Виставку Леонтія Костура з містичною назвою «Перевертні» презентували у Сумах

ВС 19 июля 2018 в 14:00
17  Липня  у Агенції промоції « Суми» одразу в двох залах відкрилася  виставка художника -  кераміста,  живописця, сценографа  Леонтія Костура  з містичною назвою «Перевертні». В своїх роботах автор вміло поєднує одразу два види образотворчого мистецтва, два  напрямки своєї творчості  - графіку  та скульптуру. Художник працює в індивідуальному стилі, який має назву «костуризм».  Цей стиль відокремлює його від інших митців.. Представлені  на виставці роботи  незвичайні, яскраві, фантастичні, містичні, витончені та естетично цілісні. В кожній з них присутня певна художня геометрія, яка  створює відчуття іншої реальності та повертає до прадавніх витоків, відразу  привертаючи  увагу глядачів  і  надаючи можливість поринути в дивовижний світ автора та надихає на філософські роздуми.   У розумінні   його скульптур допомагає звернення художника до архаїчного землеробського культу і прадавньої  трипільської культури. В цілому на виставці представлено близько 40 скульптурних робіт різних розмірів:  від мініатюрних до масштабних,  виготовлених з глини за допомогою  вогню, які представляють наступні теми: «Зламане колесо», «З поля», «Віє», «Жнець», «Годувальниця» та інші. В експозиції також представлено близько 40 живописних графічних полотен різних форматів, які розміщені на дерев’яних поверхнях в широкій палітрі тонів та мають такі назви: «Хворий Бухгалтер», «Повернення», «Боромля» та інші. Загалом всі роботи створенні автором протягом 2010 – 2018 років. Представлена виставка здебільшого ретроспективна, проте її частина ще не була відома широкому глядацькому загалу.  Автор  зазначає, що дану виставку він прагне показати, як «паралельну реальність, у якій існує митець під час творчого процесу і частково буденного життя». Леонтій Костур з 2006 року є учасником Всеукраїнських виставок.  Його роботи зберігаються у Сумському та  Харківському художніх музеях, Путивльському   краєзнавчому музеї , Національному заповіднику «Софія Київська» та у власному музеї - майстерні. Виставка триватиме до 29 липня поточного року.  Вхід вільний.

Нам вдалося поспілкуватися з автором робіт Леонтієм Костуром та взяти в нього інтерв’ю.  

Чому присвячена дана виставка, яка її головна мета?

Л.К.:  Мета любої виставки  поділитися своїм внутрішнім світом з тими,  хто  любить мистецтво,  хто вірить в мистецтво.  У кожного свій світ різний, тому важливо знайти дорогу до глядача.



Чому Ваша виставка має назву «Перевертні», яке значення вона має?

Л.К.: Виставка має назву «Перевертні», тому що я хотів сказати, що кожна людина многолика і неоднозначна, вона може бути спочатку хорошою, а потім поганою та викликати у оточуючих різні за змістом відчуття і от ці різні грані людини, я хотів виразити у своїх роботах.

Скільки часу було витрачено на створення робіт та на підготовку до виставки,  хто надавав допомогу при її створенні?

Л.К.:  Роботи, представлені у першому залі, створювалось мною  фактично рік-два,  а в другому залі, розміщена експозиція  більш ранніх моїх проектів, над якими я працював близько двох-трьох років.  Підготовка до виставки  йшла близько року, оскільки  це дуже складний процес не тільки фізично, а й духовно, з яким одній людині дуже важко справитися, тому допомогу при  створенні моїх скульптур мені надав завод «Керамейя».

З чого розпочалася Ваша творчість, коли були створені Ваші перші роботи?

Л.К.: Перші мої роботи були створені у сьомому-восьмому класі. Це були копії картин Левітана та народних картинок, але це не можна назвати початком моєю творчості, оскільки в них не було моєї  індивідуальності. Потім я поступив у Ленінградський художній інститут ім. І. Репіна на факультет графіки, де  багато чому навчився. Саме з цього часу і розпочалась моя творчість та створення моїх живописних полотен і скульптур. 


