Четверта порада діда Гната: як завести двигун авто на морозі

ВС 16 января 2023 в 23:43
Нещодавно сумський дід Гнат помирився з молодою сусідкою Василісою. Вона живе в тому ж будинку, що й дід, тільки поверхом вище. Василіса – приватний підприємець, має власний салон краси і новенький іноземний автомобіль. Раніше Василина ніколи не віталася з дідом Гнатом, вела по відношенню до нього зарозуміло – вважала діда старим невдахою, що вижил з розуму.

Але одного разу все невпізнанно змінилося. Це сталося о восьмій ранку. Дід Гнат зібрався поснідати і раптом виявив, що в нього скінчився хліб. Довелося дідові тепло одягатися (бо мороз на вулиці був як ніколи міцний) і крокувати в магазин. Вийшов дід із дому і бачить таку картину. Стоїть Василіса біля свого авто та мало не плаче.

- Що, онуче, не заводиться мотор? – запитує дід.

– Не заводиться, – неохоче відповідає дівчина.

– Основних причин може бути чотири, – задумливо продовжує дід. Своєї машини він не має, але в молодості він працював механіком на автобазі. І дід починає перераховувати причини, через які двигун не заводиться:

  • На морозі сів акумулятор;
  • У паливну систему потрапила волога;
  • На свічках запалювання великий шар нагару;
  • Загусло моторне масло.

– Давай перевіримо по черзі всі можливі причини, – пропонує дід Василісі.

- Давайте, – змушена погодитися дівчина.

І що зрештою?

  • Акумулятор опинився в нормі. А якщо ні, то знадобився б інший автомобіль, щоб від його акумуляторної батареї підзарядити акумулятор Василіси;
  • У паливній системі краплі води не знайшли. Саме вони завадили б нормальній подачі палива. Щоб позбавитися вологи, довелося б демонтувати паливний насос і сушити його;
  • Свічки запалення виявилися порівняно чистими. За наявності товстого шару нагару свічки треба було б почистити чи міняти їх на нові;
  • Залишилося моторне масло. Перевірили – а воно густе майже як мармелад.

- Ось ми і знайшли причину, – досить хмикнув, повідомив дід Гнат. – Олія на морозі загуснула.

- І чого ви радієте? – ображено буркнула Василіса.

- А ти, онуче, замість того, щоб ображатися, сходи додому за феном.

- За феном? – здивувалася дівчина.

- Так-так, за феном для волосся. Вибери помічний прилад. А я поки що схожу за подовжувачем.

Незабаром Василіса принесла фен, яким користувалася в салоні краси, а дід притяг подовжувач. Попросив продавця найближчому продуктовому наметі дозволити йому підключити подовжувач до розетки, потім увімкнув фен і протягом кількох хвилин нагрівав їм піддон двигуна. Після чого знову перевірив моторне масло: тепер воно було потрібної густоти.

- Ну ось, справа зроблена, - оголосив дід Гнат. - Можеш, онуче, їхати. Мабуть, відвідувачі вже зачекалися тебе в салоні.

Василіса подякувала діду за допомогу, легко завела мотор і поїхала. А ввечері у двері діда Гната зателефонували. На порозі стояла Василіса з ножицями та машинкою для стрижки.

- Хочете, я вас пострижу, діду Гнате?

- А чому б і ні. Заходь, онуче.

44
Комментариев
0
Просмотров
1109
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.