У Сумах в рамках проекту «Сумщина. Велика спадщина» презентували книгу «Поезія»

Анастасія Літвіненко 22 мая 2019 в 15:19
14  травня у СумДПУ імені А.С.Макаренка в рамках проекту «Сумщина. Велика спадщина» відбулася презентація книги «Поезія»,  присвяченої відомим поетам Сумщини.  Це – друга  книга, яку видали до 80-річчя створення Сумської області.  Головна ідея даного видання – увіковічнити тих людей, які уславили наш край своїми творчими здобутками. Ювілейна дата – 80-річчя Сумщини  -  відзначається впродовж року, тож заплановано видати ще 5 тематичних книг про земляків та створити мистецький сайт, на якому буде  більше інформації про митців нашої області.

До книги увійшли біографії та вірші вісімдесят одного поета Сумщини. Серед них: Тамара Герасименко,Олександр Вертіль,  Андрій Поляков, Алла Акименко, Микола Гриценко, Віктор Скакун, Анатолій Гризун (пішов з життя минулого року) та інші. Крім того, до книги увійшла поезія класиків української літератури Тараса Григоровича Шевченка, Володимира Сосюри і Олександра Олеся. 

«Творчу групу даної книги очолив Олександр Вертіль,  він же був одним з укладачів «сучасної» частини, а також «спадщини»; Юрій Васильович  Пʼятаченко – це взагалі знавець літератури кількох епох», - так охарактеризував  групу укладачів модератор проекту письменник Євген Положій.- «Це видання стане  цінним надбанням, в першу чергу, для шкіл, оскільки по ньому  можна підготуватися до лекції з української  літератури. Адже часом трапляється, що важко знайти інформацію про поетів сучасності, їх твори та біографії, а що найгірше - ми не знаємо свого коріння й тих, хто працював і працює на Сумщині і вніс вагомий вклад в українську літературу»,  - сказав він.

Книга «Поезія» вийшла накладом 700 екземплярів, витратили на неї майже 200 тисяч гривень з бюджету області. Кольоровий дизайн даної книги є досить незвичайним: фіолетовий, жовтий, чорний, але разом з тим – це   повнокольоровий друк. Видання є коштовним: тверда палітурка,  якісний папір,  бездоганна  поліграфія. 

Справжня вартість однієї книги -  не менше 400 гривень при накладі 700 примірників, надрукована вона  у видавництві «Українська книга».  Дане видання -  не для продажу, його передали школам і бібліотекам області.   До речі, це  - друга  книга, яку видали у рамках проекту про культурну спадщину Сумщини. Першу  - презентували  у січні цього року. Вона розповідає про земляків-художників. Її наклад – тисяча примірників. На палітурці зображені митці, творчість і життя  яких пов’язані  з Сумщиною.  
Під час презентації свої враження від збірки висловили не тільки викладачі, науковці та представники університету, а й відомі сумські поети Алла Акименко , Андрій Поляков, Тамара Герасименко, Віктор Скакун,  які висловили слова вдячності авторам цього проекту  та видавцям. Крім того, деякі з них поділилися рядками  власної  поезії. Присутнім також  було приємно почути вірш, який прочитав Євген Положій.  Він  був написаний його батьком Віктором Положієм.

На заході також було наголошено про вшанування пам’яті відомого поета Сумщини Анатолія Гризуна, яке відбулося у минулу суботу. Силами поетичної спільноти, владних структур та громадськості  Сумщини  було встановлено пам’ятник  А.П. Гризуну на  Баранівському кладовищі у Сумах.  До речі,  вірші незабутнього поета також  увійшли у презентовану збірку. 

Крім того, присутнім  було цікаво почути,  що відомий український поет Володимир Сосюра часто навідував Суми, де мешкали його рідні. З нашим містом пов’язане життя ще одного знаного поета -  Олександра  Олеся; це саме його портрет надруковано на обкладинці презентованого видання.  Наприкінці зустрічі організатори повідомили, що найближчим часом готується до друку третя книга - «Проза» у рамках проекту «Сумщина. Велика спадщина». На її палітурці  буде представлено портрет відомого українського прозаїка Івана Багряного.  

Загалом презентація пройшла у цікавій формі  спілкування спікерів з присутніми  на заході.
48
Комментариев
0
Просмотров
3197
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.