Життєдіяльність та інтенсивний розвиток п’ятої лікарні

ВС 27 апреля 2023 в 22:06
Зустріч Народного депутата України Ігоря Васильєва з колективом КНП "Клінічна лікарня №5" СМР з актуальних питань закладу
Нещодавно Уряд дав старт розгортанню третього етапу медичної реформи. Планується створити так звану, спроможну мережу закладів охорони здоров’я, де у кожній області буде створено госпітальний округ, а у його межах – кластерні, надкластерні, загальні та лікарні громад. Зміни, що відбудуться, торкнуться не лише медичної спільноти, а й великого кола пересічних громадян – потенційних пацієнтів. На думку директора КНП «Клінічна лікарня №5» СМР В’ячеслава ПЕТРЕНКА, піднята тема є гострою, актуальною й тому потребує публічності та виваженості. 

Зміна структури

Існуючий розподіл лікарень на міські, районні та обласні, вже не є дієвим механізмом. Його нівелювання пришвидшила й спровокувала адміністративно-територіальна реформа, коли «перекроїли» площі районів й створили нові громади. Наразі, не зважаючи на жорстке протистояння ворожій навалі з боку рф, уряд, Верховна рада ухвалили ряд рішень, які дають старт інфраструктурній частині медичної реформи. У її рамках: побудова нової структури – спроможної мережі закладів охорони здоров’я, де у кожній області утворяться госпітальні округи, у їх складі – надкластерні, кластерні, загальні та лікарні громад.

Реформа – справа багатогранна

Варто зазначити, що, як правило, госпітальний округ – це область, госпітальний кластер – це район. За новим підходом мережа закладів охорони здоров’я в області об’єднана в один госпітальний округ і буде додатково поділена на госпітальні округи з урахуванням:
-меж адміністративно-територіальних одиниць;
-географічних особливостей регіону та стану автомобільних доріг;
-поточних і прогнозованих демографічних показників;
-оптимальних клінічних маршрутів пацієнтів.

«Швидка» повинна доставити пацієнта не до найближчої лікарні, а до закладу, який може надати необхідний вид допомоги. Пацієнтів у більш важкому стані необхідно доставляти до потужних відділень інтенсивної терапії.


В'ячеслав Петренко -директор Комунального некомерційного підприємства "Клінічна лікарня  №5"Сумської міської ради


«Клінічна лікарня №5»: колектив професіоналів, інтенсивний розвиток, 100% готовність до змін

Своїми думками про актуальні питання процесу кластеризації ділиться директор КНП «Клінічна лікарні №5» СМР В’ячеслав ПЕТРЕНКО. Він кандидат медичних наук, Заслужений лікар України, упродовж 24 років очолює провідний медичний заклад обласного центру. За півстоліття в медицині В’ячеслав Юрійович накопичив значний досвід менеджера медичної галузі, успішно працював за системою «Сивашко», яка була визнана однією з найкращих у світі. Під його керівництвом колектив П’ятої лікарні зумів достойно вистояти у буремні 90-ті роки, у часи пандемії COVID-19, а нині, вже понад як рік, заклад  продовжує надавати широкий спектр медичних послуг у часи тяжких воєнних випробувань для українського народу. З перших днів російського вторгнення П’ята лікарня стабільно працює та надає доступну, якісну, безкоштовну медичну допомогу населенню.

Якщо говорити про майбутнє реформування медичної галузі, то згідно  з вимогами МОЗ, загальні лікарні мають обслуговувати мінімум 50 тисяч людей, кластерні – 120 тисяч, надкластерні – це заклади, які обслуговуватимуть всю область. Як зазначає наш співрозмовник, сьогодні П’ята лікарня і обслуговує 100 000 населення!

