Мобінг і босінг у школі, Емоційне насильство на роботі

СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ
СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ 11 августа 2020 в 14:52
Міні-рецензія на статтю
Козлова А. Мобінг і босінг у школі. Емоційне насильство на роботі / А. Козлова // Психолог. - 2020. - № 2. - C. 72-77.
     Корпоративна культура – це система цінностей та переконань, які розділяє кожен працівник організації. Цілісність та ефективність роботи насамперед залежить від керівника, який налаштовує робочий процес.      В колективі де тебе розуміють, поважають та підтримують завжди є бажання розвиватися, створювати щось нове та вдосконалювати.
     Кожний по-своєму унікальний, головне – щоб керівник це бачив та оцінював, а також стимулював та підтримував кожного. Попередження мобінгу завжди починається з керівника, який вносить пропозиції та пропагує здорові відносини.
     Мобінг – це явище не нове, але про нього активно почали говорити в Україні лише після появи булінгу. Психолог і вчений-медик, доктор Ханц Лейман вперше провів дослідження цього явища на робочих місцях у Швеції на початку 1980-х років. Він назвав таку поведінку мобінгом і охарактеризував його як «психологічний терор», який охоплює «систематичне повторюване вороже  і неетичне ставлення одного або декількох людей, спрямоване проти іншої людини, в основному одного». Лейман визначив 45 варіацій поведінки, типових для мобінгу, основними серед яких є: приховування необхідної інформації, соціальна ізоляція, безперервна критика, поширення необґрунтованих чуток, висміювання, крики тощо.
    В статті Анни Козлової розглядаються не тільки це негативне і аморальне соціально-психологічне явище під час якого протягом тижнів, місяців і навіть років, здійснюють цілеспрямоване переслідування, яке принижує почуття власної гідності, підриває репутацію та професійну компетентність, але і наслідки психологічної травми що тягнуть за собою руйнування особистості, відносин та дієздатності колективу загалом, а також психосоматичні захворювання.
     Дуже вдало, на мій погляд, розглянуто причини виникнення босінгу, види мобінг та його профілактика.

Статті на тему мобінг та булінг:
Затворницька А. Мобінг на роботі. Прийоми й поради, які допоможуть учителю не стати жертвою мобінгу/ А. Затворницька //Завуч. - 2020. - №1 (січ.). - C. 54-59
Затворницька А. Як виявити булінг стосовно вчителів. Діагностика й інструкція із захисту педагогів/ А. Затворницька //Завуч. - 2020. - №1 (січ.). - C. 60-65
Карпенко О. Мобінг - булінг по-дорослому/ О. Карпенко //Завуч. - 2019. - № 5 (трав.). - C. 50-57
Козлова А. Мобінг і босінг у школі. Емоційне насильство на роботі/ А. Козлова //Психолог. - 2020. - № 2. - C. 72-77.
Костіна Л. Психічне здоров’я. Профілактика булінгу як елемент недопущення зміни особистості учня/ Л. Костіна //Психолог. - 2020. - № 2. - C. 52-61.
Фомічова, Олена. Наукові підходи до трактування поняття "булінг" в історико-педагогічній ретроспективі/ О. Фомічова //Рідна школа. - 2019. - №5-6. - C. 42-47.
Завідувачка відділом періодичних видань
Сумської ОУНБ Валентина Кальченко



 
2
Комментариев
0
Просмотров
1631
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.