Поле битви - земля

Блоги, Костянтин Єлішевич
08 августа 2019 в 17:08
Обзаводячись землею, передусім придивися до води, дороги, сусіда. Пліній Старший.
Наприкінці минулого року Верховна Рада вкотре продовжила мораторій на продаж сільськогосподарської землі - хоча Європейський суд  визнав його таким, що порушує права людини. Ймовірно, на рішення парламентарів вплинула суспільна точка зору - згідно опитування групи “Рейтинг”, торгівлю землею не схвалюють 72% населення.  

Цікаво, що практично стільки ж підтримали на виборах нового Президента -  сам же Володимир Зеленський виступив за скасування мораторію. За словами гаранта, "Україні потрібно позбутися нафталінового пострадянського регулювання, яке запроваджувалось для планової економіки. Наприклад, заборону вільно розпоряджатися своїм майном, а саме землею".

Є прихильником запровадження ринку землі і в.о. міністра аграрної політики Ольга Трофімцева - де-факто останній уже існує, але тіньовий. Про це вона заявила на зустрічі з сумськими журналістами, організованої в рамках спільного проекту Українського кризового медіа-центру та Естонського центру східного партнерства. На думку посадовця, багато людей хочуть продати свої паї і у них повинно бути таке право.

Однак Трофімцева наголошує - земельна реформа є ровесницею незалежності, тож у такому стратегічному питанні не обійтися без перехідного періоду та законодавчих обмежень. На її переконання, землю мають купувати ті, хто на ній реально працюватиме - а державі треба не допустити надмірної концентрації, аби не з’явилися “латифундисти”. Допомагати ж необхідно малим і середнім фермерам, хоча й великі холдинги апріорі злом міністр не вважає.

Позиція народного депутата України 7-го скликання, екс-голови Сумської облдержадміністрації Володимира Шульги - “Земля повинна бути товаром, але зараз цього робити не можна. По-перше - сьогодні її вартість є заниженою та не відповідає ринковій, причому якість вища, ніж у Європі. По-друге, не розроблений так званий Земельний Банк, де була б градація по типу грунтів - бо чорноземи в рази дорожчі від поліських суглинок. По-третє, земля - це останній ресурс України, тож тільки наші громадяни мають право викупати цей ресурс у власність”. 

Депутат Сумської обласної ради Олександр Стрельченко категоричний - “Рынок земли в том виде, в котором он сегодня предлагается – станет настоящей катастрофой для страны. Существует угроза, что крупные агрохолдинги или иностранные компании из-за обесценивания гривны могут просто скупить землю и оставить без работы мелких и средних сельхозпроизводителей. По моему убеждению, сначала нужно отработать законодательную базу, механизмы защиты. Если позволить продажу земли – этого нам не простят десятки поколений”.

Проти й інженер з охорони праці Костянтин Каріх  - “Для економіки та ринку перетворення землі на товар – це добре. Натомість для бідних людей, які володіють цим товаром, продаж його за безцінь – це погано. Усі ж добре знають, що не можна голодну людину посилати до магазину за їжею. Пригадайте хоча б початок 90-х, "приватизацію" і "ваучери". За скільки тоді бабусі їх продавали? За копійки. Те ж саме буде і з землею”.

Депутат Сумської районної ради, журналіст Анна Валевська вважає інакше - “Моя мама успадкувала пай від свого батька, але не може його продати. А дід так і помер, не зрозумівши, що був власником найціннішого ресурсу. Натомість орендарі земель - “в шоколаді”. Платять людям копійки і заробляють мільйони, ще й держава їм компенсує витрати. Власникам паїв слід забезпечити право розпоряджатися своєю власністю. Але уряд має чітко прописати умови - це допоможе зняти негативне ставлення до продажу землі, що виникло після приватизації в 90-х”.

З нею згоден редактор порталу «КиевВласть» Олексій Ігнатьєв  - “Ринок землі, як найдавніший в історії економічних відносин, має з'явитись в XXI столітті і в Україні. Чимало ділків з аграрного сектора свого часу заволоділи "паями" і тепер мають надприбутки. Я не хочу, щоб українські землі за копійку продали іноземним зайдам - я мрію, щоб селяни геть повиганяли з парламенту і сільрад тих, хто на темі ринку землі 20 років маніпулює. Ми ж квартири, які будував Хрущов, приватизували? Дехто і попродавав. Чим власники земельних наділів гірші?”
 
Провідний фахівець Сумського державного університету Микола Гуменний теж намагається знайти “золоту середину”  - “Принципово - "за". Але варто встановити зрозумілі правила, виписати формулу визначення справедливої ціни, передбачити механізми демонополізації. Крім того, слід обмежити право іноземців на купівлю: спільні підприємства чи відсоткові обмеження, або ж взагалі тільки довгострокова оренда”.

Тим часом, попри формальну заборону, торгівля активно триває - за розрахунками VoxUkraine, на сайті OLX виставлено на продаж понад 52 тис. га пайової землі. І це лише невелика частка тіньового ринку - експерти наголошують, що побачити його реальні масштаби стане можливим тільки після легалізації.  У переліку областей Сумська посідає скромне 13-те місце - лише 1,5 тис., зате нормативна оцінка землі в регіоні поступово наближається до ринкової. Середня ціна - 36 680 грн. за гектар.

“Земля має оболонку і ця оболонка вражена хворобами. Одна з цих хвороб називається “людина” - писав Фрідріх Ніцше. Україна є останньою державою Європи, в якій діє повний мораторій - у світі ж таких лишилося всього 5. Північна Корея, Куба, Венесуела, Конго і Таджикистан - не найкраща компанія для країни, що оголосила пріоритетом курс на Євросоюз. Втім, Рада 9-го скликання буде переважно “зеленою” - тож відмінити земельне “вето” не проблема. Звісно, якщо є політична воля.      
0
Комментариев
0
Просмотров
2757
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.