений, можна сказати, з нуля знайомитися з цим молочним продуктом.

Дід Гнат звик ходити за покупками в один і той же магазин. Якось дід попросив продавщицю:

- Порадьте гарне недороге вершкове масло.

- Візьміть ось це, - продавщиця дістала з вітрини пачку масла. – Це саме те, що вам потрібне.

- А ви куштували його? – піднісши до очей пачку масла, спитав дід.

- Ні, - знизала плечима продавщиця. - Але люди так відгукуються про це масло.

- Гаразд, - погодився дід. Купив пачку масла, приніс додому, заварив каву, зробив із маслом бутерброд, спробував – і скривився.

Якесь масло не те, з підозрою подумав дід Гнат. Сів він за інтернет і невдовзі з'ясував три способи, як перевірити натуральність вершкового масла, тобто чи справді воно зроблено з молочних вершків, а не з чогось іншого, наприклад, з рослинних жирів.

Взявся дід Гнат проводити наукові експерименти.

1. Нагрів у чайнику води налив, її в миску і опустив у неї шматочок масла. Воно стало розчинятися у воді, але до кінця так і не розчинилося, а також утворило у воді маслянисті пластівці та осад.

– Непорядок! – обурився дід Гнат. – Натуральне вершкове масло має повністю розчинитись у гарячій воді, без будь-яких пластівців та осаду.

2. Під час наступного експерименту дідові довелося почекати, поки масло заморозиться у холодильнику. Після чого дід дістав вершкове масло з морозильної камери, поклав його на кухонну дошку і спробував відрізати шматочок від бруска. І діду це вдалося: з-під його ножа вийшла рівна смужка масла. Ще більше засмутився дід Гнат. Тому що натуральне вершкове масло після заморозки має кришитися, але ніяк не різатися на акуратні смужки.

3. Хоч і сердитим був дід Гнат, вкрай незадоволеним результатами двох перших експериментів, але вирішив він підсмажити на вершковому маслі яєчню. Розігрів на плиті сковороду, поклав на її дно шматочок масла, а воно замість того, щоб покритися апетитною пінкою і спокусливо запахнути, як належить натуральному вершковому маслу, раптом перетворилося на підозрілу маслянисту пляму з дивним неприємним запахом.

І що зрештою? То нібито вершкове масло дід Гнат з'їв - подітися було нікуди. Але зарікся купувати його у майбутньому. І знайомій продавщиці про цей випадок розповів.

– Тоді візьміть це мсало, – порадила вона продукт іншого виробника. - Я сама його пробувала. Схоже на натуральне.

Дід Гнат купив нову пачку масла, провів над ним свої експерименти і залишився задоволений. Нове масло і справді виявилося вершковим, натуральним. Ніякої халтури, уклав дід Гнат.

42
Комментариев
0
Просмотров
983
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.