Чотирнадцята порада діда Гната: як відрізнити сир від сирного продукту

ВС 06 февраля 2023 в 16:21
Якось Марія Петрівна поскаржилася сумському дідові Гнатові, з яким жила в одному під'їзді:

– Купила вчора сир. Він пахне підозріло та на смак не дуже.

- Значить, тітко Маша, ти купила не сир, а сирний продукт, – одразу встановив діагноз дід Гнат.

- А в чому різниця між ними?

- Ну, це все одно що порівнювати домашні котлети та магазинні, – підморгнув дід Гнат сусідці. - Уловлюєш різницю?

- Звичайно, - мимоволі скривилася Марія Петрівна. – Домашні котлети з м'яса робляться, а магазинні невідомо із чого. У них багато різної хімії.

- Отак само і з сиром і сирним продуктом, - з багатозначним виглядом дід Гнат підняв вказівний палець. – Сир виготовляють із молока корів, овець чи кіз. Молоко повинне містити багато білка. У молоко кладуть закваску, сіль і молокозгортаючий фермент. Молоко при сироваренні використовується найчастіше пастеризоване. Тому що в процесі пастеризації знищуються небажані бактерії та мікроби.

- Стривай, що ще за молокозгортаючий фермент? – перебила сусідка. - Навіщо він потрібен?

- Молокозгортаючий фермент, або коагулянт, служить для перетворення рідкого молока на желеподібне, яке складається з твердих білків і жирів. У вигляді даного коагулянту застосовують як натуральний сичужний фермент, який одержують зі шлунка телят, і його хімічні аналоги. У свою чергу закваска допомагає сиру дозрівати та набувати того чи іншого смаку.

- А закваска – це що?

- Молочнокислі чи пропіоновокислі бактерії. Але й це ще не все, – дід Гнат із таємничим виглядом замовк, підігріваючи інтерес Марії Петрівни до продовження розмови. – У сир також додають аннато та хлористий кальцій. Аннато – це натуральний барвник. Він надає сиру відтінку, який ти бачиш у сиру на прилавках магазинів. Хлористий кальцій виконує функцію затверджувача. Його додавання викликане тим, що з пастеризації молока частина цього елемента втрачається. Ось і доводиться його компенсувати у виробництві сиру.

- Гнате, ти зовсім задурив мені голову! – пробурчала сусідка. – Стільки інформації мені повідомив, а насправді не сказав ні слова. Я так і не зрозуміла, чим натуральний сир відрізняється від сирного продукту.

- Що тут незрозуміло, тітко Маше? – усміхнувся дід Гнат. – Натуральний сир – це стовідсоткове молоко чи молочний жир. А сирний продукт – це як магазинні котлети. Кількість натурального молочного жиру у сирному продукті коливається в межах 20-50%. Решта – це рослинні жири. Плюс у сирний продукт додаються численні інгредієнти: консерванти, цукор, спеції, емульгатори і зовсім підозрілі добавки.

- І що ж краще купувати? – чомусь засмутилася Марія Петрівна.

- А це, тітка Маша, залежить від розміру твоєї пенсії та допомоги дітей. Якщо гроші є, то купи, звісно, натуральний сир. А якщо фінанси співають романси, то й сирний продукт видасться їстівним.

44
Комментариев
0
Просмотров
1184
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.