Про проект «Сумський історичний портал»

Блоги, Геннадій Іванущенко
28 октября 2011 в 03:06

Архівна революція в Україні, яка буквально перевернула уявлення багатьох про події недавньої історії відбувалася, останніми роками, на тлі іншої революції – інформаційної.

Об'єднання цих двох процесів: світового і загальноукраїнського - лише питання часу. Колорит кожної епохи, історичні факти, передані через архівні документи, історичні дослідження та народну пам'ять стають доступними все більшому колу людей. Шахова аксіома «Білі починають і виграють» якнайкраще підходить до ідеї сайту: ми починаємо перші, але виграють від цього усі.

Проект Сумського історичного порталу (http://history.sumynews.com) задуманий, як об'єднання історичних, архівних, краєзнавчих, бібліотечних та інших ресурсів області. Власне, йдеться не лише вузько про Сумщину чи прилеглі території сусідніх областей, пов'язаних з нами спільною історичною долею. Мова йде про удоступнення історичних джерел, в першу чергу архівних, широке використання їх людьми в різних куточках світу (адже інтернет-ресурс не може бути тільки обласним чи районним). Це надзвичайно актуально для українського постколоніального та посттоталітарного суспільства, досі ментально хворого після політичних потрясінь ХХ століття, для відновлення родинних зв'язків і родинної пам'яті. Наші європейські сусіди вже роблять перші кроки в цьому напрямку. У липні 2000 року Комітет міністрів Ради Європи прийняв Рекомендацію № R (2000) 13, де підкреслюється важливість ролі архівів у зміцнення культурної самобутності, різноманіття й демократії і визначається європейська політика в галузі доступу до архівів.

«Історичні джерела дозволять нам сформувати більш об'єктивне бачення минулого, й таким чином допоможуть нам краще розуміти сьогодення й приймати обґрунтовані рішення в майбутньому. Завдяки цьому стане складніше маніпулювати історією й використовувати необґрунтовані забобони для розпалювання ворожнечі між народами. Відкриття доступу до архівних документів є, зокрема, одним із засобів запобігання міжкультурних та міжрелігійних конфліктів і зміцнення соціальних зв'язків» - вважає Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс1. З огляду на останні політичні спроби ускладнити доступ до архівів в Україні, заборонити чи зупинити окремі теми досліджень, поширення історичної та архівної інформації в інтернет-простір є своєчасним. Відрадно, що в Україні вже існують такі широко відомі історичні інтернет-ресурси, як "Історична правда", проект газети "День" "Україна інкогніта".

Де б не були знайдені джерела з історії України чи Сумщини зокрема – вони одразу ставатимуть надбанням широких кіл користувачів: від аматорів до професійних істориків. Скажімо, генеалогічна інформація метричних книг чи ревізьких казок зацікавить вихідців з нашого краю в будь-якому куточку Землі (вперше ця ідея була апробована свого часу на сайті держархіву Сумської області). А документи, виявлені в архівах Нью-Йорка, Лондона чи Праги суттєво розширять наші знання про маловідомі історичні події, відкриють забуті імена. Наприклад, рукопис спогадів колишнього Сумського повітового коменданта, а згодом начальника штабу Карпатської Січі, генерал-хорунжого армії УНР Василя Филоновича, знайдений був у Національному архіві Чехії двома дослідниками незалежно один від одного. І так само автономно: в Сумах і Ужгороді виходять про нього книги. А через рік - на сайті українців Болгарії з'являється повідомлення про активну громадську діяльність Филоновича з упорядкування могили М.Драгоманова в міжвоєнний період. Матеріали про це, до речі, представлені і в першому випуску журналу, який вийде незабаром друком, як принт-анонс Сумського історичного порталу.

Структура сайту відображатиме періодизацію історії України, пов'язуватиме її з місцевими особливостями. Ми прагнемо розширити діапазон сприйняття історичної інформації як у бік науковості і подальшої розробки традиційних «академічних» проблем, так і в бік «відтінення» таких специфічних тем, як «історія повсякденності», «історичні образи в мистецтві», генеалогія і геральдика, «відомча історія», «життєві історії» біографії тощо. Пропонується і досить широкий інструментарій. Наприклад, розділ «Ресурси» (каталоги, реєстри, описи, інтернет-ресурси) включатиме «статику»: (архівні, бібліотечні, музейні); і «динаміку»: (академічні, вузівські, дослідницькі). Будуть книги, статті і блоги. Буде історична аналітика, методика викладання історії та виховної роботи на історичних матеріалах. А ще: екскурсії-онлайн музеями світу, сторінками оцифрованих газет (20-ти, 50-ти, 100-річної давнини). Думаю, багатьох також зацікавить колекція «Сумщина на картах світу», інші розділи...

Інтерактивність порталу забезпечуватиме його відкритість та великий вузол інтернет-посилань на інші ресурси.

Офіційна презентація нового історичного інтернет-ресурсу відбудеться на початку наступного тижня.

___________________________________

1 Кечкеметі Шарль, Секей Іван. Доступ до архівів. Путівник для імплементації Рекомендації № R (2000) 13 щодо Європейської політики доступу до архівів / Харківська правозахисна група. - Харків: Права людини, 2010. - С. 8.

0
Комментариев
0
Просмотров
2104
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.