У Сумах не без суму: передвиборчі обіцянки найпопулярніших політичних сил

Guest
Guest 21 октября 2020 в 13:32
Автор – аналітик Центру спільних дій Костянтин Шокало

Чим ближче ми до місцевих виборів, тим більше обіцянок від політичних партій ви чуєте та бачите. Найчастіше вони стосуються 6 чутливих для громадян сфер: дорожньої інфраструктури, охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, ЖКГ та громадського транспорту. Але які вони? Про що?
Аби сумчани добре ознайомилися з доцільністю передвиборчих позицій політичних сил, ми проаналізували програми п’ятьох найбільш популярних у Сумах політичних партій, кандидати від яких балотуватимуться у депутати Сумської міської ради, та трьох кандидатів на посаду Сумського міського голови.

Це партії "Слуга народу", "Батьківщина", "Європейська Солідарність", "Опозиційна платформа – За життя" ("ОПЗЖ") та "Сила і честь". У трійку найпопулярніших кандидатів у мери Сум входять Олександр Лисенко ("Батьківщина"), Вадим Акпєров ("Європейська Солідарність") і Тетяна Рябуха ("Слуга народу"). Оскільки кандидати на посаду міського голови не зобов’язані мати окремі політичні програми, а у вільному доступі вони відсутні, оцінка їхніх позицій базуватиметься на програмах партій, від яких вони будуть балотуватися.

Дороги

У 2019 році на дорожнє господарство у Сумах витратили лише 2% від міського бюджету. А опитування громадян показало, що дороги Сум можна вважати одними з найгірших серед інших обласних центрів. Як тепер цю ситуацію планують змінювати політичні партії?

"Слуга народу" та її кандидатка у мери Сум Тетяна Рябуха обіцяють те, чого виконати фактично не можуть, – розбудувати інфраструктуру області, електрифікувати частину залізничної колії та продовжити капітальний ремонт доріг на території області. Схоже, що партія подала єдину обласну програму, яку вирішила поширити на всі громади. От тільки у окремих громад для її виконання немає ні повноважень, ані фінансування, оскільки це завдання обласного рівня. "Європейська солідарність" та її кандидат на посаду міського голови Вадим Акпєров у своїй програмі інформації щодо розвитку сумських доріг не мають.

А от "Батьківщина" (кандидат у мери Олександр Лисенко) та "Опозиційна платформа – За життя" мають схожі і за змістом, і за конкретикою ідеї. Перша партія пропонує відремонтувати проїжджі частини, друга – облаштувати тротуари та під’їзні шляхи. Програма партії "Сила і честь" не містить жодної інформації щодо розвитку дорожньої інфраструктури у Сумській міській громаді.

Охорона здоров’я

57% сумчан оцінюють рівень якості медичних закладів у рідному місті нижче від середнього. Це є серйозним показником, особливо, в умовах поширення епідемії COVID-19 та впровадження другого етапу медичної реформи. До речі, щодо другого етапу медреформи: багато партій у різних містах у своїх передвиборчих програмах намагаються маніпулювати електоратом, перебираючи на свої плечі зобов’язання Національної служби здоров’я України. Отож, чи присутні такі пункти у планах сумських місцевих політиків?
"Слуга народу" та "Сила і честь" не містять у своїх програмах пункти щодо покращення ситуації з охороною здоров’я у Сумській громаді. А от "Батьківщина" обіцяє підвищити заробітну плату медикам за рахунок доплат з місцевого бюджету, а також забезпечити повноцінне функціонування фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАПів) з наданням якісних послуг різнопрофільними спеціалістами. Проте, неясно, як саме буде здійснюватися це забезпечення.

"Європейська солідарність" планує забезпечити сучасне діагностичне та операційне обладнання, комфортні умови перебування у лікарнях й поліклініках та підтримати лікарів коштом муніципального бюджету. Кандидати з "ОПЗЖ" планують створити сучасний Центр онкологічної діагностики та лікування онкохворих, забезпечити первинну медичну ланку сучасним обладнанням та протидіяти неконтрольованому розповсюдженню особливо небезпечних захворювань.