«У державі відбулися адміністративно-територіальні зміни. Наприклад, на Сумщині замість 18 районів утворено 5, відповідно, змінилися межі госпітальних округів, й природньо, що всі медичні заклади також змінюють свої статуси. У межах госпітальних округів планують створити надкластерні, кластерні і загальні лікарні. Саме ці заклади разом з мережею медзакладів, що надають первинну медичну допомогу, центрами екстреної допомоги та медицини катастроф мають сформувати спроможну мережу закладів охорони здоров’я, – відзначає В’ячеслав Петренко й продовжує. - Нову структури СПРОМОЖНОЇ МЕРЕЖІ медичних закладів, як правильно сьогодні говорити, на свій розсуд формує військова обласна адміністрація. Я хотів би підкреслити, НА СВІЙ РОЗСУД! Але, при цьому спеціалізація обласного центру повинна бути чітко розмежованою. Має бути єдиний медичний простір, де всі повинні дотримуватися єдиних правил, а кінцевий результат – це доступне лікування пацієнтів нашого міста, які повинні отримувати висококваліфіковану, безкоштовну медичну допомогу. Тоді це буде правильна реформа!»

Працюємо на результат

Медична спільнота П’ятої лікарня 100% готова до змін та  висловлює рішучість взяти на себе відповідальність, ставши Центром для об’єднання. Адже заклад, який через рік буде відзначати 70 років своєї трудової діяльності, має стаціонар на 11 000 кв.м., поліклініку – 7 700 кв.м., і за обсягами медичної допомоги, персоналом, лікувальними площами і кількістю успішно пролікованих пацієнтів у декілька разів потужніший за інші лікарні міста Суми.

«Ці критерії є найвищою оцінкою ефективності роботи медичного закладу, то як можна порівнювати очевидні переваги? У таких важливих питаннях, як майбутня кластеризація, ми не повинні залежати від хибних впливів, бо справедливість повинна бути на боці істини і добра, якщо ми істинні патріоти нашого міста»,  – впевнено говорить В’ячеслав Юрійович.
Також, говорячи про потужний потенціал П’ятої лікарні, як про кластерний медичний заклад, варто нагадати, що приміщення стаціонару та поліклініки зведені за проєктами для лікувально-профілактичних закладів, з дотриманням державно-будівельних норм. Наразі загальна площа провідного медичного закладу дорівнює 28 000 кв.м., працює поліклінічне відділення та стаціонар на 330 ліжок, де надається багатопрофільна медична допомога.

Як і годиться, кожне з 15 стаціонарних відділень має по 540 кв.м. Таким чином, всі лікарняні приміщення, кабінети спроєктовані, розташовані та мають гідні умови для надання якісної, безкоштовної, професійної медичної допомоги.

Наразі, не зважаючи на виклики воєнного часу, лікарня продовжує розвиватися. Так, упродовж минулого року стаціонар, поліклініка укомплектовані новітньою апаратурою, оснащені сучасними зразками технічного обладнання, яке щоденно служить на благо пацієнтів. Можна сказати, що лікарняна клініко-діагностична лабораторія отримала нове дихання: придбано та введено в дію ряд цифрових аналізаторів, які унеможливлюють вплив «людського фактору» й при цьому проводиться весь спектр необхідних досліджень. Особливе надбання П’ятої лікарні – це потужний операційний блок, до якого входять сім операційних. у відділенні променевої діагностики працює шість сучасних рентген-апаратів.

Упродовж складного 2022 року для удосконалення умов роботи персоналу і комфортного лікування, перебування пацієнтів зроблено якісні ремонти у 16 відділеннях.

У продовження теми очільник закладу В’ячеслав Петренко з гордістю відзначає: «Але найцінніше, найдорогоцінніше надбання «Клінічної лікарні №5» – це наші «золоті кадри»! Така багаторічна традиція колективу - опікуватися інтернами, молодими спеціалістами. Кадровий потенціал відіграє велику роль у розбудові та нових досягненнях лікарні. У нашій лікарні працюють висококваліфіковані медики: 750 спеціалістів, з них 200 - лікарі, з них 45% – мають вищу категорію, працює 8 кандидатів наук, більшість - це лікарі першої категорії, середній медичний персонал 55%, з них атестовано – 340 співробітників».


