У Сумах відбулася презентація книги Любові Жванко «Видатні поляки і Харків: біографічний словник (1805–1918)»

ВС 04 марта 2019 в 16:05
26 лютого у Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація книги докторки історичних наук, професорки Любові Жванко під назвою «Видатні поляки і Харків: біографічний словник (1805–1918)». Книга присвячена 100-річчю відновленню незалежності Польщі. Авторка наглядно, за допомогою мультимедійної презентації, розповіла історію і процес створення цього видання. Воно побачило світ у Харківському видавництві «Золоті сторінки», опубліковано за підтримки генерального консула Республіки Польща у Харкові пана Януша Яблонського і Польського інституту в Києві. Видання є унікальним, оскільки вперше у такому форматі подано 65 життєписів видатних поляків, доля яких пов’язана з Харковом. Також у ньому розміщено 36 копій репродукцій польських художників, які на початку минулого століття мешкали у цьому місті, наданих музеями Польщі. Збір матеріалів для книги здійснено у рамках участі авторки у стипендіальній програмі Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща «Thesaurus Poloniae”, координатором якої виступає Міжнародний центр культури у Кракові. При цьому авторка наголосила на тому, що її радо зустрічали і надавали допомогу польські колеги.



З метою підготовки інформації для цього видання та її опрацювання вона об’їздила 13 польських міст, де відвідала 34 бібліотеки, архіви, музеї та галереї. Серед них: Білосток, Бидгощ, Варшава, Вроцлав, Гданськ, Закопане, Краків, Казиміж Дольний, Люблін, Лодзь, Тарнобжег, Торунь та Освенцим. Так, у останньому вона побувала у бараках контрактаційного табору, в якому було страчено тисячі людей різних національностей, у тому числі українців. На презентації авторка розповіла про видатних особистостей, які увійшли до її словника, Серед них, поляк Генрик Семирадський, професор Імператорської академії мистецтв, доля якого безпосередньо пов’язана з Харковом та на одній з його будівель навіть є меморіальна дошка, присвячена його пам’яті. Крім того, поділилася багатьма історіями про польських живописців, лікарів, громадських діячів, які на початку минулого століття мешкали у цьому місті. Проміж них є й ті, доля яких була пов’язана із Сумами, які на той час входили до складу Харківської губернії. Це – інженер Стефан Чарноцький, лікар Вінсент Томашевич і художник Вінсент Леопольд Слендзінський. На презентації Любов Жванко подарувала відділу мистецтв бібліотеки по одному примірнику книги і календаря, присвяченого видатним полякам, а також оновлене видання «Поляки на мапі Харкова».

На зустрічі були присутні представники польської громади, науковці, студенти, історики, журналісти. Презентація пройшла у вигляді наукової лекції, де кожний охочий зміг дізнатися історію Польщі та багато цікавої інформації про її видатних діячів, долі яких назавжди пов’язані з Україною.



Любов Жванко, автор книги, науковець:
«Книга «Видатні поляки і Харків: біографічний словник (1805–1918)», написана на основі матеріалів, які я збирала у Польщі, починаючи з 2016 року. В цей період я отримала стипендію, яка називається «Thesaurus Poloniae”, яку виграла, приймаючи участь у конкурсі. Її надає Міністерство культури і національної спадщини Польщі. Три місяці я мешкала у Кракові і збирала матеріали на цей словник. Загалом я десять разів відвідувала Польщу, а в це місто я дуже давно закохана і хотіла його побачити. За весь час я відвідала 13 польських містечок і 34 бібліотеки, архіви, музеї. Результатом моєї роботи став словник. який був виданий восени 2018 року. Взагалі це п’ята моя книжка і звісно перша, присвячена видатним полякам, які були біженцями часів Першої світової війни і оселилися у Харкові. Вона представлена у науковому жанрі, на підставі архівних і бібліотечних джерел. Це фундаментальне видання, разом з тим я намагалася кожний біографічний сюжет обрамити так, щоб ця книга була цікава для пересічного читача. Вона надрукована у видавництві «Золоті ворота», тиражем 400 примірників, що досить пристойно для українського науковця. Ця книга обов’язково надійде до бібліотек. Крім того, її можна придбати у мене. Презентація даного видання вже відбулася в Одесі, Харкові, Києві і Кракові.»

Підготувала: Анастасія Літвіненко

52
Комментариев
0
Просмотров
3610
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.