Незламний колектив професіоналів

ВС 23 февраля 2023 в 17:18
Днями минає рік повномасштабного вторгнення росії в Украну. 24 лютого 2022 року російські окупати посунули війною на українські землі. Прикордонна Сумщина відразу опинилася у частковій окупації, а місто Суми – в облозі. Як живе та працює на межі воєнних викликів провідний медичний заклад міста – КНП «Клінічна лікарні №5» СМР розповідає в ексклюзивному інтерв’ю директор В’ячеслав Юрійович ПЕТРЕНКО.





R: В’ячеславе Юрійовичу, з чого почався Ваш ранок 24 лютого 2022 року?


В’ячеслав ПЕТРЕНКО: Коли почалося повномасштабне вторгнення, Сумщина, як прикордонна область, опинилася незахищеною  від навали ворожої техніки та живої сили противника. Усі сум’яни добре пам’ятають ці жахливі кадри – російські танки на Харківському мосту. Тобто, у самому центрі міста. Ситуація  була незрозумілою, люди  не знали, як правильно діяти й чого чекати.

У нашій лікарні ми відразу, зранку 24 лютого, зібрали оперативний штаб та обговорили найнагальніші питання – кількість та перелік медикаментів, запас харчів, питної води та іншого найнеобхіднішого. Було чітке розуміння  – лікарня не може ні на мить припиняти роботу, ми повинні виконувати свою місію: надавати медичну допомогу.

Я з гордістю та величезною вдячністю відзначу, що усі завідуючі відділень, керівники служб залишися на своїх робочих місцях і кожного дня забезпечували повноцінний лікарняний процес. Увесь період часткової окупації міста, переборюючи страх та розпач, лікарня працювала, приймала пацієнтів у поліклініці, стаціонарних відділеннях. Невідступно, чітко, згуртовано і мужньо медики П’ятої виконували свій професійний обов’язок.

До підтримки відразу підключилися сумські волонтери, які невідступно опікуватися нагальними потребами лікарні. Вони підвозили продукти (хліб, молоко, питну воду), а також організували охорону, маскувальні заходи, мішки з піском тощо. Органи місцевого самоврядування, зі свого боку, допомагали пальним, ліками тощо. Колектив П’ятої лікарні вдячний, добре пам’ятає цю хвилю консолідації, доброти та взаєморозуміння. Лише завдяки такій співпраці ми змогли вистояти й продовжуємо стабільно працювати.









R:. У вашому активі 24 роки успішної діяльності на посаді очільника провідного медичного закладу. Під час війни обов’язки менеджера суттєво розширилися?


В. П: Такі непрості часи вимагають нестандартних рішень, концентрації усіх зусиль і керівника, і його команди. Факти засвідчують, що наш колектив, опинившись у воєнних умовах, гідно витримує це непросте випробування.

Скажу відверто – для нас досвід роботи в умовах ковіду став ніби арт-підготовкою. Фактично, починаючи із зими 2020 року, ми працювали в надзвичайно екстремальних умовах, коли у суспільстві градус паніки був надзвичайно високий. А П’ята лікарня дуже швидко перепрофілювалася й посіла гідне місце провідного медзакладу у місті Суми з госпіталізації ковідних хворих. По суті, ми стали повноцінним інфекційним госпіталем, розгорнувши 320 інфекційних ліжок. Ковідний гарт та досвід стали у нагоді, особливо у перші дні повномасштабного вторгнення. Ми змогли швидко опанувати ситуацію й сумлінно лікувати, рятувати, допомагати всім, хто до нас звертається.





R: Як вдалося організувати роботу колективу, забезпечити надання жителям міста медичної допомоги?


В.П.: У першу чергу – без паніки. Після обговорення першочергових завдань почалася щоденна робота. На перший погляд, вона нічим не відрізнялася від мирного алгоритму, якщо не брати до уваги артобстріли, повітряні тривоги, бойові дії, які точилися неподалік. Але треба віддати належне нашому персоналу – лікарям, медичним сестричкам та технічним працівникам, управлінцям, які самовіддано трималися, незважаючи на особисту небезпеку. Пам’ятаєте, як у місті не працював громадський транспорт? Медики ночували у лікарні, знаходилися біля хворих. Для багатьох моїх шановних колег така цілодобова вахта стала моментом істини, екзаменом на громадянську, професійну зрілість, а ще рятівним колом: коли піклуєшся про ближніх, то власні тривоги, страхи відходять на другий план. Безцінний досвід, але гіркий, на жаль. 

Ми отримуємо багато вдячних слів від наших пацієнтів, військових. Це важливо й приємно, бо медичний персонал дійсно працює на совість. Величезна повага, шана моїм колегам-професіоналам, низький уклін! Завдяки їм лікарня стала осередком незламності, соціальною інституцією, де можна було отримати медичну, психологічну допомогу.











R: Укриття лікарні стало прихистком для пацієнтів, мешканців Хіммістечка з прилеглих будинків. Як медикам вдавалося підтримати людей?