Сучасне обладнання функціонального кабінету поліклініки  КНП "Клінічна лікарня №5"СМР

Тривають консультації та співпраця
Коли матеріал був готовий до друку, відбулася робоча зустріч з народним депутатом України Ігорем ВАСИЛЬЄВИМ. Він 18 квітня на запрошення трудового колективу прибув до «Клінічної лікарні №5» та пройшов приміщеннями лікарні, де нещодавно відбулися ремонтно-відновлювальні роботи. Народний обранець відмітив, що заклад справляє гарне враження сучасним обладнанням та кваліфікованою роботою персоналу. У ході спілкування з медиками відбулося обговорення ряду важливих, доленосних питань стосовно подальшого розвитку та функціонування лікарні. Ігор Васильєв зазначив, що сьогодні найголовніше – це зберегти заклад, усі багаторічні надбання лікарні: кадровий потенціал, робочі місця, матеріально-технічну базу.

На думку народного депутата Ігоря Васильєва, враховуючи  значний потенціал закладу, кваліфікований персонал, П’ята лікарня має всі шанси претендувати на статус кластерної.

«Заклад постійно закуповує нове обладнання для того, щоб суспільство, громада отримували якісні медичні послуги. Ми бачимо, що П’ята лікарня не стоїть на місці, а розвивається і завдяки високому кадровому потенціалу, новітньому обладнанню надає безкоштовну, професійну багатопрофільну допомогу населенню. Так, потужності П’ятої лікарні можуть претендувати на кластерну лікарню. Всі консультації ми будемо проводити разом з Управлінням охорони здоров’я і доносити свою позицію до Міністерства охорони здоров’я», – сказав Ігор Васильєв після спілкування з трудовим колективом.

Замість післямови

Військові державні  адміністрації повинні до 1 травня поточного року подати на затвердження до МОЗ пропозиції щодо формування госпітальних округів та госпітальних кластерів. А впроваджувати у життя нові зміни уряд планує вже з січня 2024 року. Якщо є концепція розвитку, вона повинна затверджуватися документально, а потім реалізуватися на місцях. Важливо враховувати всі фактори, зміни, аргументи і впровадження, які затвердив Кабінет міністрів, тобто чітке виконання всіх державних законопроєктів.

У цьому контексті думка професіоналів єдина: успішне впровадження інфраструктурної частини медичної реформи неможливе без чітких й зрозумілих правил, рішень та прозорості самого процесу створення госпітальних округів, кластерів. І головне – щоб ці зміни не нашкодили вітчизняній медичній галузі, щоб не постраждали трудові колективи, громади, лікарі та пацієнти.

Ефективна робота «Клінічної лікарні №5» у статистичних даних:
- упродовж  2022 р. проліковано – 12 000 хворих;
- у стаціонарі зроблено – 3 500 оперативних втручань;
- у відділенні  «Хірургії однієї доби»  - зроблено 2 300 оперативних втручань;
- у поліклінічному Кабінеті ендоскопії – зроблено 900 обстежень;
- відділення «Променева діагностика» – 20 500 рентген-досліджень, 10 000 ультразвукових досліджень;
- у клініко-діагностичній лабораторії здійснено – 500 тисяч досліджень.
Лікарня законтрактувала договір з НСЗУ за 16 пакетах і чітко виконує умови договору, надаючи якісну медичну допомогу населенню.

МИ ЗАВЖДИ ГОТОВІ ВАМ ДОПОМОГТИ!
Звертайтесь до реєстратури поліклініки «КЛІНІЧНОЇ ЛІКАРНІ №5» (м.Суми, вул. М.Вовчка,2).
Пн.-Пт., 08.00-15.30, контактні тел. 099-781-91-52, (0542) 66-28-17, 66-28-18).


Долучайтеся до нашої команди в інформаційному просторі:

Telegram: https://t.me/smkl5
Веб-сайт: https://smkl5.sumy.ua
Facebook: https://facebook.com/5smkl
YouTube: https://youtube.com/@smkl5
Кол-центр: 0 800 333 105

Юлія Безкоровайна



ІД

1
Комментариев
0
Просмотров
1623
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.