Виставка «Магічний Люблин» відкрилася у Сумах

ВС 13 ноября 2018 в 15:39
11  Листопада в галереї «Наша» на Псельській» римо - католицької  громади Благовіщеня Пресвятої Діви Марії відбулося відкриття виставки польського  фотохудожника Макса  Скшешковски  «Магічний Люблин», яка  приурочена до 100 – річчя незалежності Республіки Польща. Вернісаж складається із серії більш, ніж двадцяти фоторобіт, присвячених цьому казковому місту.  Це мовби окрема історія та  розповідь  або навіть діалог, який веде митець з глядачами, розповідаючи  їм про величні католицькі стародавні собори; про вуличних акторів, які запрошують на своє яскраве дійство та про повітряних еквілібристів, які виконують  карколомні трюки на висоті багатоповерхівки. На фото художника день за днем оживає історія та люди магічного Люблина. На них замрійлива, яскраво вбрана панянка поспішає на свято з букетом квітів; чоловік з цікавістю вдивляється в  акваріум,  пізнаючи  дивовижний світ його яскравих мешканців.  Неповторно змальовує  фотохудожник  і величність  пам’ятників  історичним  постатям  та меценатам Люблина;  затишність  його провулків і вікон будинків, у яких відображається самобутність храмів; красоту і неповторність квітів, які дарують городяни, вшановуючи пам'ять людей, які творили його історію. Загалом серія робіт являє собою підвісні чорно-білі та кольорові фото на ламінованому папері середніх розмірів. Кожна з них цікава, незабутня і відразу привертає увагу та дарує змогу помилуватися цим магічним містом, якому  фотомитець освічується  в коханні.  Яскравим доповненням вернісажу стали  представленні у центрі експозиції  державні прапори Республіки  Польща та України,  які символізують дружбу і співпрацю цих великих держав, в тому числі у культурній сфері.

Нагадаємо, це друга  виставка,  присвячена 100 - річчю незалежності Республіки Польща,  яка відкрилася у Сумах на цьому тижні.  Перша презентація відбулася  10 листопада в галереї  Bureuart та має назву «Polskie podroze» і знайомить з історією Польщі.

Макс  Скшешковски є автором більш, ніж 50 персональних виставок, як у рідній країні, так і за її кордоном (Україна, Нідерланди, Франція, Греція, Індія). Роботи автора  зберігаються у різних колекціях, в тому числі у Музеї історії фотографії у Кракові, регіональному музеї у Стелевій Волі. Він неодноразово відмічений та нагороджений за діяльність у просуванні культури. Живе та працює у м. Казімеж - Дольний, Польща. Фотомитець багато подорожує світом. Починаючи з 2004 року він 15 разів приїздив до України, у якості міжнародного спостерігача на виборах, репортера та просто фотографа-мандрівника.  Відкриття виставки пройшло в творчій, приємній атмосфері та познайомило з польським містечком Люблин. Виставка триватиме до 18 листопада включно, потрапити на неї можливо за попереднім записом. 

Нам вдалося поспілкуватися з організатором виставки, арт – менеджером галереї «Наша» на Псельскій»  та товаришем Макса Скшешковски Антоном Дубоделовим.

Яка головна мета та ідея даної виставки?
А.Д.:
Напевно, відкрити неповторність міста Люблина,  розповісти про нього та його жителів.
Чи фотографії цього художника вперше виставляються в галереї «Наша»?
А.Д.:
Ні, цей  автор приїжджав до нас і раніше.  Три роки назад була дуже цікава виставка Макса Скшешковски, присвячена Індії, але фотороботи тоді виставлялася на вулиці Троїцька посеред неба.
Як виникла ідея провести дану виставку в галереї «Наша»?  
А.Д.:
  Автор виставки Макс Скшешковски  познайомився з Сумами завдяки попередньому настоятелю громади Войцеху Стасевичу і до Дня Незалежності Республіки Польща вирішили зробити виставку в галереї «Наша».



Скільки на даній виставці представлено робіт?
А.Д.: 
На даній виставці зібрано більше 20 робіт.
Яким роботам при підготовки до відкриття виставки надавалася перевага?
А.Д.:
Всі роботи дуже цікаві, тому про переваги взагалі не йшлося.
Як довго йшла підготовка до виставки?
А.Д.:
Виставка була підготовлена досить швидко, на протязі одного дня, що передував її відкриттю.
Як довго йшла домовленість з автором про організацію даної виставки у місті Суми?
А.Д.: 
Домовленості, як такої не було, ми запропонували йому провести виставку і  він погодився.
В якому стилі створені дані роботи?
А.Д.:
Архітектура і жанрові.
Чи були складності при організації даної виставки?
А.Д.:
Ні, складностей не було.


Чим дане містечко є цікавим в Польщі і чим будуть цікаві фотографії, присвячені даному місту глядачам?
А.Д.:
Люблин  -  це   польське містечко, в якому дуже  багато красивих споруд і  саме тому фотографії зроблені цим автором є дуже красиві і навіть магічні.
Чому присвячена дана виставка?
А.Д.:
Виставка присвячена 100- річчю Незалежності Республіки Польщі.
Як розвивається фотомистецтво в  Польщі?
А.Д.:
Макс розповідав, що наприклад, коли святкують день Кракова, то роблять фотографії цього міста, Фотомистецтво в Польщі знаходиться на дуже високому рівні, бо це імідж польських міст. Для того, щоб їх відвідувало багато туристів, розвивається мистецтво, в тому числі і фотографії. Наприклад, такі міста, як  Казімеж – Дольний,   Люблин відкривають до 300 галерей. 
Чи буде галерея «Наша» в подальшому проводити виставки, які присвячені  подібній тематиці?


А.Д.:
Так, будемо продовжувати проводити такі виставки.
На яку аудиторію розраховані дані фото, кому  найбільше  будуть цікаві дані роботи?
А.Д.:
Студентство, молодь, люди поважного віку, тобто буде цікаво всім.  

Підготувала: Анастасія Літвіненко
57
Комментариев
0
Просмотров
8343
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.