Однак, програма "ОПЗЖ" має ще й радикально налаштовані пункти, які є досить сумнівними. Вони збираються припинити безлад з інсулінами та "доступними ліками" й жорстко контролювати якість вакцин та їхню наявність в медичних закладах. По-перше, інсулін та доступні ліки фінансує НЗСУ, тому складається враження, що партія намагається виступити проти уповноваженого органу або перебрати на себе його функції. По-друге, вакцини закуповує держава з фонду UNICEF, їхня якість та наявність у лікарнях гарантована та контрольована виключно державою (якщо вони не від приватних виробників).

Соціальний захист

Протягом 2018-2019 років місцева влада Сум виділяла найбільшу частку з міського бюджету на соціальний захист серед усіх обласних центрів країни – в середньому 26,4%. При цьому, місто мало одну з найкращих комплексних цільових програм із соціального захисту та забезпечення населення за 2017-2019 роки. Щоб продовжувати розвиток цієї сфери надалі, канидидати у місцеву владу мають ідеї.

Так, найбільш повними є позиції партій "Батьківщина" та кандидата у мери від неї Олександра Лисенка і "Опозиційна платформа – За життя" щодо соцзахисту сумчан. "Батьківщина" пропонує створити умови для забезпечення достатнього рівня життя населення та повноцінного суспільного життя людей із інвалідністю. Також вони обіцяють надати адресну підтримку незахищеним верствам населення та підтримати багатодітні родини, учасників АТО, учасників бойових дій, їхніх родин.
"ОПЗЖ" планує підтримувати ветеранів ВВВ, ветеранів праці, дітей війни, людей, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та людей похилого віку. Ще одним їхнім пріоритетом є посилення соціального захисту дитинства та материнства і забезпечення інтеграції в життя суспільства осіб з інвалідністю. Ці обіцянки відповідають компетенції міської ради й голови. А от позиція цієї партії щодо повернення пільг, компенсацій і гарантій ліквідаторам аварії на ЧАЕС не зовсім належить до повноважень ОМС. Вони не можуть повернути ті пільги, що були відмінені урядом, але можуть встановити власні місцеві пільги для цієї категорії осіб.

Партія "Слуга народу" має не такий довгий список обіцянок у своїй програмі: вони збираються забезпечити надання якісних соціальних послуг населенню. Але що конкретно мається на увазі або як вони це будуть робити – невідомо. "Європейська солідарність" та "Сила і честь" не мають жодної згадки про соцзахист у своїх передвиборчих програмах.

Освіта

Аби оцінити ефективність освіти, слід підходити до питання не кількісно, а якісно: зважати на рівень кваліфікації вчителів, на позашкільну зайнятість молоді, на матеріально-технічне оснащення шкіл, на рівні можливості здобуття освіти, на реформування шкільних програм відповідно до викликів сучасності тощо. Кількісні показники, такі як фінансування чи кількість педагогів на одного учня, не грають великої ролі у якості освіти та задоволеності нею громадськістю, яка у Сумах залишається достатньо посередньою.

Однак, партіям простіше пообіцяти додаткове фінансування, аніж ефективні реформи. Так, "Батьківщина" планує забезпечити виконання закону, за яким базова зарплата освітян не може бути нижча за 3 мінімальні, та за 5 років підняти заробітні плати освітянам, навіть попри те, що зміни до заробітних плат не входять у повноваження місцевої влади. Також партія планує забезпечити рівний доступ до освіти дітей та молоді й безоплатну освіту. "Європейська солідарність" хоче підтримати освітян коштом муніципального бюджету (доплати вчителям входять у їх повноваження), а також забезпечити комфортні та сучасно оснащені заклади освіти й додаткові штатні одиниці технічного персоналу.

"ОПЗЖ" має більш якісні плани на освіту. Партія планує впровадити програму "Шкільний автобус", водночас забезпечуючи право пільгового проїзду для учнів відповідно до законодавства. Крім того, вони хочуть відновити повноцінну систему позашкільної освіти та збудувати тренувальні зали, поля, майданчики для дитячих і юнацьких спортивних шкіл та секцій. А от "Слуга народу" та "Сила і честь" знову виокремилась і не включили жодного пункту щодо освіти сумчан до своїх програм.