     
Хто для Вас є прикладом в  мистецтві?

Л.К.: В мистецтві дуже багато прикладів, їх перерахувати фактично не можливо,  є  тисяча  або навіть дві тисячі художників, які мені подобаються. Це і Рембрант, і Сезанн, і Ваг Гог, і Пікассо, і Шагал, і Пластов.  Когось з них виділити дуже важко.  Я люблю всіх експресіоністів, постімпресіоністів. Крім того,  в наш час також багато талановитих художників.

Як прийшла ідея об’єднати живопис та скульптуру?

Л.К.:  Як такої ідеї у мене не було. Я працював на керамічному заводі і мені дуже сподобалась робота  з глиною, з якої я почав створювати  скульптури, втілюючи в них свої ідеї, задуми, і частину своєї душі. З цього часу в моїй творчості об’єднані живопис і скульптура.



Чому Ви працюєте з керамікою, чим вона Вам цікава?

Л.К.: Мені подобається глина тим, що працюючи з нею, митець може виражати якісь потаємні думки і що характерно лише за допомогою глини можна передати частину природи людини.    

Як з’явилася назва стилю «костуризм», хто придумав саме цю назву?

Л.К.:  Одного разу художник, який створив скульптуру «Гусар» у  місті Сумах  разом зі своєю донькою  зайшли  у мою  майстерню - музей  і вона поцікавилась тим, яке  направлення я  сповідую в мистецтві, на що я відповів, що це  «костуризм», назва прижилась і саме з цього часу я являюся автором цього стиля.



Яка робота з представлених на виставці Вам найбільше запам’яталася і чому?

Л.К.  Важко сказати. Напевне найбільше запам’яталися мої більш ранні роботи, які  насправді було створювати  набагато складніше, ніж проекти, над якими я працював протягом 2017-2018 років. В цілому ж в експозиції, представлені  великі роботи, які були зроблені буквально за один вечір, але є декілька композицій, які я до цих пір не можу завершити і вони знаходяться у  процесі створення.

Що Вас надихає на створення Ваших робіт?

Л.К. Надихає життя і жага до роботи – це непереборне бажання працювати, якщо воно є, то ти мусиш шукати,  що ти повинен сказати і виразити та яку ціль донести в своїх  роботах  глядачеві, надихає природа, оскільки крім графіки та скульптури, мені подобається писати пейзажі, тому що я відчуваю колір. Сподіваюсь, що найближчим часом сумчани побачать мою виставку пейзажів.



Ви також створювали художні проекти для Сумського театру, окрім скульптур, що складніше створювати певний проект чи скульптуру?

Л.К. : В театрі працювати складніше, ніж самому  творити, оскільки потрібно дослухатись до режисера та автора п’єси, а потім все це об’єднати та видати кінцевий продукт в художньому проекті, це дуже важко, тому що треба відчувати епоху, а створюючи костюми взагалі потрібно мати природне відчуття якості. Але театр відіграв важливу роль в моїй творчості, перетворюючи деякі мої фантазії в реальність. Їх я втілив в кількох скульптурах – фонтанах, які  хотів би  бачити на Театральній  площі у Сумах.

На що робився акцент при створені Ваших робіт?

Л.К.: Насамперед на духовній складовій, оскільки, коли пишеш пейзаж, то думаєш про те, що цей пейзаж передасть в духовному плані, а не просто про зовнішні кольори, тобто,  щоб колір через душу проходив, ставиш собі задачу через колір. через форму, через композицію пейзажу передати своє відчуття прекрасного.



Над чим Ви працюєте зараз, які плани на майбутнє?

Л.К. Все що напрацьовано мною в теперішній час представлено на даній виставці, а плани на майбутнє малювати пейзажі та для душі побути на природі, а потім створювати скульптури, втілюючи в глині свої творчі задуми.
  
Скільки робіт представлено на виставці?

Л.К. На виставці представлено приблизно 80 робіт:  близько  40 живописних полотен і така ж кількість скульптур.

Підготувала: Анастасія Літвіненко 
Фото: Агенція промоції «Суми»

52
Комментариев
0
Просмотров
2674
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.