У сумській дитячій поліклініці важко потрапити до лікаря

ВС 27 сентября 2021 в 08:09
У дитячій поліклініці на Івана Сірка в Сумах запис до педіатрів заповнений на два тижні вперед, а у коридорах - черги. Про це говорять батьки, які приводять сюди дітей. За словами завідуючої амбулаторії Поліни Перерви, така ситуація типова для початку навчального року, а черги створюють самі дорослі.

Ольга Литвиненко разом із сином чекає на свою чергу біля кабінету лікаря. Разом із нею у коридорі ще близько 30-ти людей.

"Сидимо ми хвилин 20 зараз. Сьогодні без запису, тому що дитина хворіє не по графіку, а найближчий запис аж на кінець наступного тижня. Я не буду чекати два тижні, щоб прийти по запису, тому сидимо у живій черзі. Це завжди так було і так буде, тому що по запису скільки, чоловік п’ять чи шість за день може пройти, а хворіє більше, особливо зараз садочки почалися, школи. І хворіє зараз дуже багато дітей", - каже жінка Суспільному. Суми.

"Ми тільки підійшли, не записувалися, тому що неможливо записатися на сайті. Постійно вибиває, навіть коли є вільний час, а потім час вже не вільний або стався збій, тому ми не записувалися. Ми ще пішли в садочок, тому взагалі дуже часті візити в нас до лікаря", - розповідає інша відвідувачка поліклініки Марія Коваленко.

Сергій Павлючук говорить, що йому записатися через онлайн-систему вдалося. "Вчора ми записалися і сьогодні прийшли на 11 годин. Ми не довго чекали. Хвилин п’ять почекали і пішли зробили щеплення. А зараз до медсестри ми у черзі", - каже чоловік.

Вівторок та четвер у поліклініці – дні "здорової" дитини. У чергах 21 вересня стояли тут всі підряд.

"Це дуже незручно, оскільки коли в нас температура 39,3 ми збиваємо її до прийнятної 38 і йдемо разом на прийом по черзі, коли тут і здорові діти, і хворі – всі ми стоїмо в одній черзі. Це є великий ризик інфікувати здорових дітей, але складаються так обставини, що ми не можемо, наприклад, лікаря додому, оплативши, навіть його послуги, вони відмовляються", - каже відвідувачка поліклініки Лілія Литвиненко.

Амбулаторія обслуговує понад 12 тис. 700 дітей віком до 18 років. За словами завідувачки Поліни Перерви, на день один лікар має до десяти записів, а фактично приймає більше.

"Зараз на прийомі три лікаря і якщо цих людей розподілити по трьом лікарям, то це не так багато. До кожного по п’ять, по шість людей на даний час.Але, взагалі, звісно, у нас є черги. Чому? Тому що діти зараз повиходили в дитячі садки, школи і після літа у нас відмічається підвищена захворюваність. От сьогодні повинні прийти тільки на щеплення, але коли дитина захворіла, то перед цим вона повинна зателефонувати лікарю і вирішити це питання в телефонному режимі, і лікар той скаже, коли прийти. Чи це прийде вона до 12 чи після 12. До 12 потрібно, щоб діти йшли здорові. Стараємся розмежувати цей потік, але другий раз так і не виходить", - каже завідувачка.

Вона також говорить, що аби не було черг, треба вчасно робити щеплення та проходити профогляд.

"Самі батьки, вони ж самі створюють цю чергу. Тому що планово повинно бути. І вони знають, якщо у дитини День народження у травні, так в травні треба прийти на реакцію манту і на профоогляд в травні потрібно приходити, а не перед 1 вересня", - говорить Поліна Перерва.

У дитячій поліклініці по вулиці Праці обслуговують понад 7 тис. 600 дітей.Опівдні 22 вересня тут працювало п’ять педіатрів. Всього в амбулаторії їх 9.

"Мені здається, тут рідко бувають черги. Я не записувалася до лікаря, стою у живій черзі, моя дитина хворіє, тому я прийшла", - говорить відвідувачка Ганна Моісеєнко.

"У нас працює колцентр і, якщо люди не можуть записатися самостійно через Нelsi, то вони телефонують, колцентр уже корегує. Буває, що лікаря немає, захворів або ще щось, то колцентр дає інформацію і може записати до лікаря. Діти, які хворі, їх приймає черговий лікар в окремому кабінеті, вони туди йдуть без запису", - говорить директорка Центру медико-санітарної допомоги №1 Алла Оводенко.

За словами завідувачки амбулаторії №3 Поліни Перерви, ситуація із записом до лікарів у їх поліклініці має змінитися у жовтні.
48
Комментариев
0
Просмотров
2071
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.