В.П.: Дійсно, наше укриття стало прихистком не лише для хворих, персоналу, а й для людей похилого віку, мам з дітьми, містян з домашніми улюбленцями.  Під час  артобстрілів, повітряних тривог у нашому укритті знаходилися велика кількість людей. І це теж був серйозний виклик та іспит – лікарі, медичні сестри, санітарочки, переборюючи власні страхи, допомагали людям облаштуватися в укритті, надавати першу допомогу. У таких обставинах добрі слова, а головне – виважена поведінка медиків, діяли краще, ніж заспокійливі пігулки. У продовження теми: нещодавно завершився капітальний ремонт підвальних приміщень хірургічного корпусу №1. І нині ми маємо  гарно облаштоване укриття площею 363 м.кв. У разі будь-яких надзвичайних ситуацій ці приміщення можуть використовуватися як лікарняні палати, операційні та реанімація.

R: Після деокупації Сумщини «Клінічна лікарня №5», попри виклики воєнного часу, оновлює матеріальну-технічну базу?

В.П.: Наша лікарня залишається провідним лікарняним закладом міста, де працює поліклінічне відділення та стаціонар на 330 ліжок, де надається багатопрофільна медична допомога. У складних реаліях воєнного стану відремонтовано приміщення шістьох спеціалізованих відділень, нарощені енергетичні потужності, введене в експлуатацію новітнє обладнання. А саме:
- три нових аналізатори у клініко-діагностичній лабораторії;
- ендоскоп – апарат, який дозволяє виконувати якісну діагностику;
- в операційному блоці встановлена С-ДУГА, яка у реальному часі здійснює рентген-котроль;
б) відеодуоденоскоп Pentax – апарат, призначений для візуальної діагностики паталогії дванадцятипалої кишки та проведення ендохірургічних операцій;
в) лапараскопічна стійка, яка дає можливість виконувати операції будь-якої складності;
г) дуоденоскоп зі звуковою оптикою, що дозволяє робити новітні оперативні втручання: стентування жовчних протоків, стентування підшлункової залози.

Таке технічне оснащення дає змогу на ранніх стадіях діагностувати небезпечні хвороби та проводити оперативні втручання, розширити спектр оперативних втручань в ендоскопічній хірургії та розвивати нові напрямки лікування, діагностики і реабілітації.









R: Які головні уроки, підсумки, досягнення минулого воєнного року?


В.П.: Війна розділила життя українців на «до» і «після, а фактично, війна вже триває з 2014 року. Наперекір труднощам військового часу ми  рухаємося вперед, розвиваємося. На даний момент відкрито нове профільне відділення травматології, а з перших днів лютого у лікарні стартувало відділення невідкладної екстреної медичної допомоги – це зовсім нове діло для нас.

Досвід, успіхи у такий складний час надихають колектив П’тої лікарні верстати плани на майбутнє.

Ось лише деякі з них:
- відкрити відділення ендоскопічної хірургії,
-розвивати напрямок паліативної допомоги,
- кардіології,
-відремонтувати залу для гідропроцедур,
-відкрити стаціонарне відділення реабілітації.

Також плануємо розширити напрямок урології, освоювати новітнє обладнання та продовжувати готувати надійний кадровий потенціал.

Так, дійсно, успішна робота, надійна команда дають усі підстави будувати амбітні плани на рік прийдешній, але є одна умова, єдине для всіх українців бажання – ПЕРЕМОГА.

Тому кожного дня колектив «Клінічної лікарні №5» , наполегливо й послідовно своєю самовідданою працею наближає цей день – день, коли на нашій благословенний землі запанує тиша та мир!
Спілкувалася Олена Шевченко

КНП "Клінічна лікарня №5» СМР безкоштовно приймає всіх пацієнтів, які мають електронне направлення від сімейного лікаря, незалежно від місця проживання, прописки.

Лікарня уклала договори з НСЗУ та надає медичні послуги за наступними пакетами медичних гарантій:
- Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах;
- Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій;
- Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах;
- Гістероскопія;
- Езофагогастродуоденоскопія;
- Колоноскопія;
- Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах;
- Діагностика, лікуванні та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини (та підозрою на ВІЛ);
- Cтаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям;
- Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям;
- Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в стаціонарних умовах;
- Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах;
- Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару «Однієї доби»;
- Забезпечення кадрового потенціалу системи ОЗ шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів;
- Бронхоскопія.

РОЗКЛАД РОБОТИ ПОЛІКЛІНІКИ «КЛІНІЧНОЇ ЛІКАРНІ №5»
(м.Суми, вул. М.Вовчка, 2):
РЕЄСТРАТУРА
Пн. –Пт., 08.00-15.30,
контактні тел. 099-781-91-52,
(0542) 66-28-17, 66-28-18
Долучайтеся до нашої команди в інформаційному просторі...
Telegram: https://t.me/smkl5
Веб-сайт: https://smkl5.sumy.ua
Facebook: https://facebook.com/5smkl
YouTube: https://youtube.com/@smkl5
Кол-центр: 0 800 333 105

ІД

4
Комментариев
0
Просмотров
1132
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.