ВІЛ/СНІД. Прояви турботу й толерантність /За матеріалами українських періодичних видань/

СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ
СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ 21 ноября 2017 в 15:26
     Найбільші життєві цінності людини – це її життя та здоров’я. Відповідальне ставлення до їхнього збереження повинно стати головною метою кожного.
     Поширення різного роду епідемій – болюча проблема сучасності. Серед них розповсюдження СНІДу відбувається найшвидше. Останнім часом хвороба виявила характер світової пандемії, продовжує залишатися об’єктивною загрозою національного масштабу та негативно впливати на населення багатьох країн світу, в тому числі і України. Наша країна входить у п’ятірку в світі за темпами зараження цією хворобою.
     У травні 1988 року Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла резолюцію, в якій 1 грудня офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Весь світ відзначає цей день в ім’я  соціальної терпимості, толерантності  та для популяризації знань про небезпечний недуг.
     1995 року Організація Об’єднаних Націй прийняла «Декларацію принципів толерантності» – основоположний міжнародний документ, в якому сутність толерантності визначається як «повага, прийняття та правильне розуміння всієї багатоманітності культури, форм самовияву й прояву».
     Для  подолання  стигми  та  дискримінації  у  суспільстві  дуже  важливе  значення  має  рівень  толерантності  до  людей,  які  живуть  з  ВІЛ-статусом.  Для  цього  потрібна  активна  політика держави, активізація громади, просвітницька та інформаційна робота серед населення.
     Толерантність по відношенню до людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією можна визначити як моральну категорію, що характеризує:
  •  терпиме  ставлення  до  відмінних,  від  загальноприйнятих  форм  поведінки,  поглядів,  думок,  зовнішнього  вигляду  тощо;
  •  вміння контролювати власну поведінку;
  •  конструктивно розв’язувати конфлікти;
  •  долати суперечності тощо.
     Спільні дії громадськості та державних культурно-просвітницьких установ служать справі зміцнення організованих зусиль по боротьбі з ВІЛ/СНІДом.
     Відділ періодичних видань Сумської ОУНБ вносить свою лепту в справу інформаційного забезпечення населення з цієї проблеми та запрошує всіх бажаючих ознайомитись з матеріалами сучасних українських часописів: «Право України», «Юридична Україна», «Віче», «Психолог», «Екологічний вісник», «Директор школи», «Основи здоров’я» та інші.
     До уваги користувачів бібліотеки також пропонуємо відео «Молодь і СНІД: серйозний погляд» http://www.vsisumy.com/users/16954/video/molod-i-snid-seryozniy-poglyad.
     Ніколи не забувайте дбати про своє здоров’я. Бо лише здорова людина може подолати будь-які труднощі, випробування, знайти гідне місце в житті.
Світлана Антонова


 
25
Комментариев
0
Просмотров
3793
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.