У Сумах відбувся Поетичний Батл

ВС 27 августа 2018 в 15:00
21 серпня у вільному просторі «Розумний Хаб», що на вулиці Кузнечній у місті Суми, відбувся Поетичний Батл серед талановитих початківців – майстрів слова, для яких віршована творчість є сенсом життя. Учасниками заходу загалом стали  шість молодих чоловіків та жінок. Організувала та провела поетичне дійство Вікторія Євтушенко,  а оцінювали представлені на суд  вірші прості глядачі.

За умовами конкурсу батли відбувалися у вигляді двобоїв,  де кожен  із учасників протягом  п’яти  хвилин повинен був представити себе та свою композицію.

Першою парою, яка виступила  на поетичному ринзі,  стали  Олена  Смирнова   та   Тетяна Осіпенко,  які зворушливо прочитали вірші, присвяченні коханню, природі, війні та Україні. За результатом глядацького голосування переможницею першого раунду була обрана  Осіпенко Тетяна, яка пройшла в наступний етап. 

Другою парою, яка була запрошена до поетичного двобою, стали Подоляка Тетяна та   Мацькович  Софія,  які представили на суд глядачів  вірші про рідне місто, перші почуття, які близькі кожній людині.  Переможницею цього батлу стала  Мацькович Софія. 

А  останніми  учасниками віршованого двобою стали чоловіки: Кузименко Ілля та Євсеїв  Микита. Вони виступили з ліричною чоловічою поезією. Крім того Кузименко Ілля прочитав ексцентричні  вірші на різні гострі життєві теми. В результаті глядацьким журі одноголосно було допущено в другій тур одразу двох учасників.

Наступний етап конкурсу пройшов у вигляді двобоїв між переможцями дівчатами та переможцями чоловіками. А у фінал потрапили дві стихії інь і янь: від чоловіків - Ілля Кузименко, а від жінок -  Софія  Мацькович. Завданням, яке вони повинні були виконати, стало скласти із запропонованих глядачами слів вірш, голосування за який і визначить переможця Поетичного Батлу. 

А поки  фіналісти готувалися, до відкритого мікрофону були запрошені усі охочі, які мали змогу прочитати власний поетичний твір на будь-яку тему. Своєю творчістю з глядачами охоче поділилась відома сумська поетеса  Надія Позняк. яка прочитала любовну лірику та молодий майстер слова  Антон Дубодєлов,  який зворушливо прочитав вірші про Різдво та музу, а також інші митці. Камерності і душевності вечору додала  жива музика  у виконанні лідера групи ZOER Дмитра Ящука, якій виконав ряд авторських пісень.   

Переможницею Поетичного Батлу було обрано  18 річну сумчанку, студентку Національного державного університету імені Т.Г. Шевченка Софію Мацькович, яка найкраще справилася із завданням.  Загалом всі представлені на Поетичному Батлі  композиції були казковими, звучними, незвичайними  та зворушливими, а вечір пройшов в теплій, дружній, творчій та затишній атмосфері  і навіть незгода  не  змогла перешкодити віршованій феєрії.

Перед початком даного заходу  нам вдалося взяти інтерв’ю у його організатора  та ведучої  Вікторії  Євтушенко.     
   
Яка головна мета і головна ідея цього заходу?
В.Є. :
Головна мета цього заходу – дати  нашим учасникам, нашим поетам, молодим талантам можливість спілкуватися  зі своєю публікою.  Зазвичай в літературних студіях  вони спілкуються з такими ж митцями,  як вони самі,  а коли  приходять до глядача і слухача, то отримують чесний відгук, на скільки публіка готова сприймати їх вірші і які їм подобаються найбільше.

На що буде робиться акцент при виборі переможця?
В.Є.:
Акцент робимо не ми, не організатори. Переможця буде обирати    публіка і тому головний критерій те, що сподобається людям, які пройшли послухати  поезію.

Як довго йшла підготовка, як обиралися конкурсанти?
В.Є.:
Підготовка йшла  десь півтора-два тижні.  А щодо конкурсантів, то як такого відбору не було, оскільки ми давали анкети на участь у Поетичному Батлі  і кожен, хто хотів позмагатись на віршованому ринзі  і випробувати свої сили, заповнював анкету і надсилав її.



