У Сумах відбулася презентація проекту «Відеоантологія сучасної української поезії Римова»

ВС 25 февраля 2019 в 15:00
22 лютого у Конгрес-центрі СумДУ  відбулася презентація проекту під назвою «Відеоантологія сучасної української поезії Римова», спікером якого виступив видавець Іван Степурін. Він був започаткований  видавництвом «Саміт-Книга»,  керівником якого він є, разом з интернет-каналом "ИДЕАЛИСТ-МЕДИА" , за підтримки Міністерства інформаційної політики України. Проект відкритий для усіх поетів, які бажають увійти в історію. Назву «Римова» придумав відомий український поет Олександр Корж. На сьогоднішній день цейй проект транслюється по кабельному телебаченню на Північну Америку, США та Канаду; також із ним можна ознайомитись у Фейсбуці та на YouTube. Він являє собою відеопрочитання поезії її авторами і складається із 40 таких виступів.

Цього дня до сумчан завітали 6 учасників цього проекту: Світлана Дідух-Романенко, Лесик Панасюк, Діана Шестакова, Ingi Gerda, Анна Малігон, Даша Гладун. Учасники заходу представили по 4 своїх вірші на філософську, любовну, життєву та духовну тематику.

Так, Світлана Дідух-Романенко, яка має у своєму арсеналі 7 статуеток у номінації «Коронація слова», подарувала глядачам свій вірш «Птаха», присвячений духовній тематиці. В цьому образі вона представила Ісуса Христа і передала тяжкість його втрати, яку пережила Богоматір. Цікавим є те, що у кожного з 6 поетів знайшовся свій вірш про птаха, який вони присвятили пошуку себе, відношенням з оточуючим світом і пережитими почуттями. У неповторній манері продекламувала свої вірші поетеса з яскравим псевдонімом Ingi Gerda – про необхідність дивитись у очі людини, які краще за все розповідають про її душу і думки, а також вірш «Відпусти мене» про те, що слід відпускати почуття, які минули. Крім того, у ніжній і чуттєвій формі вона продекламувала поетичні рядки, присвячені коханню і коханій людині. А Лесик Панасюк розповів 8 невеличких віршів, присвячених спогадам про дитинство і родину. Наймолодша з учасниць – Діана Шестакова – продекламувала власну ексцентричну поезію про почуття і відчуття оточуючого світу, до цієї ж тематики долучилася у своїх віршах наша землячка Анна Малігон. А Даша Гладун у вірші «Без голови» про іронізувала над експонатами речей, які зберігаються у музеях. Слід наголосити, що всі поети являються лауреатами  і призерами багатьох, у тому числі міжнародних, конкурсів поезії. До того ж, Даша Гладун навчається  в аспірантурі й у майбутньому стане науковцем-літературознавцем.   

На заході наголошувалося на тому, що молоді поети повинні не заривати  свій талант та приймати участь у конкурсах. Найближчий з них присвячений пам’яті Григора Тютюнника, і його організатори до 28 лютого чекають поетичні твори від обдарованих людей. Також було зазначено, що учасники проекту взяли активну участь у написані творів спільно з дітьми з обмеженими можливостями. Результатом цієї творчості стало видання «Сонце не вміє світити наполовину», яке було передано у дарунок бібліотеці Сумського державного університету. Крім того, було наголошено що видавництвом «Саміт-Книга» надруковано книгу «Першопрохідці» про гравців київського «Динамо», одним з яких є наш земляк Михайло Фоменко, і про відомого боксера Тараса Шелестюка.  Також анонсовано про майбутні зустрічі сумчан із цими видатними особистостями. На заході кожний охочий міг придбати книгу с автографом учасників проекту та  поспілкуватися з ними у неформальній атмосфері, отримавши відповіді на всі запитання, які цікавили глядачів.

Презентація пройшла у цікавій, інтерактивній формі та зібрала повну залу поціновувачів віршованих рядків. А ті, хто не встиг долучитися до даного заходу вдень, увечері цього ж дня мав змогу в «Розумному хабі» поспілкуватися з людьми, для яких поезія стала сенсом життя, а також  познайомитись з їх творчістю і долучитися до прекрасного.

Підготувала: Анастасія Літвіненко

54
Комментариев
0
Просмотров
2299
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.