34-та порада діда Гната: "Ніч музеїв" у Сумах, або Як стати сучасним Уорхолом?

ВС 22 мая 2023 в 12:20
Невідомі авторитетні джерела повідомляють, що рідня знаменитого американського художника Енді Уорхола (Андрія Вархоли) зовсім не із Закарпаття, як заведено вважати, а із Сум. Дід Гнат, що мешкає в цьому місті, твердо впевнений, що це чиста правда і Воргол у якомусь поколінні сумчанин. А ще сумський дід переконаний, що ніяка класика не замінить сучасне мистецтво. Як не замінить банка свинячої тушонки шампур зі свіжосмаженим шашликом. І третє, у чому також переконаний дід Гнат: мистецтвом може займатися кожен. Тільки треба знайти свою "фішку". Як свого часу знайшов її Енді Уорхол. От якою має бути ця "фішка" – питання. На цей рахунок у діда Гната є свої міркування. Він, скажімо, займається гастрономічним дизайном – надає звичайним стравам вигляду кулінарних лордів і серів. Якщо ви теж хочете зайнятися сучасним мистецтвом, то обирайте авангард, так вважає дід Гнат.

  • По-перше, це легко і просто;
  • По-друге, авангард ніхто не розуміє. Навіть автор;
  • По-третє, якщо пощастить, то можна буде продати те, що ви створили. Зумів же Ворхол продати свої "Банки з супом Кемпбелл"!

А зайнятися, на думку діда Гната, можна, наприклад:

  • Вирізкою тривимірного портрета Джоконди на 3Д-принтері;
  • Розведенням кільки в томатному соусі;
  • Штампуванням табличок із новими назвами вулиць;
  • Наколюванням татуювань на панцирах черепах;
  • Виготовленням меблів із яєчної шкаралупи;
  • Побудовою мостів із пісочного годинника;
  • Малювання портретів вилами на бензинових калюжах;
  • Ліплення погруддя з гною метеликів і бабок тощо.

Найімовірніше, багато чого з перерахованого вже було або широко сьогодні використовується сучасними Уорхолами. Так так, напевно, і є. Ще знайти свою "фішку" допомагають виставки. У суботу 20 травня в Сумах проходила "Ніч музеїв", і дідові Ігнату захотілося зануритися в атмосферу свята мистецтва. Він пройшовся кількома локаціями. У багатьох із них панувала молодь. Молодь – це дуже добре, переконаний дід Гнат. Адже вона надихає не стільки новизною своїх робіт, скільки щирістю, безпосередністю та сміливістю прийомів та ідей.

І тут дід Гнат прийшов до несподіваного для себе відкриття: головне в сучасному мистецтві – автор. Сучасний автор! Бажано молодий. У цьому разі його мистецтво випромінює магічну енергію молодості. Яку не затьмарити досвіду і зрілому таланту. Юність, молодість – ось вони, незаперечні "фішки" не тільки художників, а й будь-кого з нас!

Однак час невблаганно ліпить із нас маски минулого. Як бути? Як встояти перед натиском часу? Відповідь дуже проста. Її підказав ще Господь Бог: "Плодіться і розмножуйтеся". Народжуйте дітей, а вони нехай народжують своїх дітей і так до нескінченності. Якщо вам пощастить і ви застанете своїх правнуків, то неминуче вигукнете: "Та я крутіший за Уорхола! Крутіший за Пікассо з Мікеланджело разом!" Діти – ось справжнє, авангардне мистецтво! Хто не згоден із цією аксіомою діда Гната, той ні чорта не розуміє в сучасному мистецтві.

І Уорхол із нього ніколи не вийде.

"Ніч музеїв" у Сумах, 20 травня 2023 р.


.....


.....

.....


.....


.....


.....


.....


.....


......


.....


.....


.....


.....


.....


.....


.....
38
Комментариев
0
Просмотров
1529
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.