Яка основна тематика представлених віршів?
В.Є.:
Ми не обмежували  тематику і сказали учасникам, що вони мають право обирати ті вірші, які їм подобаються найбільше, і які вони бажають донести до публіки.

Яка тривалість Поетичного Батлу, за якій проміжок часу учасник повинен представити себе   та свою поетичну зброю?
В.Є.:
Учасник має п’ять хвилин на те, щоб прочитати свою поезію та перед першим своїм виступом повинен протягом двох хвилин представити слухацькій аудиторії свою біографію.

Як прийшла ідея провести такий захід в місті Суми, хто запропонував?
В.Є.:
  Ідея була давно. Такі заходи проводилися  чотири роки тому у Києві,  у Харкові.  У Сумах вечорів поезії в такому форматі я не пам’ятаю, тому я і  спробувала зробити аналогічний захід.

Що отримає переможець, чи є якась нагорода?
В.Є.: 
Ми не готували нагород, оскільки  вважаємо головною з них - визнання творчості молодих поетів аудиторією, на суд якої вони представлять свої вірші.



Чи відбудеться подібний захід наступного року?
В.Є.:
. Сподіваюсь, що поетичне змагання у такому форматі відбудеться і у наступному році. 

Щоб Ви хотіли побажати та сказати учасникам Поетичного Батлу?
В.Є.:
Вірити в свої сили та не сумніватися в собі ніколи.

По закінченню Поетичного Батлу нам вдалося взяти інтерв’ю у його переможниці, якою стала  Софія Мацькович.  



Вас обрали переможницею, чи очікували Ви на це і чи складно було перемагати?
С.М.:
Я сподівалася перемогти, тому що моя мета була донести до людей моменти щастя,  здається, мені це вдалося. Звісно це було несподівано, тому що дійсно мій конкурент був дуже сильний, але  все ж таки  я дуже хотіла перемогти і це сталося, а ще я дуже вдячна аудиторії, яка відчула мою поезію і визнала мене гідною перемоги.

Чи складно було створювати вірш на задану тему за короткій проміжок часу?
С.М.:
Це було насправді не дуже складно, навіть коли я дома пишу вірші у мене це, зазвичай, займає десь приблизно півгодини, через це для мене завдання не було спонтанним, але воно було для мене дуже важливим і відповідальним.



Як Ви створюєте вірші, що Вас надихає на їх написання,  на які теми та про що Вам найбільше подобається писати?
С.М.:
Надихає багато речей. Це – природа, люди,  які мене оточують, різні витвори мистецтва.  Насамперед музика, особливо класична. Найбільш за все я люблю писати на філософські теми, тобто на ті теми, що дарують людям   щастя.

Ви вперше приймаєте участь в Поетичному Батлі, чим він є для Вас цікавим, чи будете приймати участь в наступний раз?
С.М.:
Так, я вперше приймаю участь в Поетичному Батлі. Деякі учасники декламували свою поезію російською,  інші моєю рідною українською мовою і через це було цікаво, як звучать різні слова на різних мовах та як можливо передати  значення тих чи інших слів різними мовами – це  чудово. Так, наступного разу я також маю намір взяти участь у даному конкурсі.



В якому віці Ви почали створювати перші свої вірші?
С.М.:
Перші спроби були ще в дитинстві, але мої вірші були тоді зовсім дитячими.  Більш серйозні я почала створювати останні роки два, тобто з 16 років.

Чи є у вас збірки Ваших віршів, чи все ще в майбутньому?
С.М.:
Це поки лише мої мрії, які, я сподіваюся, справдяться в майбутньому.

Щоб Ви хотіли сказати та побажати жителям міста Суми?
С.М.:
Я хочу побажати жителям міста Суми, щоб все, що  вони  роблять в житті, робили  від чистого серця і від душі. 


Підготувала: Анастасія  Літвіненко
54
Комментариев
0
Просмотров
1386
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.