Житлово-комунальне господарство

У 2019 році видатки з міського бюджету на сферу ЖКГ у Сумах склали майже 13% або 385,6 млн грн. Однак, цих коштів не вистачило, щоб провести ефективну політику у цій галузі й забезпечити енергозберігаючі заходи, ремонт систем опалення, водопостачання, водовідведення, електромереж, а також відремонтувати покрівлі житлового фонду. Тепер поглянемо, як пропонують покращувати ЖКГ місцеві політики, що потенційно можуть отримати владу. 

У сфері ЖКГ "Європейська солідарність" та "ОПЗЖ" мають дуже схожі позиції. Обидві партії обіцяють повернути у власність громади інфраструктурні об’єкти, що забезпечують постачання тепла громадянам: перші – теплові мережі, другі – ТЕЦ. Також вони хочуть модернізувати очисні споруди та реконструювати теплові мережі громади. Щоправда, є й такі позиції, в який ці партії розходяться. "Європейська солідарність" збирається фінансувати капітальні ремонти житлового фонду з місцевого бюджету та побудувати "Зелений полігон" для органічних відходів. "ОПЗЖ" планує прокласти центральну каналізацію у приватному секторі, встановити камери відеоспостереження у громаді та переглянути складові тарифу на опалення.
"Сила і честь" пропонує зберегти екологічну чистоту населених пунктів, високий рівень благоустрою, озеленення та обслуговування території міста за принципом "Євродвір". Партія "Батьківщина" збирається вирішити сміттєву проблему, зменшити забруднення довкілля й вкладати кошти в благоустрій населених пунктів. А "Слуга народу" обіцяє створити та розвинути комунальні структури коштами місцевих фінансів. Загалом, всі зазначені вище обіцянки партії та кандидати в мери можуть втілювати у життя, якщо виграють вибори. Але чи виконають вони їх – питання часу.

Громадський транспорт
Хоч Сумська громада має не таку вже й велику площу, якість пересування нею громадським транспортом бажає кращого. На це вказує оцінка сфери з боку місцевих жителів. Так як тепер ОМС мають розширені повноваження та значне фінансування, можливо, місцеві політики, які здобудуть владу, зможуть приділити цій галузі більше уваги та розв’язати проблеми громади. То що ж вони обіцяють?

Так, "Європейська солідарність" пропонує закупити нові низькопольні автобуси і тролейбуси та вивести муніципальний транспорт на новий рівень. Розвинути громадський транспорт планує й "ОПЗЖ", однак, не пропонує конкретних кроків чи хоча б орієнтовних закупівель. Не бачать проблем у функціонуванні муніципального транспорту такі партії як "Сила і честь", "Батьківщина" та "Слуга народу", а тому гарантувати збільшення видатків на дорожньо-транспортну інфраструктуру міста від цих партій не можемо.
Конкретні плани пропонує лише "Європейська солідарність", але закупівля – це ще не експлуатація громадського транспорту. Громаді доведеться слідкувати за тим, аби нові низькопольні автобуси та тролейбуси дійсно курсували містом, а не стояли у депо.

Замість післяслова

Слід розуміти, що від програм партій та кандидатів у мери, які сформують нову місцеву раду, залежить майбутня стратегія розвитку найважливіших сфер життя територіальної громади. Тому, приймаючи рішення, кому віддати свій голос, виборцям варто орієнтуватися, серед іншого, на передвиборчі програми партій та кандидатів у мери.
Від того, яких змін ви прагнете у своїй громаді, залежить ваш вибір та перемога тієї чи іншої партії. Аналізуйте, обирайте та голосуйте відповідально!
Детальніше про обіцянки та позиції партій і кандидатів у мери ви можете дізнатися тут.

Фото - Главком

 
5
Комментариев
0
Просмотров
2484
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.