Відомий сумський художник представив виставку фотографій (Фото)

Наташа Акулова 20 февраля 2018 в 16:00
13 лютого у Сумській міській галереї відкрилася фотовиставка під незвичайною назвою "Наїтія"

Роботи представлені сумським художником Ігорем Швачуновим. Митець працює в галузі живопису, графіки, концептуального мистецтва. Його фотографії являють собою окремі проекти.

Важливе місце у творчості художника мають роботи, присвячені письменнику Миколі Гоголю, який надихав митця на їх створення.



Загалом на виставці представлена близько 40 інсталяцій, напрацьованих митцем протягом останніх років. Усі вони різні, яскраві, незвичайні, як чорно–білі, так і кольорові. Фотороботи мають містичну складову, представлені у стилі авангард та відтворюють філософське бачення світу. Вони змінюють людську свідомість, мають певний символізм та свою експресію і закликають кожного до роздумів,не залишаючи нікого байдужим. Характерною рисою творчості Ігора  Швачунова є заглиблення в тему, з якою він працює, дослідження та творчий експеримент, зміна шаблонності сприйняття, гіперболізація мініатюрних об’єктів до таких, які створюють власний світ. Роботи художника зберігаються в музеях, галереях, приватних зібраннях України та багатьох країн світу.



Як Ви обирали теми для своїх робіт, над якими темами Вам найбільше подобається працювати?
І.Ш.: 
Ці теми викристалізовувались протягом останніх семи років.  Саме в цей період з’явилися  деякі кадри, які були випадково сфотографовані мною.  Потім ці фото деякий час лежали на полиці, чекаючи  зустрічі з ними глядача на моїй виставці. Назва«Наїтія» не випадкова. Вона з’явилася у 2009 році, коли святкували річницю з дня народження Миколи Васильовича Гоголя.  Саме в цей час були створені перші дві роботи, а загалом  ця тема отримала продовження в наступні роки. Можна сказати, що «Наїтія», як і кожний мій  проект – це об’єктивна річ, яка відтворює об’єктивну реальність, моє бачення світу, яким я хочу поділитися з кожним.

З  якими техніками Ви найчастіше працюєте?
І.Ш.:
Як живописець займаюся графікою. Крім того,  працюю над проектами фотографії, які представлені на даній виставціта використовую в своїй творчості цифрові технології.



Що запам’яталося найбільше, коли Ви працювали над створенням цієї виставки?
І.Ш.:
Деякі проекти створювалися в критичних обставинах, коли навіть мінімальний порив повітря міг зруйнувати всю мою роботу. Це стосується проекту Starshot.

Який період часу Ви створювали  роботи,  представлені на даній виставці?
І.Ш.:
Ця виставка створювалася поступово, оскільки вона відтворює проекти, над якими я працював декілька останніх років.

Що надихає Вас  при створенні фото робіт ?
І.Ш.:
При створенні проектів мене надихає навколишній світ, його розмаїття, а також теми, які важливі для кожної людини.

Яка  головна мета цієї виставки?
І.Ш.
Познайомити сумчан з різними напрямками в фотомистецтві, філософським баченням світу. Ця виставка в якійсь мірі ретроспективна, оскільки декілька з фотографій вже були представлені у 2016 році на моїй виставці, яка відбулася у Сумах в Українській академії банківської справи.

Що сумчани  зможуть підкреслити для себе, побачивши ці фото роботи?
І.Ш.:
Кожен відвідувач цієї виставки зможе підкреслити для себе щось особисте.

В яких містах,  окрім Сум,  ще побуває ця виставка?
І.Ш.:
Планується  проведення цієї виставки в Києві.

Виставка  триватиме до 4 березня, вхід безкоштовний.
 
Анастасія Літвіненко
Фото Агенція промоції "Суми"
 
46
Комментариев
0
Просмотров
99830
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.